ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική – πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν... Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: υποχρεωτική από 1η Φεβρουαρίου 2021

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική – πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική.

Αυτά αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021, στην οποία σημειώνεται ότι με δύο Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς:

  • προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου,
  • καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων /αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και
  • ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Νεότερη ενημέρωση: Επιβεβαιώνεται ότι η αποκλειστική λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα αρχίσει από την 1η Απριλίου 2021. Συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου 2021 που αρχίζει η υποχρεωτική λειτουργία του νέου ψηφιακού θεσμού θα ισχύσει δίμηνη μεταβατική περίοδος, στην οποία θα ισχύουν κανονικά για τις μεταβάσεις ακινήτων οι βεβαιώσεις μηχανικών. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Η υποχρεωτική και η αποκλειστική λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου

Νωρίτερα στο ρεπορτάζ του ecopress  σημειώθηκε ότι:  Στο μεταξύ μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα προσαρμογής στην αποκλειστική λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ώστε να μην υπάρξουν εν μέσω της καραντίνας προβλήματα στην κτηματαγορά και την οικοδομική δραστηριότητα, βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Η πρώτη αντίδραση απο προσκείμενες  σε αυτούς πηγές είναι ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την υποχρεωτική λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου από την 1η Φεβρουαρίου 2021 δεν αποκλείει να ισχύσουν παράλληλα και οι διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει αρμοδίως από το ΥΠΕΝ, για δίμηνη μεταβατική περίοδο για τις βεβαιώσεις μηχανικών.

Αναφέρουν ότι αναμένουν, εως ότου διαπιστωθεί από τη δημοσιοποίηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που υπογράφηκαν στο ΥΠΕΝ είτε μέσω εγκυκλίου, εαν θα εφαρμοστεί στην πράξη  η δίμηνη ισχύς για τις βεβαιώσεις των μηχανικών. Δηλαδή εαν θα γίνονται δεκτές οι βεβαιώσεις μηχανικών με ημερομηνία έκδοσης  έως 31η Ιανουαρίου 2021  για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, ώστε το καθεστώς της Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου μετά την  υποχρεωτική από 1η Φεβρουαρίου 2021  να τεθεί και σε αποκλειστική εφαρμογή από 1η Απριλίου 2020.

Οι ίδιες πηγές εν αναμονή των εξελίξεων και των αποφάσεων αναφέρουν ότι αισιοδοξούν πως οι σχετικές διαβεβαιώσεις από παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ θα ισχύσουν και ταυτοχρόνως  δεν αποκλείουν στο ΥΠΕΝ για άλλη μία φορά να επικράτησε το πνεύμα κατά των παρατάσεων και της προσήλωσης στις “ασφυκτικές” προθεσμίες.

Σε αναμονή οι αρχιτέκτονες  

Παράλληλα σημειώνεται ότι ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων έχει καλέσει τους αρχιτέκτονες μέλη του να μη συντάσσουν Ταυτότητα Κτιρίου μέχρις ότου καταργηθεί η υποχρέωση ελέγχου της πολεοδομικής νομοθεσίας Δείτε εδώ στο ecopress

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ζητά την κατάργηση του εδαφίου 4 του αρ. 63 του Ν. 4759/20 που αφορά στην «Ταυτότητα των Κτιρίων» και προβλέπει  ότι ο διαχειριστής μηχανικός είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η διατύπωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 54 του Ν. 4495/17 που προβλέπει τη συλλογή, όχι τον έλεγχο, νομιμοποιητικών στοιχείων (Αδειοδοτήσεις, Ρυθμίσεις) και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι πληροφορίες που έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες από το ΥΠΕΝ στην κορυφή του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ  για δίμηνη ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών  και η δέσμευση ότι ανοίγει διάλογος με το ΥΠΕΝ για την επίλυση εκκρεμών θεμάτων καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας,  το οποίο τώρα επίσης αναμένεται να διαπιστωθεί  εάν θα επιβεβαιώθεί ή θα εξανεμιστεί. Δείτε εδώ στο ecopress

Υπουργικές αποφάσεις

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

  • Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
  • Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).
  • Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).
  • Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούνκαι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.
  • Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων / γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος. Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων – παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης.

Το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία. Αρχικά, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μπαίνει σημαντικό αντικίνητρο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες καθώς μόνον με την απόκτησή της η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την «γραφειοκρατία του χαρτιού» καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά.

Τέλος, δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που είχα προετοιμάσει από το 2015, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που τώρα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράφω την οριστική ενεργοποίησή της!».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας