ecopress
Με βραβεία και διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πρωτοβουλίες που τις χαρακτηρίζουν η πρωτοτυπία και η φαντασία, τιμήθηκε από τις αρχές του χρόνου μέχρι... Η Καρδίτσα οδηγεί την «κούρσα» του ποδηλάτου

Με βραβεία και διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πρωτοβουλίες που τις χαρακτηρίζουν η πρωτοτυπία και η φαντασία, τιμήθηκε από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα η ποδηλατική κουλτούρα της πόλης της Καρδίτσας.

Πρόκειται για μια κουλτούρα που άρχισε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1950, με αποκορύφωμα τις μέρες μας, όπου σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν ένα ή και περισσότερα ποδήλατα. Η Καρδίτσα είναι μια πόλη που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί το Άμστερνταμ της Ελλάδας. Είναι εξάλλου γεμάτη εκπλήξεις με επίκεντρο το ποδήλατο για τον επισκέπτη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας και βρεθεί στην πόλη.

Σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, λόγω της αυξημένης χρήσης του ποδηλάτου, το 2003 ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου ποδηλατοδρόμου μήκους 3 χλμ περίπου, με χρηματοδότηση του υπουργείου Μεταφορών σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θάνου Βλαστού. Έως και το 2012 κατασκευάστηκαν συνολικά 7,3 χλμ ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό και 10,5 χλμ στον περιαστικό. Η Καρδίτσα φημίζεται πλέον για τους πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται αναλυτικά, έχουν τοποθετηθεί 1.641 θέσεις ποδηλάτων, για την ασφαλέστερη στάθμευση των ποδηλάτων, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως σε πλατείες, σχολεία και έξω από δημόσιες υπηρεσίες και τους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ο αριθμός των ποδηλάτων στην πόλη κυμαίνεται από 15.000 έως περίπου 20.000.

Δήμαρχος Καρδίτσας

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, αναφέρεται σε ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η δημοτική αρχή, προκειμένου να τονιστεί πως η πόλη της Καρδίτσας είναι η πόλη του ποδηλάτου. Πρόκειται μεταξύ άλλων, για την τοποθέτηση πέντε ειδικών πληροφοριακών πινακίδων στις αντίστοιχες εισόδους της πόλης στις οποίες αναγράφεται στα ελληνικά και αγγλικά το κείμενο «Καλώς ήλθατε στην Καρδίτσα, την πόλη του ποδηλάτου», «Welcome to Karditsa, the bicycle city» και ανάμεσα απεικονίζεται ο «Ουράνιος Ποδηλάτης» (πρόκειται για έργο του αείμνηστου Καρδιτσιώτη καλλιτέχνη Παντελή Σαμπαλιώτη ).

Επίσης, ο επισκέπτης θα δει φωτεινά ομοιώματα του «Ουράνιου Ποδηλάτη» τα οποία τοποθετήθηκαν στις εισόδους της πόλης, με σκοπό τη σηματοδότηση και με εικαστικό τρόπο της άρρηκτης σχέσης της Καρδίτσας με το ποδήλατο. Έγινε ζωγραφική με έντονα χαρούμενα χρώματα, σε μήκος περίπου 100 μ, πεζοδρομίου στο αθλητικό πάρκο της πόλης, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας. Ενώ πραγματοποιήθηκε ζωγραφική 6 μεγάλων υπαίθριων κατανεμητών τηλεφωνίας του ΟΤΕ (ΚΑΦΑΟ) από έξι διαφορετικούς ζωγράφους του Δήμου, που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με θέμα το ποδήλατο.

Σε όλα τα παραπάνω, συνεχίζει ο δήμαρχος, εντάσσεται και η επιβράβευση έξι επιχειρήσεων της πόλης της Καρδίτσας, που προάγουν το μήνυμα της βιώσιμης κινητικότητας και μείωση των δημοτικών τελών τους κατά 20 %, που αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία. Όπως και η χορήγηση μίας ημέρας επιπλέον άδειας στους υπαλλήλους του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης, που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους προς και από την εργασία τους, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ως επιβράβευση και μέσον προτροπής για τους υπόλοιπους υπαλλήλους, που αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία, κ.ά.

Επίσης η πόλη διαθέτει συστήματα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων, με 60 ποδήλατα σε χρήση και 20 εφεδρικά, καθώς και 102 θέσεις στάθμευσης σε 6 σταθμούς που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία Παυσίλυπου, στην πλατεία Δ. Λάππα, στον σταθμό του ΟΣΕ, στο Αθλητικό Πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά στο ΚΤΕΛ και στην Κτηνιατρική Σχολή. Είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που πιστοποιήθηκε με το ειδικό σήμα «Cycle Friendly Employer». Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σήμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα πλέον, να είναι ανάμεσα σε αυτές, για να πιστοποιήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν τις «φιλικές προς το ποδήλατο επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς κλπ».

Στόχος του είναι, η υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οργανισμών, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις συνθήκες προς τους εργαζομένους που χρησιμοποιούν το ποδήλατο προς και από τον τόπο εργασίας τους και να τους παροτρύνουν να το κάνουν, μέσω μιας σειράς παροχών.

Η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε από δύο έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες του MBike και του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο» μετά από επίσκεψή τους τον περασμένο Φεβρουάριο, στον δήμο Καρδίτσας και έλεγχο για την πληρότητα των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη χορήγησή της. Στόχος αποτελεί, να αυξήσουμε και να εμπλουτίσουμε τις ενέργειες μας υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου, καταλήγει κ. Τσιάκος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα πάρει σάρκα και οστά μετά τη λήξη της πανδημίας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας