ecopress
  Τις «πύλες» της στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων ανοίγει η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων... Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ «κλείνει» τα «100» και το γιορτάζει με ανοικτά εργαστήρια

 

Τις «πύλες» της στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων ανοίγει η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας της.

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες σχολές του ΕΜΠ και όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Γκόλιας «έχει μορφώσει πολλές γενιές χημικών μηχανικών, οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην ελληνική, την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστό το έργο της Σχολής, στις 9 και 10 Νοεμβρίου, το ακαδημαϊκό προσωπικό και οι ερευνητές της Σχολής μοιράζονται με τους επισκέπτες τα αποτελέσματα και την εμπειρία της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στα εργαστήρια και δείχνουν πολλά από τα πειράματα μικρής και μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούνται σε αυτά. Μαθητές και κοινό, έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ιδιαίτερο ταξίδι στα σύγχρονα αντικείμενα της Επιστήμης του Χημικού Μηχανικού και να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στη Σχολή, αλλά και των πολλών και σημαντικών επιτευγμάτων της.  Αποστολή της Σχολής, όπως τόνισε ο κ. Γκόλιας, είναι η παραγωγή και η εφαρμογή ειδικών γνώσεων στον κλάδο της χημικής μηχανικής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τεχνικές και τις παγκόσμιες ανάγκες.

«Η εκπαίδευση και η προετοιμασία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών προσανατολίζεται τόσο στις ανάγκες της χώρας, όπως ισχύει και για όλες τις σχολές του ΕΜΠ, αλλά προσανατολίζεται και στην επιστημονική διάκριση σε επίπεδο παγκόσμιο», είπε ο πρύτανης, προσθέτοντας ότι βασικός άξονας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της Σχολής είναι η προσαρμογή στις εξελίξεις των κλάδων και στις καινούριες τεχνικές προσεγγίσεις, ώστε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Το διήμερα αυτό, συνολικά θα επισκεφτούν τη Σχολή περίπου 700 μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ενώ και το προηγούμενο διάστημα επισκέφτηκαν τα εργαστήρια της Σχολής άλλοι 300 μαθητές.

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Γιάννης Ζιώμας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της, αλλά και για να προσελκύσει συνειδητοποιημένους φοιτητές, καθώς όπως σημείωσε για το 66,6% των φετινών πρωτοετών φοιτητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ ήταν η πρώτη τους επιλογή.

«Συνηθίζουμε να δεχόμαστε μαθητές και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, αλλά όχι τόσο οργανωμένα και σε μεγάλη κλίμακα όπως αυτές τις ημέρες. Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε αυτό το κάλεσμα σκοπεύουμε να το επαναλάβουμε κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι», είπε ο κ. Ζιώμας και συνέχισε λέγοντας ότι «στους αποφοίτους της σχολής μας στηρίχθηκε η εκβιομηχάνιση της προπολεμικής Ελλάδας, αλλά και μεταπολεμικά αυτοί δημιούργησαν τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας». Εξάλλου όπως είπε η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ βρίσκεται μέσα στις 150 καλύτερες σχολές του κόσμου, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνει το κύρος της. «Οι απόφοιτοί μας εκτός από τη βιομηχανία στελεχώνουν και τον μελετητικό τομέα. Βρίσκουν εύκολα δουλειά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς τα εφόδια που λαμβάνουν είναι ικανά για να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Πολλοί είναι οι απόφοιτοι μας που ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό και συναντάμε πολλά ονόματα στην αντίστοιχη ένωση Χημικών Μηχανικών των ΗΠΑ», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζιώμας. Ακόμα η Σχολή έχει συνάψει πολλές συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ αποτελεί και τον επίσημο σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου.

«Η σχολή μας έχει αναπτύξει επίσης πολλά προϊόντα με διεθνή καριέρα, όπως είναι το βιομηχανικό γιαούρτι», είπε ο κ. Ζιώμας και πρόσθεσε: «είμαστε Δημόσιο Ίδρυμα και θέλουμε να παραμείνουμε Δημόσιο. Θέλουμε να δει ο κόσμος που πηγαίνουν τα χρήματα που δίνονται στη Σχολή από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά κονδύλια». Σήμερα και αύριο, οι χώροι της Σχολής Χημικών Μηχανικών θα είναι προσβάσιμοι από τις 9:30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Ωστόσο, οι ημέρες ανοικτών εργαστηρίων, δεν είναι η μοναδική εκδήλωση της Σχολής για τα 100 της χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκδηλώσεις που θα καλύπτουν την παρουσίαση επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων της Σχολής και των «ανθρώπων» της, που διαπρέπουν στη χώρα μας και στο εξωτερικό, τη δράση της Σχολής στην εκπαίδευση και στην έρευνα και την ευρύτερη προσφορά της. Στο πλαίσιο αυτό στις 28 Νοεμβρίου στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί ημερίδα όπου διακεκριμένοι καλεσμένοι θα μιλήσουν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Σχολής. Εξάλλου, για να… θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο («Θυμάμαι»: αποθετήριο στοιχείων και αναμνήσεων), στη διεύθυνση,

                              

www.chemeng.ntua.gr/100xronia/repository/, όπου οι επισκέπτες μπορούν να καταθέσουν στοιχεία και αναμνήσεις. Ήδη, υπάρχει φωτογραφικό υλικό από εκδρομές και εκδηλώσεις αποφοίτων, αλλά και το εναρκτήριο μάθημα του καθηγητή Ιωάννη Κ. Μαραγκόζη στις 16 Ιανουαρίου 1970, μεταξύ άλλων

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας