Οικολόγοι Πράσινοι : Με πολύ αργούς ρυθμούς εφαρμόζουν οι δήμοι τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων
pressroomΑυτοδιοίκησηΠεριβάλλον 20 Ιουλίου 2018 Αργύρης
Για «ευρισκόμενα σε λήθαργο» αυτοδιοικητικά σχέδια εναρμόνισης με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πρασίνων, σε συνέντευξη Τύπου, επιχειρώντας έναν απολογισμό στη εξέλιξη υλοποίησης του Σχεδιασμού.
Οι εκπρόσωποι του ελληνικού σκέλους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, σημείωσαν ότι σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά την υιοθέτηση του ΕΣΔΑ, στην υλοποίηση του οποίου συμμετέχουν και οι ίδιοι, η ανακύκλωση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή – που αποτελεί την προτεραιότητα του Σχεδιασμού, με κύριο φορέα εφαρμογής την Τοπική Αυτοδιοίκηση – βελτιώνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, γεγονός που υπονομεύει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα συνέντευξη Τύπου με κατάθεση προτάσεων και απολογισμό της προσπάθειας αλλαγής μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων, έδωσαν την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την ενεργή συμμετοχή τους στο εγχείρημα τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Στην Συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι δύο συν-εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας, Χριστίνα Ευθυμιάτου και Φίλιππος Γκανούλης, και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος, ενώ συντόνισε την συζήτηση ο συντονιστής Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ, Μανώλης Βέμης. Παρεμβάσεις έγιναν από τον Γιάννη Τσιρώνη, (Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος των ΟΠ), τον Γιώργο Δημαρά (Βουλευτής, μέλος των ΟΠ), και την εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Πελοποννήσου με τους ΟΠ, Δήμητρα Λυμπεροπούλου.
Στην τοποθέτησή της η Χριστίνα Ευθυμιάτου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδιασμού και του πρόσφατου Νόμου για την ανακύκλωση 4496/2017 που διαμορφώθηκαν με τη συμβολή των Οικολόγων Πράσινων. Επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι Περιφέρειες με προτεραιότητα στην υλοποίηση έργων που θα επεξεργάζονται προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα με κομποστοποίηση και να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι και το 2020. Ζήτησε επίσης το κράτος να συμβάλλει για την ωρίμανση, χωροθέτηση και υλοποίηση των «μικρών» έργων και να δημιουργηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για τη διαχείριση κρίσεων (που θα υπάρξουν).
Ο Φίλιππος Γκανούλης επικεντρώθηκε κυρίως στην προτεραιότητα να μπουν άμεσα σε εφαρμογή τα τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων για την χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και οργανικών.
Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, αφού πρώτα έκανε έναν απολογισμό του έργου του ΕΟΑΝ τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι οι Δήμοι -μικροί και μεγάλοι- καλούνται σήμερα να είναι διαχειριστές των ανακυκλώσιμων και όχι απλώς συλλέκτες. Αυτό θα εξασφαλίζει πόρους στους Δήμους που μακροπρόθεσμα θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Επίσης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη δράση για την μείωση της πλαστικής σακούλας, η οποία όπως ανέφερε θα αποβεί ανταποδοτική για το σύνολο των πολιτών. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι είμαστε απόλυτα μέσα στους στόχους που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο αφορά στον μακροχρόνιο σχεδιασμό.
Ο Γιάννης Τσιρώνης τονίζοντας την σημασία της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων και των οφελών που απορρέουν από αυτή για την δημοτική αρχή και τους δημότες, ανέφερε ότι και ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, κανένας δήμαρχος που δεν δεσμεύεται σχετικά, δεν θα πρέπει να εκλέγεται. Η ανακύκλωση είναι μονόδρομος, η κυκλική οικονομία επίσης.
Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι η διαχείριση φυσικών πόρων είναι στις προτεραιότητες των Οικολόγων Πράσινων και αποτελούν το κέντρο της πολιτικής τους. Εδώ εντάσσονται και τα απορρίμματα, η διαχείριση των οποίων στην χώρα μας είναι ακόμα πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών. Παρόλο που έχουμε νέα μέτρα και καλό θεσμικό πλαίσιο (νόμος για την ανακύκλωση, νόμος για την κυκλική οικονομία κλπ), πολλές φορές κάποια ζητήματα κολλάνε στην υλοποίηση. Τέλος, ανέφερε ότι είμαστε «χαλαροί» σε αυτά που ζητάμε απ’ τους Δήμους, όμως επίσης χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για την ριζική αλλαγή.
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου μιλώντας κυρίως για την Πελοπόννησο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εκεί η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή και η υπογραφή του φαραωνικού ΣΔΙΤ, η οποία έγινε πρόσφατα, σηματοδοτεί μια ήττα για την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και την οικολογία. Ως φυσικό αυτουργό ονόμασε την περιφερειακή αρχή, που μέσω της αδράνειας οδήγησε τελικά την κατάσταση στο φαραωνικό αυτό ΣΔΙΤ.
Σχετικά Άρθρα
- Ερώτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων
- Βουλή: τι ειπώθηκε για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων
- Δήμοι: στο τραπέζι ενεργειακές κοινότητες-διαχείριση αποβλήτων
- Παραδόθηκε η νέα Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων της Βοιωτίας
- Αττική: εγκρίθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων
- Παρουσιάστηκε το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης