Η Βουλή ψήφισε περιβαλλοντικό έλεγχο στα διασυνοριακά έργα
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροι 31 Αυγούστου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Μήνυμα περιβαλλοντικού ελέγχου σε διασυνοριακά έργα μεγάλης κλίμακας, δίνει η Ελλάδα στις γειτονικές χώρες, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, το οποίο αφορά την κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο, που υπεγράφη στο Espoo της Φινλανδίας το 1991.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δημιουργούνται δυνατότητες για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας, εξαιτίας πιθανών δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από σχέδια και προγράμματα, που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε γειτονικές χώρες, που δεν είναι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ (ΟΕΕ/ΟΗΕ), σε τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια, βιομηχανία, εξόρυξη, οι μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι τηλεπικοινωνίες κλπ.
Η σύμβαση του Espoo, που ψηφίστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει πλήρη λίστα των διασυνοριακών έργων μεγάλης κλίμακας, για τα οποία τα κράτη και οι πολίτες, σε επίπεδο διαβούλευσης αποκτούν τη δυνατότητα παρέμβασης υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, στους σχεδιασμούς των έργων.
Στην λίστα των έργων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εγκαταστάσεις παραγωγής ή εμπλουτισμού πυρηνικών, όπως έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει η Τουρκία, έργα υπεράκτιας παραγωγής υδρογονανθράκων, διυλιστήρια, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, μεγάλα φράγματα, ηλεκτρικά δίκτυα, οδικά και σιδηροδρομικά έργα, ταμιευτήρες νερού, αποδασώσεις κ.α .
Διασυνοριακές επιπτώσεις
“Η τροποποίηση της Σύμβασης του Espoo, που δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει σε αυτήν τη διαβούλευση, και όχι μόνο στα κράτη, είναι ένα ακόμη πιο προοδευτικό βήμα και επίτευγμα της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας και γι’ αυτό το υποστηρίζουμε και σε πολιτικό επίπεδο. Δίνει τη δυνατότητα και τα κράτη να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια συζήτηση, διασυνοριακή, για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και η κοινωνία των πολιτών να έχει έναν ενισχυμένο ρόλο. Ως Κυβέρνηση επικροτούμε αυτήν την επιλογή της κοινωνίας των πολιτών να έχει αυτόν τον ισχυρό ρόλο, διότι δίνεται η δυνατότητα και σε ανεξάρτητες, αυτόνομες κινηματικές φωνές να διατυπώνουν λόγο και να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι”, είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή.
Ο αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι ο περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασης των κοινωνικών ομάδων στην πληροφορία, στη διατύπωση γνώμης, στην πολιτική και περιβαλλοντική ενασχόληση περιορίζει τη Δημοκρατία. Αντίθετα επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η συνεργασία των λαών και παράλληλα η πρόοδος, προφανώς με περιβαλλοντική ισορροπία και με βιώσιμη ανάπτυξη.
Τουρκία
Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο είναι σημαντικό το ότι η χώρα μας προχωρεί στην κύρωση σε επίπεδο Κοινοβουλίου, διότι δηλώνει στους γείτονές της ότι και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής πρέπει να προχωρήσουν στην κύρωση της σύμβασης, κάτι που, παραδείγματος χάριν, δεν έχει κάνει η Τουρκία:
“Σε αυτή την «οικογένεια» του ελέγχου, της συνεννόησης, της βιώσιμης ανάπτυξης εμείς θέλουμε να είναι όλοι οι γείτονές μας. Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, μοιραζόμαστε την ίδια ατμόσφαιρα, μοιραζόμαστε την ίδια ζωή”, σημείωσε με έμφαση ο Σωκράτης Φάμελλος.
Κατάλογος δραστηριοτήτων
Η σύμβαση του Espoo περιλαμβάνει λίστα διασυνοριακών έργων, για τα οποία ασκείται περιβαλλοντικός έλεγχος, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:
Διυλιστήρια αργού πετρελαίου, (με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που παράγουν μόνο λιπαντικά από αργό πετρέλαιο και εγκαταστάσεις αεριοποίησης και υγροποίησης τουλάχιστον 500 τόνων άνθρακα ή ασφαλτούχου σχιστόλιθου ημερησίως).
Θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και άλλες εγκαταστάσεις καύσης με θερμική ισχύ 300 Watt και άνω.
Πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και άλλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης ή του παροπλισμού αυτών (με εξαίρεση τις ερευνητικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή και μετατροπή σχάσιμων και αναπαραγωγικών υλικών με ανώτατη διαρκή θερμική ισχύ 1 kW).
Εγκαταστάσεις για την επανεπεξεργασία ακτινοβολημένα πυρηνικών καυσίμων.
Εγκαταστάσεις σχεδιασμένες:
-για την παραγωγή ή τον εμπλουτισμό πυρηνικών καυσίμων
-για την επεξεργασία ακτινοβολημένα πυρηνικών καυσίμων ή αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας
-για την τελική διάθεση ακτινοβολημένα πυρηνικών καυσίμων
-αποκλειστικά για την τελική διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων ή
– αποκλειστικά για την αποθήκευση προγραμματισμένης διάρκειας άνω των 10 ετών
-ακτινοβολημένα πυρηνικών καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων σε χώρο διαφορετικό από το χώρο παραγωγής
Μεγάλες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ακατέργαστου χυτοσιδήρου και χάλυβα και την παραγωγή μη σιδηρούχων μετάλλων.
Εγκαταστάσεις για την εξόρυξη αμιάντου και για την επεξεργασία και μεταποίηση αμιάντου και προϊόντων που περιέχουν αμίαντο.
-Στην περίπτωση των προϊόντων αμιαντοτσιμέντου με ετήσια παραγωγή άνω των 20 χιλιάδων τελικού προϊόντος.
-Στην περίπτωση των υλικών τριβής, με ετήσια παραγωγή άνω των 50 τόνων τελικού προϊόντος και άλλες εγκαταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται ποσότητες αμιάντου άνω των 20 χιλιάδων τόνων τελικού προϊόντος.
Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, οδών ταχείας κυκλοφορίας και σιδηροδρομικών έργων μεγάλων αποστάσεων καθώς και αερολιμένων με διάδρομο προσαπογείωσης βασικού μήκους 2.000 μέτρο και άνω.
Κατασκευή νέων οδών με τέσσερις ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας η επαναχάραξη ή και διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών με δύο ή λιγότερες λωρίδες κυκλοφορίας, ώστε να δημιουργηθούν τέσσερις ή περισσότερες λωρίδες όταν η νέα οδός ή το επαναχάραξη η και διαπλάτυνσης τμήμα της οδού θα έχει συνεχές μήκος 10 χιλιόμετρα και άνω.
Αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου αερίου ή χημικών ουσιών με μεγάλη διάμετρο.
Εμπορικοί λιμένες, καθώς και εσωτερικές πλωτές οδοί και λιμένες για κυκλοφορία στις εσωτερικές πλωτές οδούς, που επιτρέπουν τη διέλευση σκαφών χωρητικότητας άνω των 1350 τόνων.
Εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης αποβλήτων για την αποτέφρωση χημική κατεργασία η υγειονομική ταφή τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.
Εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης αποβλήτων για την αποτέφρωση η χημική κατεργασία μη επικινδύνων αποβλήτων με ημερήσια δυναμικότητα άνω των 100 τόνων.
Μεγάλα φράγματα και ταμιευτήρες.
Δραστηριότητες άντληση υπόγειων υδάτων ή συστήματα τεχνητής αναπλήρωσης υπόγειων υδάτων, εφόσον ο ετήσιος όγκος αντλούμενου ή αναπληρούμενου νερού ανέρχεται σε τουλάχιστον σε 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και χαρτονιού σε ποσότητα 200 και άνω τόνων ξηραθέντος στον αέρα προϊόντων ημερησίως.
Μεγάλα λατομεία, ορυχεία και εγκαταστάσεις επιτόπιας εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων η άνθρακα.
Υπεράκτια παραγωγή υδρογονανθράκων. Άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου για εμπορικούς σκοπούς εφόσον η αντλούμενη ποσότητα υπερβαίνει τους 500 τόνους ημερησίως προκειμένου για πετρέλαιο και τα 500.000 κυβικά μέτρα ημερησίως προκειμένου για φυσικό αέριο.
Μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, πετροχημικών και χημικών προϊόντων.
Αποδάσωση μεγάλων εκτάσεων.
Έργα για την εκτροπή υδάτινων πόρων από μία λεκάνη απορροής σε άλλη, όταν η εκτροπή αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη ενδεχόμενης λειψυδρίας και εφόσον ο όγκος του επιτρεπόμενου νερού υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έργων για την εκτροπή υδάτινων πόρων από μία λεκάνη απορροής σε άλλη όταν η πολυετής μέση ροή της λεκάνης υπερβαίνει υπερβαίνει τα 2000εκατομμύρια μέτρα ετησίως και εφόσον ο όγκος του εκτρεπόμενου νερού υπερβαίνει το 5% της ροής αυτής. Η εκτροπή πόσιμου νερού μέσω αγωγών εξαιρείται και στις δύο περιπτώσεις .
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, δυναμικότητας άνω των 150.000 ισοδύναμου πληθυσμού.
Εγκαταστάσεις εντατικής κτηνοτροφίας ή χοιροτροφίας με περισσότερες από:
– 85.000 για όρνιθες κρεατοπαραγωγής
– 60.000 για όρνιθες
-3.000 για χοίρους πάχυνσης
-900 θέσεις για χοιρομητέρες
Κατασκευή εναέριων ηλεκτρικών γραμμών τάσης τουλάχιστον 220KV και μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων.
Μεγάλες εγκαταστάσεις αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για την παραγωγή άλλων μορφών ενέργειας (αιολικά πάρκα).
Σχετικά Άρθρα
- Ε.Ε: στο σκαμνί η Ελλάδα για μη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έργα
- Βουλή: ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για δημόσια περιουσία και αιγιαλό
- Ακρόπολη: στη Βουλή το σχέδιο επεμβάσεων ανάδειξης των τειχών
- Πρόσκληση για αξιολογητές Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
- ΥΠΕΝ-οικολογικές οργανώσεις: συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο
- Οι επιπτώσεις κατάργησης της εγκατάστασης φυσικού αερίου στις οικοδομές