Ανατέθηκε η εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) και μέχρι τον Απρίλιο θα ανατεθούν οι τεχνικές μελέτες, ώστε έως το τέλος του έτους να ... Οινόφυτα: το σχέδιο για την επένδυση εξυγίανσης του Βιομηχανικού Πάρκου

Ανατέθηκε η εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) και μέχρι τον Απρίλιο θα ανατεθούν οι τεχνικές μελέτες, ώστε έως το τέλος του έτους να  κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο πλήρης φάκελος για την τελική έγκριση και να αρχίσουν επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ για την  ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν  σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων – Ασωπού, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Άνοιξε ο δρόμος

Ο δρόμος άνοιξε μετά από πολύχρονες προσπάθειες, αφού η εταιρία ReDePlan AE Consultants κατάρτισε την βασική μελέτη για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου.

Ο Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ReDePlan AE Consultants, δήλωσε στο reporter.gr ότι:«Με την ειδική νομοθεσία των Οινοφύτων που πρόσφατα ψηφίστηκε, αίρονται σημαντικές γραφειοκρατικές και διοικητικές δυσχέρειες και δημιουργείται ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο κινήτρων και πλεονεκτημάτων για την εξυγίανση της περιοχής. Επιτυγχάνεται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που καθιστά το εγχείρημα βιώσιμο και ανταποδοτικό, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών γης κατά την πολεοδόμηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης». «Έτσι», συμπεραίνει ότι «διευκολύνεται με καταλυτικό τρόπο η πολεοδομική οργάνωση της πλέον βεβαρυμμένης βιομηχανικής περιοχής της χώρας και μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης και αντιμετώπισης το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού και η ασφυξία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων».

Τα βήματα

Αναλύοντας το αντικείμενο και τους στόχους της ΕΑΝΕΠ, ο Νικόλαος Κουδούνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, τονίζει ότι αυτή «υποχρεούται εντός 15μήνου, από την ισχύ του νόμου  με δικαίωμα 6μήνου παράτασης δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά ανώτατο όριο, να καταθέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φάκελο με αίτημα έγκρισης ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων». Ειδικότερα για την ολοκλήρωση των σχετικού φακέλου ετοιμάζονται:

  • Η σύνταξη και υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και του συνόλου των μελετών για τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του ΕΠΕ, καθώς και τη συμβατότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η κατάρτιση και υποβολή των πάσης φύσεως απαιτούμενων στοιχείων, μελετών κ.λπ. που σχετίζονται με το Επιχειρηματικό Πάρκο, σε όλες ανεξαιρέτως τις αρμόδιες Αρχές και τους Φορείς.
  • Η κατασκευή όλων των Έργων Υποδομής και η Πολεοδόμηση της περιοχής του ΕΠΕ.
  • Η διοίκηση και διαχείριση των υποδομών του μέχρι τη μεταβίβασή τους και η μεταβίβασή τους στην Εταιρεία Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου(ΕΔΕΠ)
  • Η προσέλκυση επενδύσεων στους χώρους του Επιχειρηματικού Πάρκου και η προβολή αυτού και των δραστηριοτήτων του στην τοπική, εθνική και διεθνή αγορά.
  • Η αναζήτηση και εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση κατασκευής των αναγκαίων υποδομών.

Η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή

Σημειώνεται ότι μία στις πέντε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες εδρεύει στα Οινόφυτα. Η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 12-15% των εξαγωγών της βιομηχανίας, είναι σε διαδικασία αναβάθμισης και εξυγίανσης. Η επένδυση σε πρώτη φάση θα ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ.

Στην Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση των Οινοφύτων, εδρεύουν περίπου 250 επιχειρήσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περιβαλλοντικών προβλημάτων (Ασωπός ποταμός) και την υποβάθμιση της περιοχής και των εταιρειών.

Οινόφυτα όπως Ελληνικό

Ως έργο, που σε ορίζοντα 10 – 15 ετών θα έχει την ίδια σημασία για την ελληνική οικονομία και την αύξηση του ΑΕΠ με την ανάπλαση του Ελληνικού, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, την εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης των Οινοφύτων.

Όπως ανακοινώθηκε σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων – Ασωπού, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η εξυγίανση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε την ανάθεση της εκπόνησης του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) του έργου. Ακολουθούν οι τεχνικές μελέτες που θα ανατεθούν τον Απρίλιο, με στόχο στο τέλος του χρόνου να κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ο φάκελος για την έγκριση του έργου.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους (από τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις) και τραπεζική χρηματοδότηση που περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οργάνωση της ρυμοτομίας κλπ.. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυξημένους συντελεστές κάλυψης και δόμησης, καθώς και μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, επί υπουργίας του οποίου ψηφίστηκε από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το έργο, που είχε υπερψηφιστεί και απ’ τη ΝΔ. Κάτι, που όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, δείχνει πως “όσο τοξικό και αν είναι το κλίμα, πάντα υπάρχει περιθώριο συνεννόησης”.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής, τονίζοντας ότι οι περισσότερες από 250 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, συνεισφέρουν το ένα τρίτο της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και το 13% των ελληνικών εξαγωγών. “Τα επιχειρηματικά πάρκα, τόνισε, είναι πυλώνες στήριξης της βιομηχανίας”.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, διαβεβαίωσε πως ό,τι χρειαστεί από το ΥΠΕΝ για την υλοποίηση του έργου θα διεκπεραιωθεί ταχύτατα, ενώ πρόσθεσε πως από περιβαλλοντικής άποψης, η εξυγίανση των Οινοφύτων είναι έργο πιο σημαντικό από το Ελληνικό.

“Να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν ξανά οι παθογένειες του παρελθόντος”, τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, προσθέτοντας ότι η εξυγίανση θα επιτρέψει την διατήρηση και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τη στήριξη των επιχειρήσεων στο εγχείρημα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, Νίκος Κουδούνης.

ReDePlan

Ειδικότερα ο Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ReDePlan AE Consultants, που ανέλαβε τη διεξαγωγή μελέτης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου μας μίλησε για τις δυσκολίες της προσπάθειας και πως αυτή τελικά κατέληξε σε φάση υλοποίησης. «Εκπονήσαμε Μελέτη για λογαριασμό της Περιφέρειας, με σκοπό την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική ανόρθωση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από την πολεοδομική και την ευρύτερη χωρική τους οργάνωση» σημειώνει αρχικά και προσθέτει: «Για όσους θεωρούν δύσκολη την επιστημονική διαχείριση του τεχνικού αντικειμένου των Οινοφύτων, απαντάμε πως τίποτα δεν μας εμπόδιζε να το προσδιορίσουμε, να το σχεδιάσουμε, να το κοστολογήσουμε προκαταρκτικά και να το προετοιμάσουμε για αδειοδότηση, προσέλκυση επενδυτών και υλοποίηση».

Ο ίδιος τονίζει ότι «αυτό που ήταν δύσκολο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου που εκπονήθηκε, ήταν οι ατελείωτες ώρες και ο «άπειρος» χρόνος που δαπανήσαμε, γράφοντας και ξαναγράφοντας κείμενα συμφωνιών και διαβουλεύσεων, προκειμένου ο σχεδιασμός μας να αποτυπωθεί δημόσια και με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια στην κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους. Να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από όλους τοπικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις και την τοπική κοινωνία, μέσα από ουσιαστικές και παραγωγικές διαδικασίες διαβούλευσης που εξελίχθηκαν με επιτυχία, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του (απερχόμενου) Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη που έλαβε τη μεγάλη και τολμηρή απόφαση εξυγίανσης της περιοχής του Ασωπού και μας εμπιστεύτηκε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του εγχειρήματος».


ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας