Η ενεργειακή κατάταξη υποχρεωτικά στις μικρές αγγελίες ακινήτων
ΕιδήσειςΕνέργειαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομία 29 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης

Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Με τη…βούλα του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα συνοδεύονται από 1ης Ιανουαρίου του 2021 οι μικρές αγγελίες και συναφείς διαφημίσεις στο χώρο της κτηματαγοράς καθώς η ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων που διατίθενται για πώληση ή ενοικίαση, θα αναγράφεται υποχρεωτικά σε αυτές.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές, να προτιμούν τα κτίρια που είναι ενεργειακά αποδοτικά (τα οποία προφανώς έχουν και χαμηλότερα έξοδα θέρμανσης / κλιματισμού κλπ.) Αντίστοιχα, να πιεστούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να προχωρήσουν σε επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους.
Παράλληλα προωθείται πλέγμα μέτρων προκειμένου το Δημόσιο να χρησιμοποιεί , νοικιάζει και αγοράζει ενεργειακά αποδοτικά κτίρια. Συγκεκριμένα οι αλλαγές που προωθούνται, όπως περιγράφονται στο ΕΣΕΚ έχουν ως εξής:
- Μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023 όλα τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές θα πρέπει να κατατάσσονται στην ενεργειακή κατηγορία Β και άνω σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
- Κάθε νέα μίσθωση ή αγορά κτιρίου ή κτιριακής μονάδας από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, από 01/01/2021, θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ενεργειακή κατηγορία Α και άνω).
- Για κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς εκμίσθωση από 01/01/2021, θα δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανακαίνιση και αντικατάσταση του 12-15% του αποθέματος των κτιρίων κατοικίας με νέα, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2030 και την ενεργειακή αναβάθμιση κατά μέσο όρο 60.000 κτιρίων το χρόνο. “Ο συγκεκριμένος στόχος θα συμβάλλει στην ριζική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο”, τονίζεται στο ΕΣΕΚ.
Συνολικά η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δις. ευρώ και στο να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν πάνω από 22 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: με «ενεργειακό πιστοποιητικό» από 1.1.2021 όλες οι αγγελίες ακινήτων
- Ενεργειακός σχεδιασμός: 9 + 7 μέτρα για την ενεργειακή θωράκιση ιδιωτικών κατοικιών και δημοσίων κτιρίων
- Airbnb: Πρωταθλήτρια η Κρήτη – Η κατάταξη των ελληνικών πόλεων
- ΥΠΕΝ: νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων
- Εκτός κτηματαγοράς μισό εκατομμύριο ακίνητα, λόγω ενεργειακής σπατάλης
- ΥΠΕΝ: Αύξηση του συντελεστή δόμησης για κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης
