ecopress
Χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν οριστικά τα ακίνητα τους, καθώς αφενός μεν, λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο... Κτηματολόγιο: ποιοι ιδιοκτήτες και πώς χάνουν οριστικά τα ακίνητα τους

Χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν οριστικά τα ακίνητα τους, καθώς αφενός μεν, λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο αφετέρου δε, δεν έχει επιλυθεί νομοθετικά το από χρόνια σε εκκρεμότητα ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας.

Νεότερη ενημέρωση: Αποφασίστηκε και προωθείται λύση δύο φάσεων για τις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο σε 313 περιοχές της χώρας, σε συνάντηση της διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο, με εκπροσώπους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Με ξεχωριστές παρεμβάσεις τους προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν να μην μετατραπεί το Κτηματολόγιο σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και προτείνουν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ΕλλάδοςΔημήτρης Βερβεσός, σε εκτέλεση της από 10.9.2022 απόφασης της Ολομέλειας, απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και στον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέφανο Κοτσώλη, με την οποία ζητεί την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να ορίζεται ως 20ετής, αρχομένης από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, η προθεσμία για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή να μην συμπληρωθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Γεν. Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέφανο Κοτσώλη ζητά να καθοριστεί εικοσαετής η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου και να επιλυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων, ώστε να μην μετατραπεί το Κτηματολόγιο σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Τα δύο θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Τα δύο θέματα που θέτει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς  Δικηγόρος Α.Π. – Πρόεδρος UIPI και ο γενικός γραμματέας Τάσος Γ. Βάππας Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν είναι:

1.Να καθοριστεί εικοσαετής η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου & 

2.Να επιλυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων, ώστε να μην μετατραπεί το Κτηματολόγιο σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικά στην επιστολή σημειώνονται τα ακόλουθα:

1.Την 31.12.2022 λήγει η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών αρχικών εγγραφών για εκατομμύρια ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά την παρέλευση της οποίας οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:

α) Όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παραλαβής τους, και επιστροφής τους σε όσους τα διεκδικήσουν ή ζητήσουν αποζημίωση γι΄αυτά, και

β) Όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε τρίτο το δήλωσε ψευδώς ως δικό του στο Κτηματολόγιο!

Επειδή η ισχύουσα νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι η μη συμμετοχή του πολίτη σε μια διοικητική καταγραφή περιουσιακών δικαιωμάτων, οδηγεί στην απώλειά τους, στην ουσία παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας και εν όψει και της πρόσφατης (10.9.2022) ιστορικής απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η ΠΟΜΙΔΑ,  επανέρχεται στο αίτημα της από 18.6.2015 επιστολής της, και ζητά η προθεσµία για την δυνατότητα άσκησης του δικαιώµατος των πολιτών για διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί να ορίζεται εικοσαετής από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια της κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».

Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να προβλέπει αφενός ότι η προθεσμία αυτή δεν λήγει προ της 31.12.2023 και αφετέρου να έχει αναδρομική ισχύ, καλύπτοντας και τις κτηματογραφημένες περιοχές όπου έχει ήδη λήξει και οι πρώτες εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες σε διάφορα μέρη της χώρας να έχουν αδίκως χάσει τις περιουσίες τους! 

2. Τέλος σας επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την από ετών σοβαρότατη εκκρεμότητα της ανάγκης νομοθετικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ολοκλήρωση Εθνικού Κτηματολογίου! Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο μπορεί να διεκδικεί «τα πάντα και για πάντα», δηλαδή να διεκδικήσει οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του αν ο πολίτης δεν μπορέσει να βρει και να επικαλεσθεί μεταγραμμένα συμβόλαια αναγόμενα τουλάχιστον στο 1885! 

Αν δεν εισαχθεί και στα εκτός σχεδίου ακίνητα (όπως έγινε με τα εντός, σύμφωνα με το ν. 3127/2003) γενική ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 ήτοι ότι ο νομέας του ακινήτου «νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, αδιαταράκτως για δέκα (10) έτη το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτισθεί και μεταγραφεί μετά την 23.2.1945, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη, ή νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ακίνητο αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη», πέραν του ότι ουδείς έλληνας ή αλλοδαπός αγοραστής εκτός σχεδίου γης μπορεί να είναι βέβαιος για τα περιουσιακά του δικαιώματα, τότε και εδώ η διαδικασία σύνταξης Κτηματολογίου θα μετατραπεί σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών από το κράτος με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας ή αποδεδειγμένων πράξεων νομής χρονολογουμένων προ του 1885, ήτοι αναγόμενων σε εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Ελλάδας, βρισκόταν εκτός της Ελληνικής επικράτειας και ένα μεγάλο μέρος των τίτλων είχαν συνταχθεί στην παλαιά τουρκική γλώσσα

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας