ecopress
Υπογράφτηκε η Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια “περιοχή 2”, στο Ιόνιο Πέλαγος Τα  ζητήματα της ασφάλειας... «Οικόπεδο 2»: Μοντέλο Νορβηγίας για την ασφάλεια του περιβάλλοντος- Υπεράκτιες εξορύξεις 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας

Υπογράφτηκε η Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια “περιοχή 2”, στο Ιόνιο Πέλαγος

Τα  ζητήματα της ασφάλειας των υπεράκτιων εξορύξεων και εν γένει η περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής, που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά τουριστικά κέντρα και περιβαλλοντικό διαμάντι,  μαζί βέβαια με την οικονομική και αναπτυξιακή σημασία της παραχώρησης,  αναδείχθηκαν με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια “περιοχή 2”, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Τη Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια “περιοχή 2”, στο Ιόνιο Πέλαγος, υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ, Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ.

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, Christophe Chantepy και της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras.

Σημειώνεται ότι το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης) στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.

 

Νορβηγική ομπρέλα

Αναφερόμενος στις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Υπουργός ΠΕΝ στάθηκε στην τεχνογνωσία και υψηλή τεχνολογία που αυτές διαθέτουν, στην εκτεταμένη διεθνή τους παρουσία και την ευθυγράμμισή τους με κανόνες και πρακτικές που ισχύουν διεθνώς.

Οι πρακτικές αυτές έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό και στο εθνικό δίκαιο, υπενθύμισε ο κ. Σταθάκης, με την ενσωμάτωση το 2016 της κοινοτικής Οδηγίας για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας και ο έλεγχος εφαρμογής της ανατέθηκαν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την οποία η Κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει θεσμικά, ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία ανέλαβε την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος και τη διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για την ανεύρεση εξειδικευμένου συμβούλου.

Ο οργανισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την επικράτηση της DNV, νορβηγικής εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας και τεχνικών προδιαγραφών υπεράκτιων εξορύξεων.

Η εταιρεία καλείται να μεταφέρει ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες με παραγωγή, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, για τη διεξαγωγή ελέγχων στις υφιστάμενες υπεράκτιες εγκαταστάσεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της Σύμβασης «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», καθώς πρόκειται για «ένα ισχυρό μήνυμα που πιστοποιεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας». Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση του πλούτου αυτού, υιοθετώντας τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη Σύμβαση που υπογράφηκε ως «πρότυπο και για αυτές που θα ακολουθήσουν» και προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν άμεσα αναγκαίες βελτιώσεις στη νομοθεσία που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», με στόχο «την ενσωμάτωση των καλών πρακτικών που ισχύουν διεθνώς, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα».

Η νομοθεσία θα συμπληρωθεί, επίσης, ώστε να εξασφαλιστεί «η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Νέες παραχωρήσεις

-«Το διεθνές ενδιαφέρον είναι σημαντικό», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, με την κινητικότητα να μην περιορίζεται στην περιοχή του Ιονίου αλλά να αφορά κι άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Total μαζί με μια άλλη εταιρεία-κολοσσό του κλάδου, την ExxonMobil, για υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης που θα αφορά περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης τόσο για τις συγκεκριμένες περιοχές όσο και για μία ακόμα περιοχή του Ιονίου.

«Παράλληλα προχωρά η επικαιροποίηση και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «ώστε σταδιακά να προκηρύξουμε εκ νέου τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία στο παρελθόν δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο Υπουργός απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον στη διαφορετική συγκυρία συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των εξορυκτικών εταιρειών, μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες.

Ως αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος ως παραγωγός, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αναγκαιότητα ασφαλούς σύνδεσης με τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «η Κυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, που θα αναδεικνύουν τη μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις χώρες παραγωγούς στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Παρέθεσε, δε, ενδεικτικά την κατασκευή των αγωγών TAP, IGB, Eastmed, Eurasia Interconnector καθώς και άλλων απαραίτητων υποδομών, όπως οι σταθμοί υγροποίησης αερίου. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό ο Υπουργός εκτίμησε «ότι η Σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα θα αποδειχθεί ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα ώστε η χώρα να εξελιχθεί στον κεντρικό ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής».

Οι εκπρόσωποι των εταιριών

Ο Αντιπρόεδρος της Total αν και έκανε λόγο για ελπιδοφόρα προοπτική σημείωσε ότι χρειάζεται ρεαλισμός καθώς κανείς δεν έχει κάνει έρευνα στην περιοχή. Η προτεραιότητα όπως είπε θα είναι να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες, ενώ αν βρεθούν υδρογονάνθρακες το κοίτασμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αξίζει η εμπορική εκμετάλλευση. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υποδομές για την μεταφορά του στην στεριά, αυτές θα πρέπει να κατασκευαστούν. Εξέφρασε δε την ελπίδα, η σύμβαση που υπεγράφη χθες να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην παρουσία της Edison στην ελληνική αγορά στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των αγωγών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στάθηκε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας ενώ ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθης Τσοτσορός υπογράμμισε πως η σύμβαση πιστοποιεί την ικανότητα του ομίλου να υποστηρίξει τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα. Υπογράμμισε δε ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της γεωλογικής δομής που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 80 μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy, τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί σημάδι ανάκαμψης του οικονομικού δυναμισμού της Ελλάδας μετά τα χρόνια της κρίσης και εκδήλωση αποφασιστικότητας να επωφεληθεί από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις διεθνών διαστάσεων.

Ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα είναι αξιοθαύμαστη και η Ιταλία ως γειτονική χώρα την υποστηρίζει πλήρως και την ενθαρρύνει να επιταχύνει τη διαδικασία προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. “Χρειαζόμαστε είπε σταθερότητα και ασφάλεια εφοδιασμού, δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές, περιβαλλοντική αειφορία. Το πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε σήμερα ταιριάζει απόλυτα σε αυτήν την εικόνα”.

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύριο ως στρεμματικές αποζημιώσεις ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας