Κτηματολογίο: νομοθετική λύση ιδιοκτησιακού χιλιάδων εκτός σχεδίου ακινήτων
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 13 Οκτωβρίου 2023 Αργύρης
Στο τραπέζι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Κτηματολογίου τίθεται το θέμα της νομοθετικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των χιλιάδων εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας ενόψει της επικείμενης λήξης στο τέλος τους έτους της προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία.
Επιστολή με τρία αιτήματα που αφορούν τη διαδικασία ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ προς τον αρμόδιο επί του Κτηματολογίου Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, εν όψει της επικείμενης λήξης, την 31.12.2023, της προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, και της εξ αυτού επαπειλούμενης απώλειας τεραστίου αριθμού ιδιωτικών περιουσιακών δικαιωμάτων.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η προθεσµία για την δυνατότητα άσκησης του δικαιώµατος των πολιτών για διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί, να οριστεί εικοσαετής από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια της κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».
Σε κάθε περίπτωση ζητά να παραταθεί κατά ένα έτος η σήμερα ισχύουσα προθεσμία διόρθωσης πρώτων εγγραφών, ήτοι μέχρι και 31.12.2024, όπως επίσης και να επεκταθεί άμεσα και στα εκτός σχεδίου ακίνητα η ρύθμιση που έγινε για τα εντός σχεδίου ακίνητα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3127/2003, για 10ετή ή 30ετή νομή και κατοχή τους.
Τέλος ζήτησε συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ με τον αρμόδιο Υφυπουργό για να του μεταφέρει τους προβληματισμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, τους οποίους αφορά πρωτίστως το Κτηματολόγιο, επί των ανωτέρω και του όλου πλέγματος των μεταγραφών των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών, και να ενημερωθεί και αυτή, όπως έγινε και με όλους τους υπόλοιπους επαγγελματικά ενδιαφερόμενους φορείς, για τις σχετικές πρόσφατες πρωτοβουλίες του για την επίλυσή τους.
Η επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ
Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ, προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» Στέλιο Σακαρέτσιο, με θέμα: «20ετής προθεσμία διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, παράταση έως 31.12.2024 & άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων», που υπογράφουν ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς και ο γενικός γραμματέας Τάσος Βάππας έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις ευχές μας για επιτυχία στο έργο σας, σας θέτουμε τρία εκκρεμή σημαντικά αιτήματα που σχετίζονται με το Εθνικό Κτηματολόγιο και σας παρακαλούμε για την άμεση νομοθετική επίλυσή τους:
1.Την 31.12.2023 λήγει η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών αρχικών εγγραφών για εκατομμύρια ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά την παρέλευση της οποίας οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:
α) Όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παραλαβής τους, και επιστροφής τους σε όσους τα διεκδικήσουν ή ζητήσουν αποζημίωση γι΄αυτά, και
β) Όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε τρίτο το δήλωσε ψευδώς ως δικό του στο Κτηματολόγιο!
Επειδή η ισχύουσα νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι η μη συμμετοχή του πολίτη σε μια διοικητική καταγραφή περιουσιακών δικαιωμάτων, οδηγεί στην απώλειά τους, στην ουσία παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας και εν όψει και της επί του θέματος ταυτόσημης ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας της 10ης Σεπτεμβρίου 2022, ΖΗΤΟΥΜΕ η προθεσµία για την δυνατότητα άσκησης του δικαιώµατος των πολιτών για διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί να οριστεί εικοσαετής από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια της κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».
2.Σε κάθε περίπτωση πάντως, ΖΗΤΟΥΜΕ να παραταθεί κατά ένα έτος η σήμερα ισχύουσα προθεσμία διόρθωσης πρώτων εγγραφών, ήτοι μέχρι και 31.12.2024, ώστε να δοθεί χρόνος στους ιδιοκτήτες πολλών περιοχών της χώρας, όπως π.χ. το Ηράκλειο Κρήτης, να επιλύσουν δυσχερέστατα σχετικά προβλήματα, όπως διανομές επίκοινων οικοπέδων, συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών, πολεοδομικές τακτοποιήσεις και αφετέρου να έχει αναδρομική ισχύ, καλύπτοντας και τις κτηματογραφημένες περιοχές όπου έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές, με αποτέλεσμα δυστυχώς χιλιάδες ιδιοκτήτες σε διάφορα μέρη της χώρας μας να έχουν χάσει τις περιουσίες τους!
3.Άλυτη σοβαρότατη εκκρεμότητα δυστυχώς παραμένει από ετών η ανάγκη νομοθετικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ολοκλήρωση Εθνικού Κτηματολογίου! Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο μπορεί και διεκδικεί «τα πάντα και για πάντα», δηλαδή μπορεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του αν ο πολίτης δεν μπορέσει να βρει και να επικαλεσθεί μεταγραμμένα συμβόλαια αναγόμενα τουλάχιστον στο 1885!
Έτσι σήμερα ουδείς Έλληνας ή αλλοδαπός αγοραστής εκτός σχεδίου γης μπορεί να είναι βέβαιος για τα περιουσιακά του δικαιώματα, η δε όλη διαδικασία σύνταξης Κτηματολογίου όχι μόνον δεν προσφέρει το παραμικρό στην οικονομία και τις συναλλαγές, αλλά μετατρέπεται σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών από το κράτος με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας ή αποδεδειγμένων πράξεων νομής χρονολογουμένων προ του 1885, ήτοι αναγόμενων σε εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Ελλάδας, βρισκόταν εκτός της Ελληνικής επικράτειας και ένα μεγάλο μέρος των τότε τίτλων είχαν συνταχθεί στην παλαιά τουρκική γλώσσα!
Γι΄αυτό ΖΗΤΟΥΜΕ να επεκταθεί άμεσα και στα εκτός σχεδίου ακίνητα η ρύθμιση που έγινε για τα εντός σχεδίου με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3127/2003, ότι δηλαδή το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα όταν ο νομέας του ακινήτου «νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, αδιαταράκτως για δέκα (10) έτη το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτισθεί και μεταγραφεί μετά την 23.2.1945, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη, ή νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ακίνητο αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη».
Τέλος παρακαλούμε να μας ορίσετε συνάντηση προκειμένου να σας μεταφέρουμε τους προβληματισμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, τους οποίους αφορά πρωτίστως το Κτηματολόγιο, επί των ανωτέρω και του όλου πλέγματος των μεταγραφών των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών, και να ενημερώσετε και εμάς για τις σχετικές πρόσφατες πρωτοβουλίες σας για την επίλυσή τους».
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: ποιοι ιδιοκτήτες και πώς χάνουν οριστικά τα ακίνητα τους
- Στον αέρα το ιδιοκτησιακό των ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές
- Κτηματολόγιο: στο τραπέζι οι λύσεις για δικαιώματα ιδιοκτησίας και μεταβιβάσεις
- Κτηματολόγιο: μόνο ψηφιακά η υποβολή πράξεων & αιτήσεων
- Κτηματολόγιο: κλείδωσαν αλλαγές για δηλώσεις ιδιοκτησίας και διορθώσεις λαθών
- Κτηματολόγιο: λύση δύο φάσεων για να μην χαθούν περιουσίες σε 313 περιοχές