ecopress
Στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) αναμένεται να βρεθεί η λύση για τους 30 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, για τους οποίους είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση πως... Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί: Λύση πολεοδόμησης μέσω Τοπικών Χωρικών Σχεδίων

Στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) αναμένεται να βρεθεί η λύση για τους 30 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, για τους οποίους είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση πως θα πάρουν το «εισιτήριο» της οικιστικής καταλληλότητας για να πολεοδομήσουν τις εκτάσεις τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία πρότυπων οικιστικών αναπτύξεων.

Ένα χρόνο μετά, η διαδικασία παραμένει στον… πάγο, ενώ ίδια μοίρα φαίνεται πως θα έχουν και οι υπόλοιποι 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Αττικής, καθώς απαιτείται η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν υπάγονται σε περιοχές που είτε είναι δασικές είτε δεσμεύονται από άλλες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Κατά πληροφορίες που δημοσίευσε η Μαρίνα Ξυπνητού στον «Ελεύθερο Τύπο», η λύση θα δοθεί παράλληλα με την προώθηση των ΤΧΣ, που είναι και από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Περιοχές

Όπως επικοινωνούσε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ, η αξιοποίηση αφορούσε 30 οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Ιωάννινα, Ρόδο και Εύβοια και το επόμενο στάδιο προέβλεπε την πολεοδόμηση συνολικής έκτασης 6.877,9 στρεμμάτων. Παρά το γεγονός πως οι 30 οικοδομικοί συνεταιρισμοί δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά νομικά προβλήματα, δεν κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονταν, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να μην έχει υπάρξει εξέλιξη, αν και σε τρεις περιπτώσεις έχει εγκριθεί ήδη το Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις της Εργοληπτικής Αναπτυξιακής «Όλυμπος» (214 στρέμματα), του Συλλόγου Πολυτέκνων Χανίων (410 στρέμματα) και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλορουμελιωτών στο Ηράκλειο (64,9 στρέμματα).

Πήραν έγκριση

Παράλληλα, όπως είχε γίνει γνωστό, τελική έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη και έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, έχουν πάρει 4 οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Είναι οι συνεταιρισμοί «Έμποροι Ιωαννίνων» (έκτασης 214 στρεμμάτων), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών «Η Ανώπολη» στις Γούβες Χερσονήσου (80 στρέμματα), του παραθεριστικού οικισμού «Κανελλάκης» στην Ερμιονίδα Αργολίδας (114 στρέμματα) και του παραθεριστικού συνεταιρισμού Ιατρών στο Μαρμάρι Εύβοιας (14 στρέμματα).

Σε 7 περιπτώσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είχε υπογράφει από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και βρισκόταν σε κύκλο υπογραφών. Αφορούσε τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς Εμπόρων Ηρακλείου στο Λασίθι (629 στρέμματα), υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ στο Ηράκλειο (126 στρέμματα), υπαλλήλων ΔΕΗ στο Ηράκλειο (268 στρέμματα).

Και για τις εξής ιδιωτικές πολεοδομήσεις: Α’ Οικιστική Ένωση Καθηγητών ΤΕΙ στη Λάρισα (1 68 στρ.), Β’ Οικιστική Ένωση Καθηγητών ΤΕΙ στη Λάρισα (1 07 στρ. και 63 στρ.), Οικιστική Ένωση Φυσικών Προσώπων Ομάδα Αεροπόρων στη Λάρισα (1 36 στρ.).

Τα πράγματα για την Αττική ήταν και είναι περίπλοκα, καθώς στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Αθήνας δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης. Αντίστοιχα, στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία εμπίπτουν εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών, δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο στον Ελεύθερο Τύπο, με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο διάλογος θα ανοίξει εκ νέου.

«Αγκάθια»

«Στην Αττική τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και αυτό γιατί στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Αθήνας δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης. Από το 2014, δηλαδή μετά την έγκριση του νόμου 4280/2014, δεν έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την έκδοση του Π.Δ. μπορεί να τροποποιούνται όροι και προβλέψεις του υπερκείμενου επιπέδου σχεδιασμού.

Παράλληλα, πολλές από τις εκτάσεις της Αττικής υπάγονται σε περιοχές με ίδιο νομικό καθεστώς, δηλαδή είτε είναι δασικές εκτάσεις είτε δεσμεύονται από άλλες διατάξεις (π.χ. από ορεινούς όγκους)», είχε τονίσει η σύμβουλος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, Σταυρούλα Αγρίου.

Συνολικά, σήμερα υπάρχει παρθένο έδαφος για την αξιοποίηση εκτός σχεδίου περιοχών σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, οι οποίες καλύπτουν επιφάνεια περίπου 1 50.000 στρεμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως παλαιότερα είχε προταθεί στους οικοδομικούς συλλόγους να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων με του Δημοσίου, για όσους βρίσκονταν π.χ. σε προστατευμένες περιοχές, ωστόσο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας