Οι ενεργειακές κοινότητες στην εκλογική μάχη του Δήμου της Αθήνας
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΠεριβάλλον 13 Μαΐου 2019 Αργύρης
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες μπαίνουν στην προγραμματική ατζέντα των βασικών διεκδικητών του Δήμου οι ενεργειακές κοινότητες, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Την αυλαία άνοιξε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα είσαι εσύ». Σε άρθρο του , με τίτλο «Μπορούμε να αποκτήσουμε καθαρή ενέργεια στην Αθήνα με ελάφρυνση του νοικοκυριού και της επιχείρησης; Μπορούμε. Και θα δείξω πώς», τονίζει ότι «ο πρόσφατος νόμος 4513/2018 ανοίγει τον δρόμο ώστε ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Αθηναίων, να μπορέσει να προχωρήσει σε ενέργειες που σταδιακά μηδενίζουν το κόστος που πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα, ανακουφίζοντας κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, μέσα από τη μείωση των δημοτικών τελών».
Παράλληλα στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησε την Πέμπτη (9/5) ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, βρέθηκε η ενεργειακή πολιτική της Αθήνας και με ποιόν τρόπο μπορεί ο Δήμος και οι κάτοικοι της πόλης να επωφεληθούν από τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, ενισχύοντας την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, μέσα από την αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου των Ενεργειακών Κοινοτήτων μπορεί να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια στην πόλη, παρέχοντας δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς επίσης και βελτιώνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων του δήμου Αθηναίων.
Στο μεταξύ τις δυνατότητες αξιοποίησης των ΑΠΕ και του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στο Δήμο Αθηναίων παρουσίασεμε άρθρο του στο ecopress o Μιχάλης Φώλας, πολιτικός μηχανικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη. Ο Μ. Φώλας σημειώνει στο άρθρο του μεταξύ άλλων ότι «το νέο δεδομένο που υπάρχει σήμερα και δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί είναι αυτό των ενεργειακών κοινοτήτων, δηλαδή ένα σύνολο νομικών και φυσικών προσώπων που συγκροτούν μια μονάδα με διαφορετικούς ρόλους αλλά κοινά συμφέροντα (κάτι ανάλογο με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά τώρα το ενοποιητικό στοιχείο δεν είναι το αγροτικό προϊόν αλλά το ενεργειακό προϊόν). Οι ενεργειακές κοινότητες, παρόλο που δεν είναι τελείως ώριμες από πλευράς θεσμικού πλαισίου, προσφέρουν πολλές δυνατότητες (συνεργασιών, χρηματοδότησης, κλπ)».
«Αθήνα Ψηλά»
Ειδικότερα ο συνδυασμός «Αθήνα Ψηλά» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κ. Μπακογιάννη, όπως σημειώνει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μ. Φώλας προτείνει ότι ο Δήμος Αθηναίων συστήνει ενεργειακή κοινότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 500 κιλοβάτ σε χώρους του Δήμου (ταράτσες δημοτικών κτιρίων, σχολείων, κλπ):
Μέρος της παραγόμενης ενέργειας συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των κτιρίων του Δήμου (να σημειωθεί ότι ένα φ/β σύστημα στην ταράτσα ενός σχολείου παράγει πολλαπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται, αφού τα σχολεία λειτουργούν λίγες μόνο ώρες της ημέρας, ενώ δεν λειτουργούν καθόλου τέσσερις περίπου μήνες το έτος και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες).
Η υπόλοιπη παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις ευάλωτων νοικοκυριών που θα επιλεγούν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Να σημειωθεί ότι για κάθε νοικοκυριό, είναι ικανοποιητική η ενέργεια που παράγεται από 2 κιλοβάτ (περισσότερες από 3.000 κιλοβατώρες κάθε χρόνο) και συνεπώς, με τα 500 κιλοβάτ, θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν 200 ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ τα υπόλοιπα 100 κιλοβάτ να αξιοποιούνται από τον Δήμο (υπεραρκετή ποσότητα για τις ανάγκες του Δήμου).
Για την κατασκευή των 500 κιλοβάτ απαιτούνται περίπου 10.000 τμ, χώρος που διατίθεται από τον Δήμο, ενώ το κόστος της κατασκευής του φ/β συστήματος είναι της τάξης των €300.000,00.
Τέλος, στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να συμμετάσχει και οποιοσδήποτε πολίτης ενδιαφέρεται, προσφέροντας (ας πούμε) μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που χρειάζεται, οπότε ο επιπλέον χώρος θα αξιοποιηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά.
«Αθήνα είσαι εσύ»
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα είσαι εσύ» προτείνει συγκεκριμένα ότι:
Πρώτον, ο Δήμος Αθηναίων θα δημιουργήσει μία κοινωνική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας (ΚΕΠΕ) η οποία θα συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα. Ο Δήμος έχει δικαίωμα, με βάση τη νομοθεσία, να κάνει συμψηφισμό μέχρι 1 ΜW για κάθε ενεργειακή κοινότητα και 6 ΜW αιολική ενέργεια ως επένδυση. Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, σε διαθέσιμους χώρους σε δημοτικά κτήρια θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν και σε δημόσια κτήρια, τα οποία εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που χρειάζονται τα δημοτικά κτήρια και οι υπηρεσίες και η περισσευούμενη ενέργεια θα διανέμεται δωρεάν με κοινωνικά κριτήρια στα πιο αδύναμα νοικοκυριά του κάθε διαμερίσματος.
Δεύτερο, με βάση τις 7 ενεργειακές κοινότητες που θα συστήσει, ο Δήμος θα κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ μέχρι 42 MW, εντός ή εκτός Αττικής, για να καλύψει όλο τον οδοφωτισμό του Δήμου Αθηναίων.
Η οικονομική κάλυψη των παραπάνω επενδύσεων θα γίνει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση σε ποσοστό περίπου 30% έως 40%, από ειδικό πρόγραμμα για ενεργειακές κοινότητες δήμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια του Δήμου τα οποία θα αποσβεστούν σε ελάχιστο χρόνο αφού ο Δήμος θα έχει μηδενικό κόστος ενέργειας από την πρώτη στιγμή λόγω συμψηφισμού.
«Ανοιχτή Πόλη»
Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό ΠΕΝ ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, ως πρώτο βήμα, άμεσα υλοποιήσιμο δεσμεύτηκε για την εγκατάσταση 2 MW φωτοβολταϊκών πάνελς σε στέγες δημοτικών κτηρίων ή εκτάσεις εκτός του κέντρου της Αθήνας, για την παροχή δωρεάν ρεύματος στις περίπου 800 οικογένειες που ωφελούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δ. Αθηναίων και άρα εύλογα χαρακτηρίζονται ως ευάλωτα νοικοκυριά.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων, το οποίο ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να μειώσει ο Δήμος τα ενεργειακή του κόστη, εξοικονομώντας χρήματα προς όφελος των δημοτών αλλά και του περιβάλλοντος. «Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή η αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων προς όφελος των κατοίκων της πόλης», ανέφερε.
Ακόμα συζητήθηκε η ανάγκη χωροθέτησης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου ο Δήμος της Αθήνας να είναι πρωτοπόρος στη διαδικασία μετάβασης στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.
«Αθήνα από την Αρχή σημαίνει μία πόλη που προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της», δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος σημειώνοντας ότι «η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων αποτελεί εμβληματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα». Τέλος, ο Ν. Ηλιόπουλος περιέγραψε στον Γ. Σταθάκη το ολιστικό σχέδιο της «Ανοιχτής Πόλης» για μια πράσινη Αθήνα, φιλική προς τον πολίτη.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος Αθηναίων: απόφαση για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
- Ενεργειακές κοινότητες: εμπόδια προς την «ενεργειακή δημοκρατία»
- Αθήνα: ανοίγει ατζέντα «ενεργειακής δημοκρατίας» και έλεγχος χρήσεων γης
- Δήμος Αθηναίων: εγκαίνια Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας
- Δήμος Αθηναίων: ξεκινά το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας
- Δήμος Αθήνας: στελεχώνεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024