Ιδιοκτήτες ακινήτων: Απρίλιος χωρίς ΚΑΔ – Μάϊος χωρίς δικαιούχους
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 27 Απριλίου 2021 ecotypos

Παρότι τελειώνει ο Απρίλιος εν μέσω αργιών, σειρά ερωτημάτων και ζητημάτων σε σχέση με τη μείωση των ενοικίων και αποζημίωση των ιδιοκτητών παραμένει μέχρι στιγμής χωρίς απάντηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα και ανησυχία στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές.
Η ΠΟΜΙΔΑ στη σχετική της ανακοίνωσή της αναφέρει: Συγκεκριμένα μέχρι στις 27/4/2021
*Δεν έχει εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση με τους ΚΑΔ μειώσεως ενοικίων κλειστών και πληττόμενων Απριλίου 2021, και συνεπώς δεν είναι σαφές τι τελικά θα ισχύσει για τις μειώσεις του μηνός αυτού.
* Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί η μείωση ενοικίων και τον Μάιο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως διευκρίνιση για το ποιες κατηγορίες μισθώσεων (επαγγελματικές ή και κατοικιών/φοιτητικών) και σε ποια ποσοστά θα ανέρχεται η μείωση που ανακοινώθηκε. Συνεπώς την 1η Μαΐου, ημέρα έναρξης καταβολής των μισθωμάτων, ουδείς ενοικιαστής θα γνωρίζει τι θα πρέπει να καταβάλει, και ουδείς ιδιοκτήτης θα γνωρίζει τι θα πρέπει να εισπράξει.
*Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει, να τερματιστούν οι μειώσεις ενοικίων, ή, εφόσον συνεχιστούν μετά την 30.4.2021, όπως ανακοινώθηκε, αυτό να γίνει με φορολογητέα αποζημίωση των ιδιοκτητών στο 100% του ποσού της μείωσης!
*Δεν ανακοινώθηκε πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες διορθώσεις, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.
* Δεν έχει ανακοινωθεί η λύση που θα δοθεί στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ άμεση προ του Πάσχα απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ώστε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να είναι ενήμεροι εγκαίρως για τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις τους.
Σχετικά Άρθρα
- ΑΑΔΕ: συμψηφισμοί αποζημιώσεων ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες ακινήτων
- Ιδιοκτήτες ακινήτων : δέκα εκκρεμότητες ζητούν λύσεις
- Ενοίκια: οι νέες ρυθμίσεις για μισθωτές & ιδιοκτήτες που φέρνει το lock down
- ΕΣΑ: απαλλαγή ενοικίου για το λιανεμπόριο και τον Μάιο
- Κουρεμένα ενοίκια: 9 εκκρεμότητες βαλτώνουν αποζημιώσεις-φορολογικές δηλώσεις
- Ιδιοκτήτες ακινήτων: χωρίς αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια