ecopress
Του Γιώργου Βασιάκου/ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  Ε.Ε.Α. – ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ       -Πόσες άραγε μικρομεσαίες επιχειρήσεις «χωράνε» σε ένα νοσοκομείο; -Εντάξει!  Γνωρίζουμε όλοι ότι... Η πιο αποδοτική επένδυση είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας – Tα οφέλη της ορθολογικής, αειφόρου και βιώσιμης διαχείρισης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – Άρθρο  του Γιώργου Βασιάκου

Του Γιώργου Βασιάκου/

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  Ε.Ε.Α. – ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  

 

 

-Πόσες άραγε μικρομεσαίες επιχειρήσεις «χωράνε» σε ένα νοσοκομείο;

-Εντάξει!  Γνωρίζουμε όλοι ότι τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης και της φτωχοποίησης η επιχειρηματικότητα είναι στην εντατική. Χιλιάδες τα λουκέτα, χιλιάδες οι χαμένες θέσεις εργασίας, χιλιάδες οι κατεστραμμένοι κόποι μίας ζωής. Και αναρίθμητες οι χαμένες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, την οικονομία, τον τόπο και τους ανθρώπους του, που βίωσαν και πολλοί εξακολουθούν να βιώνουν με άγριο και βίαιο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης. Κυρίως των χιλιάδων ανθρώπων της ελεύθερης αγοράς, που δίνουν επί σειρά ετών άνιση μάχη για να σταθούν όρθιοι οι ίδιοι, οι οικογένειες τους , οι επιχειρήσεις τους και η οικονομία της χώρας,  γεμίζοντας ταυτόχρονα τις ουρές των Ειρηνοδικείων,  των Εφοριών, των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Τραπεζών και  πληρώνοντας από το ύστατο υστέρημα τους ρυθμίσεις, οφειλές και υποχρεώσεις.

Το ερώτημα όμως πόσες άραγε επιχειρήσεις «χωράνε» σε ένα νοσοκομείο δεν είναι ρητορικό ούτε παραπλανητικό… Είναι απολύτως πραγματικό και η απάντηση σε αυτό, όσο και αν φαίνεται παράξενο, εμπεριέχει ένα  ανεπιφύλακτα αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη ημέρα, που όλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι η αρχή μίας νέας πορείας για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την ελληνική οικονομία.

Τώρα, που τουλάχιστον η πραγματικότητα των αριθμών, σύμφωνα με την έκθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των χωρών μελών της ΕΕ που παρουσιάστηκε στην ετήσια γενική συνέλευση των Μικρομεσαίων (22-24 Νοεμβρίου 2017), από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ταλίν της Εσθονίας η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες και τα συνεχιζόμενα προβλήματα, αρχίζει να καταγράφει για πρώτη φορά θετικούς δείκτες και ευοίωνες προοπτικές. Και εξηγούμαι:

Στο περιφερειακό νοσοκομείο Γρεβενών, πρόσφατα, στις 23 Νοεμβρίου 2017, ως εκπρόσωπος της διεθνούς διοργάνωσης η πρέσβειρα της Αυστρίας Andrea Ikic – Boehm, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, απένειμαν το Εθνικό Βραβείο “Energy Globe Ελλάδας 2017” . Παράλληλα αυτό το περιφερειακό νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις στις αρχές της νέας χρονιάς, στις 16 Ιανουαρίου 2018,  σε μία μεγαλοπρεπή εκδήλωση που θα γίνει στην Τεχεράνη, το διεθνές βραβείο  “Energy Globe”, που αποτελεί σήμερα παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό βραβείο, με τη συμμετοχή 180 και πλέον χωρών.

Ο λόγος αυτής τη σημαντικής και εντυπωσιακής διάκρισης;

-Εφαρμόζοντας απλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Γρεβενών κατάφεραν να μειώσουν τα έξοδα κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και θέρμανση, και για την τετραετία 2012 – 2016 εξοικονόμησαν 850.000 ευρώ!

Αναμφισβήτητα λοιπόν το νοσοκομείο Γρεβενών, που είναι ωστόσο ένας δημόσιος φορέας, συγκαταλέγεται ως ένα από τα πολλά θετικά παραδείγματα των ημερών μας, που έχει να επιδείξει αξιόλογη δραστηριότητα στους τομείς της καινοτομίας, της ορθολογικής διαχείρισης και της αειφόρου και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, με χειροπιαστά οικονομικά αποτελέσματα. Παράδειγμα για όλους, ιδίως τους ανθρώπους του ελεύθερου επαγγέλματος και της ιδιωτικής αγοράς, που μπορούν και πρέπει να διαθέτουν ανοιχτό πνεύμα και μεγάλες ευελιξίες προσαρμογής στις νέες συνθήκες, να αξιοποιούν τα νέα δεδομένα, να αλλάζουν ξεπερασμένες επιχειρηματικές νοοτροπίες και να απαντούν θετικά στις νέες προκλήσεις.

Μία πορεία ορθολογικής διαχείρισης, με νέους σύγχρονους βιώσιμους, ανταποδοτικούς, οικονομικά ωφέλιμους για τους επιχειρηματίες αλλά και για την κοινωνία και το περιβάλλον κανόνες διανοίγεται μπροστά μας. Μέχρι τότε, για τότε αλλά και για το μέλλον καλούμαστε όχι μόνον να την ακολουθήσουμε αλλά να την χαράξουμε, να την διανοίξουμε  και να επενδύσουμε σε αυτή την νέα πορεία.

Με δύο βασικές σκέψεις οι οποίες είναι:

  • Η πρόσβαση στη νέα γνώση, στα νέα προγράμματα, στις νέες ευκαιρίες και στις νέες δυνατότητες της αγοράς, μέσα από τις ατομικές επιχειρηματικές επιλογές μας και ταυτόχρονα με την συλλογική δράση μας είναι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να δημιουργηθούν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν στις νέες συνθήκες οι επιχειρήσεις μας .
  • Η πιο αποδοτική επένδυση όμως είναι η αλλαγή της επιχειρηματικής νοοτροπίας του χθες, που βυθίστηκε και πολλούς από εμάς μας βύθισε στη κρίση.

-Καλούμαστε λοιπόν να αφήσουμε  πίσω το γκρίζο χθες, δημιουργώντας ένα πιο φωτεινό σήμερα και αύριο.

Τα προγράμματα χρηματοδότησης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, (ΕΣΠΑ 2014-2020), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των άλλων φορέων και οργανισμών για την ενεργειακή εξοικονόμηση,  την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την αντικατάσταση εξοπλισμού, την εξυγίανση και επέκταση δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των συνεταιριστικών σχημάτων και  των νέων δυνατοτήτων, τόσο της κοινωνικής όσο και της κυκλικής οικονομίας, που βασίζεται στην αειοφορία και την περιβαλλοντική προστασία δεν είναι δυνατόν αυτή τη φορά και σε αυτή την δύσκολη περίοδο να αποτελέσουν άλλη μία χαμένη ευκαιρία για εμάς, για τις επιχειρήσεις μας, για την ελληνική οικονομία ή να «τρέξουν» για εμάς χωρίς εμάς!

Χωράμε όλοι σε αυτή τη νέα πορεία. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές, τις υπηρεσίες και τις προετοιμασίες, ώστε με κανόνες, διαφάνεια, έλεγχο και συλλογική δράση,  οι νέες δυνατότητες και ευκαιρίες χρηματοδότησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης, να απλωθούν μέχρι την πιο απομακρυσμένη μικρομεσαία επιχείρηση της χώρας.

Ούτε οι νέες ευκαιρίες να γίνουν υπόθεση για τους λίγους και εκλεκτούς, ή τους κάθε φορά επιτήδειους…

Παράλληλα, μέσα από την πρόσβαση στη νέα γνώση, την δια βίου εκπαίδευση, την ενημέρωση, την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με νέες θέσεις εργασίας, αξιοκρατικής απασχόλησης και αξιοποίησης εδώ στον τόπο μας, των ταλαντούχων ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών της νέας γενιάς, που γίνονται ανάρπαστοι στις αγορές εργασίας των χωρών του εξωτερικού, αρχίζουμε να χτίζουμε τη νέα επιχειρηματική μας νοοτροπία και κουλτούρα. Δημιουργούμε νέους κανόνες ορθολογικής διαχείρισης και κερδίζουμε πολλά από τον περιορισμό μέχρι την εξάλειψη της σπατάλης. Αναφέρω ως χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Η οικολογική οδήγηση, που προσφέρει 20% εξοικονόμηση καυσίμου, οδική ασφάλεια και προστασία στο περιβάλλον δεν μπορεί να θεωρείται στις ημέρες μας για τον Έλληνα μικρομεσαίο επιχειρηματία, που διαθέτει έστω ένα αυτοκίνητο ή ένα μικρόν στόλο οχημάτων στην επιχείρηση του, μία πολυτελή καιν περιφρονημένη επιλογή.
  • Η αυτοπαραγωγή ενέργειας, με τους νέους κανόνες που τίθενται σε εφαρμογή για τις λεγόμενες ενεργειακές κοινότητες και καλύπτουν ατομικές επιχειρήσεις ή ακόμη τη συνέργεια πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών στα όρια μίας πολυκατοικίας, ενός οικοδομικού τετραγώνου ή ενός δήμου ασφαλώς είναι μία επιλογή που μας αφορά και μπορεί να έχει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για κάθε επιχείρηση.
  • Η ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων και των εγκαταστάσεων μας, μέσω από το επιδοτούμενο νέο «εξοικονομώ» μπορεί να έχει άμεση απόσβεση της δαπάνης των αναγκαίων επεμβάσεων, πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος από τον περιορισμό της ενεργειακής δαπάνης αλλά και πρόσθετα οφέλη από την βελτίωση του εργασιακού ή κοινόχρηστου περιβάλλοντος της επιχείρησης.

Σίγουρα λοιπόν η πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον είναι η αλλαγή της ξεπερασμένης και αποτυχημένης νοοτροπίας του χθες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή την μεγάλη και αισιόδοξη πορεία και ας δείξουμε την απόφαση αλλαγής της νοοτροπίας μας, με αφετηρία τις εκλογές του ΕΕΑ στις 2,3 & 4  Δεκεμβρίου 2017  με δύο πρώτα βήματα:

-Σπάμε τη λογική της αδράνειας και της αποχής και πηγαίνουμε όλοι μαζικά στις κάλπες του ΕΕΑ

-Ψηφίζουμε με νου, γνώση, συνείδηση και χωρίς κάθε είδους παρωπίδες, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πιο δραστήριους, τους πιο ικανούς.

Με αυτές τις σκέψεις σας δίνω ραντεβού στις 2, 3 και 4 Δεκέμβρη  2017 στις κάλπες του ΕΕΑ και ζητώ ψήφο και σταυρό εμπιστοσύνης και κοινής πορείας μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος  Βασιάκος

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Ε.Ε.Α. – ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1.Δραστηριοποίηση του ΕΕΑ στην Πιστοποίηση των Επαγγελματικών Προσόντων, με την δημιουργία κέντρου πιστοποιήσεων, με χαμηλό κόστος για τα μέλη του (αφορά τα 350 περίπου επαγγέλματα του ΕΕΑ (Π.Ε.Ι., ISO, ΚΛΠ).
2.Δημιουργούμε ΚΕΚ μετά από εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας και συμμετέχουμε σε περισσότερα Ευρωπαϊκά προγράμματα με πολλαπλό όφελος για το ΕΕΑ και τα μέλη του.
3.Δημιουργούμε ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια (manuals) όπου περιλαμβάνουν όλη τη γνώση από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, για το γνωστό ‘’επιχειρείν”.
4.Δημιουργούμε ηλεκτρονική πλατφόρμα με δωρεάν πρόσβαση στα μέλη του ΕΕΑ, με λογισμικό που διευκολύνει στον προγραμματισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας(π.χ.Business plan, cash flow ή αλλιώς έλεγχος βιωσιμότητας της υφιστάμενης επιχείρησης ή οργάνωση μιας νέας ιδέας).
5.Δημιουργούμε λογισμικό χρηματοδοτικών πηγών (funds) για Ελλάδα και Εξωτερικό που διευκολύνει τα μέλη μας να βρίσκουν κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης π.χ. προγράμματα επιχορήγησης ενεργά, επιχειρηματικούς αγγέλους, επενδυτές κ.ά.
6.Εκδίδουμε ηλεκτρονικό οδηγό του καλού επιχειρείν όπου περιλαμβάνει όλες τις εξελίξεις στον κόσμο του επαγγελματία, την εμπειρία και την γνώση που έχει συγκεντρώσει το ΕΕΑ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητές του. Όλα τα παραπάνω τα κωδικοποιεί και τα προωθεί στα μέλη του.
7.Εκπαιδεύουμε τα μέλη του ΕΕΑ για την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.
8.Ξεκινάμε την συστηματική διοργάνωση networking events ώστε να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους τα μέλη μας. Στις συγκεντρώσεις καλούμε ειδικούς καθώς και δημόσιες υπηρεσίες ώστε να ενημερώνουν τα μέλη του ΕΕΑ, να εξηγούν το πώς λειτουργούν (οι υπηρεσίες), λύνουν απορίες, δέχονται προτάσεις από τα μέλη μας κλπ.
9.Υποστηρίζουμε όσους θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, συμβάλλοντας στο «επιχειρείν» και δημιουργούμε τη δική μας θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων (σε συνεργασία με άλλους φορείς), παράλληλα οικοδομούμε σχέσεις συνεργασίας με τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων μας για την ενδυνάμωση της καινοτομίας, της συμβουλευτικής των νέων επαγγελματιών –ερευνητών- επιστημόνων και των συνεργασιών τους με επαγγελματίες μέλη μας.
10.Υποστηρίζουμε πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας στα σχολεία στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΕΕΑ. Περιλαμβάνει ομιλίες σε μαθητές και τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις των σχολείων με συγκεκριμένο «πακέτο ενημέρωσης». Οργανώνουμε διαγωνισμούς επιχειρηματικής ιδέας ανάμεσα σε μαθητές με σχετικά βραβεία και επισκέψεις μαθητών σε επιχειρήσεις, είτε μελών μας είτε σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
11.Συμβουλεύουμε τα μέλη μας που οδεύουν προς την σύνταξη για προσυνταξιοδοτικές διαδικασίες και τα μέλη μας που επιθυμούν να μεταβιβάσουν την επιχείρησή τους για τις διαδικασίες και τις σχετικές δυνατότητες.
12.Συνεργασία του ΕΕΑ και των Οργανώσεων των Εργαζομένων (π.χ. ΓΣΕΕ) ώστε η δράση του ΕΕΑ να ισχυροποιηθεί ως προς το αποτέλεσμά της, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των υπαλλήλων
13.Δημιουργούμε σε κάθε Δήμο της επιρροής του ΕΕΑ τον «Σύμβουλο του Επιχειρηματία» με σκοπό την εξυπηρέτηση –υποστήριξη-  ενημέρωση των τοπικών επαγγελματιών, την προώθηση της συνεργασίας του ΕΕΑ με τους Δήμους, την μελέτη των τοπικών αναγκών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων και συνεργασιών και την δημιουργία οργανωμένων εμπορικών χώρων, πολλαπλής δράσης εντός του εκάστοτε Δήμου.
14.Δημιουργούμε κέντρα με ομάδες mentoring, ομάδες κατεύθυνσης νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών. Οι ομάδες αυτές συστήνονται από ειδικούς και οργανώνονται σε ημιεθελοντική δράση. Στόχος τους η παροχή επαγγελματικής βοήθειας σε νέους που θέλουν να επιχειρήσουν για πρώτη φορά αλλά και σε υφιστάμενους επιχειρηματίες που επιθυμούν αλλαγή κατεύθυνσης ή βελτίωση των ικανοτήτων τους
15.Δημιουργούμε τμήμα υποστήριξης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής στα μέλη μας για θέματα κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας και ευρεσιτεχνίας
16.Προγραμματίζουμε τη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στο ΕΕΑ,  προς όφελος των χιλιάδων μελών του.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας