ecopress
Του Νίκου Ηλιάδη* Η Σχεδόν Κρατική  (σε ποσοστό 84%) και υπερχρεωμένη πολυεθνική  Γαλλική Εταιρεία Ηλεκτρισμού  κρατικοποιείται περαιτέρω για να εξυγιανθεί (;) Κρατικοποιείται το υπόλοιπο... Η περαιτέρω κρατικοποίηση της Γαλλικής EDF 

Του Νίκου Ηλιάδη*

Η Σχεδόν Κρατική  (σε ποσοστό 84%) και υπερχρεωμένη πολυεθνική  Γαλλική Εταιρεία Ηλεκτρισμού  κρατικοποιείται περαιτέρω για να εξυγιανθεί (;)

Κρατικοποιείται το υπόλοιπο 16% της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού  EDF  που απαιτεί ευρεία αναδιοργάνωση των παλιών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος  και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για κατασκευή 6 έως 14 νέων πυρηνικών σταθμών .

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να  κρατικοποιήσει  τον χρεωμένο γαλλικό κολοσσό ηλεκτρικής ενέργειας EDF εν μέσω ευρείας ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

Αντιμέτωπος με την κλιματική αλλαγή , ο κόσμος βρίσκεται σήμερα  σε αγώνα  ενάντια στο χρόνο. Οι μισές από τις εκπομπές CO2 που πρέπει να  εξαλειφθούν για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 θα επιτευχθούν μέσω καινοτομιών που δεν υπάρχουν ακόμη ή αναδύονται.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία κυριαρχεί η πυρηνική  ενέργεια, η οποία αντιπροσώπευε το 71,7% της συνολικής παραγωγής το 2018, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν το 21,3% και το 7,1% αντίστοιχα.

Η Électricité de France S.A. κοινώς γνωστή ως EDF, είναι μια γαλλική πολυεθνική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

H εταιρεία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού σε νέους πυρηνικούς σταθμούς και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους παλιούς αντιδραστήρες της, οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα.

Η EDF παλεύει τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γηρασμένο στόλο των αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώνονται από το ανώτατο όριο που επέβαλε η κυβέρνηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καθιστά πιο δαπανηρή για την εταιρεία να καλύψει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η  κρατικοποίηση της EDF μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές που ανησυχούν για το καθαρό χρηματοοικονομικό κεφάλαιο της εταιρείας  το οποίο διαμορφώθηκε στα 43 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους και  υπολογίζεται  να ανέβει ακόμη υψηλότερα παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο.

Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες υποβάθμισαν το δίκτυο κοινής ωφέλειας τον Φεβρουάριο, προειδοποίησαν για περαιτέρω πιθανές περικοπές καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται για  πυρηνικές κατασκευές .

Με έδρα το Παρίσι, με έσοδα 71,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016, η EDF διαχειρίζεται   δυναμικότητα  παραγωγής 120+ γιγαβάτ στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Το 2009, η EDF ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Οι 56 ενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες του (στη Γαλλία) είναι κατανεμημένοι σε 18 τοποθεσίες (πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής). Περιλαμβάνουν 32 αντιδραστήρες των 900 MWe, 20 αντιδραστήρες των 1300 MWe και 4 αντιδραστήρες των 1450 Mwe .
H EDF δημιουργήθηκε to 1946.  και οδήγησε τη μεταπολεμική ενεργειακή ανάπτυξη της Γαλλίας, με μοναδική εστίαση στην πολιτική πυρηνικής  ενέργειας , που αποτελεί στοιχείο του νέου βιομηχανικού τοπίου της Γαλλίας.  Το 2017,  17 από τους γαλλικούς αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της EDF ανακοινώθηκε ότι πιθανότατα θα κλείσουν έως το 2025. Ωστόσο, το 2019, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την EDF να αναπτύξει προτάσεις για τρεις νέους πυρηνικούς σταθμούς αντικατάστασης.  Μετά τις δεκαετίες υποεπενδύσεων , την παγκόσμια ενεργειακή κρίση 2021–2022 και τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο που απειλεί  την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η κυβέρνηση της Γαλλίας ανήγγειλε την πλήρη  κρατικοποίηση της εταιρείας .

Σύμφωνα με τη Λε Μοντ , Μπούμπεργκ  κ.ά. την περασμένη  6η Ιουλίου η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisa Born  ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιηθεί το σύνολο των μετοχών της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού EDF , από 86% που κατέχει σήμερα   στο 100% . Σήμερα   το υπόλοιπο 1% ανήκει στο προσωπικό, και το 15% σε θεσμικούς  επενδυτές και  μικροεπενδυτές .

https://www.theguardian.com/world/2022/may/16/elisabeth-borne-a-long-serving-technocrat-and-woman-of-the-left

Η Μπορν, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «γυναίκα της αριστεράς»,  υπηρέτησε ως σύμβουλος υπουργών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν και συμβούλευσε τη σοσιαλιστή υπουργό περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ το 2014. Εργάστηκε στον πολεοδομικό σχεδιασμό στο δημαρχείο του Παρισιού υπό τον αριστερό δήμαρχο Μπερτράν Ντελάνο

Η  Born δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης, εκτός από το ότι το κράτος θα αυξήσει το μερίδιό του στην EDF στο 100% από 84% που είναι σήμερα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σε αυτό το στάδιο για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε νωρίτερα ότι η Γαλλική Εταιρεία Ηλεκτρισμού -EDF θα χρειαστεί μια ευρεία αναδιοργάνωση και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης για να βοηθήσει την απαιτούμενη ευρεία αναδιοργάνωση των παλιών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ρεύματος και την κατασκευή 6 έως 14 νέων πυρηνικών σχεδίων.

Ορισμένοι νομοθέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην εθνική συνέλευση,  προειδοποίησαν να μην κατατεμαχιστεί η εταιρεία μετά την κρατικοποίησή της .

Τα εργατικά συνδικάτα CGT και FO εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κρατικοποίηση , αλλά εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε στη συνέχεια να αναβιώσει ένα σχέδιο για τον κατατεμαχισμό της .

Σχετικοί σύνδεσμοι: 

https://www.theguardian.com/world/2022/jul/06/france-to-nationalise-edf-amid-energy-crisis-and-ukraine-war

https://www.lemonde.fr/en/france/article/2022/07/06/france-intends-to-renationalize-country-s-main-energy-provider-edf_5989244_7.html

https://apnews.com/article/russia-ukraine-france-climate-and-environment-d85c2ae5131cffd21feaf9c1bc5f0b35

*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  ) Technology and Vocational Education, τ.καθηγητής ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, τ.Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιώς, τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ για τα ΤΕΙ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )  τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ ,  τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ,  Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας