ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά άμεσα στην κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή του νέου πολυνομοσχεδίου, με πιθανές αλλαγές ή και αφαίρεση ρυθμίσεων,... ΥΠΕΝ-οικολογικές οργανώσεις: συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά άμεσα στην κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή του νέου πολυνομοσχεδίου, με πιθανές αλλαγές ή και αφαίρεση ρυθμίσεων, που αφορούν στις χρήσεις γης σε προστατευόμενες περιοχές και την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της συνάντησης διάρκειας 2,5 ωρών, που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιουλίου 2022 ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας μαζί με τον γενικό γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρο Βαρελίδη, με τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων πανελλαδικής εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνει πλήθος επί μέρους ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ενεργειακών, χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, σε δέκα συνολικά κεφάλαια και 97 άρθρα. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Λάθος η άμεση κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας,  επισήμαναν προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι είναι λάθος η άμεση κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, με ρυθμίσεις κατά του περιβάλλοντος, καθώς επιβαρύνονται όλες οι ζώνες  προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με νέες χρήσεις και υποβαθμίζεται περαιτέρω ο θεσμός των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ),  μάλιστα σε μία περίοδο, που όπως ειπώθηκε,  συντελείται μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη χώρα, από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Ζήτησαν ομόθυμα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να αποσύρει τα κεφάλαια του νομοσχεδίου, που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις προστατευόμενες περιοχές και να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και να ολοκληρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις τη θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000. Επίσης οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων ζήτησαν οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να γίνουν αντικείμενο ξεχωριστής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την οποία να γίνει ολοκληρωμένη διαβούλευση από μηδενική βάση.

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων προχώρησε σε αναλυτική συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Ακούγοντας τα επιχειρήματα και τις αιτιάσεις που αναπτύχθηκαν από τους οικολόγους, «ο υπουργός κρατώντας σημειώσεις και σβήνοντας και γράφοντας» έδωσε την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε απόσυρση ή και τροποποίηση πλήθους περιβαλλοντικών διατάξεων, χωρίς ωστόσο να αναληφθεί σχετική δέσμευση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ενώ διαφάνηκε η πρόθεση της, για άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ για τη συνάντηση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων αναλυτικά αναφέρεται ότι: «ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου, συνάντηση 2,5 ωρών με εκπροσώπους 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων με πανελλαδική δράση. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας».

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε τους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου και παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές διατάξεις του. Όπως επισήμανε, «σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός διάλογος και να διατυπωθούν από όλες τις πλευρές πιθανές απορίες και προβληματισμοί επί του νομοσχεδίου». Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση με όλους τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπου κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις και τις προτάσεις της».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας