ecopress
Απαιτείται να γίνουν άμεσες επενδύσεις και να στραφούν οι δημόσιες, ιδιωτικές και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στην ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και σε αλλαγές χρήσης, τόνισε... ΙΟΒΕ: γιατί πρέπει να χρηματοδοτηθούν τώρα οι κτιριακές ανακαινήσεις

Απαιτείται να γίνουν άμεσες επενδύσεις και να στραφούν οι δημόσιες, ιδιωτικές και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στην ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και σε αλλαγές χρήσης, τόνισε ό Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ότι στην κατοικία έχουν  να γίνουν ουσιαστικές επενδύσεις άνω των 15 ετών, τα κτίρια μας είναι παλαιά και ενεργοβόρα τόνισε ότι ένα δεν αναληφθεί  τώρα το κόστος για την πράσινη μετάβαση στο μέλλον θα είναι δυσβάστακτο.

Οι κτιριακές ανακαινίσεις είναι κατεξοχήν μέτρο πράσινης μετάβασης είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και εξήγησε ότι σύμφωνα με επίσημες μελέτες το χρηματοδοτικό κενό την τρέχουσα περίοοδο που αξιοποιούνται πόροι από το Ταμείο Ανάκμαψης είναι ετησίως 800 εκατ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής περιόδου του RRF  το 2025026 θα εκτιναχθεί το χρηματοδοτικό κενό της πράσινης μετάβασης σε 30 δις ευρώ ετησίως.

Η συμβολή και του τραπεζικού κλάδου στην αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Ελένης Βρεττού, Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank και του Νίκου Βέττα Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο», με θέμα:  «οι «Βιώσιμες στρατηγικές χρηματοδότησης και ο κλιματικός κίνδυνος»

Μιλώντας στο πάνελ «Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον: Η Συμβολή του Τραπεζικού Κλάδου» γενικότερα για τον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση ο κ. Βέττας είπε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να δημιουργεί πλεονάσματα και για την πορεία προς  την πράσινη μετάβαση, εκτός από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα γεγονός που αποτελεί μια πρόκληση, αλλά δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει. για την προσπάθεια που πρέπει να γίνει αλλά και για το μέγεθος των πλεονασμάτων που απαιτούνται. Εστιάζοντας στην πράσινη ανάπτυξη ο κ.Βέττας είπε ότι το κενό χρηματοδότησης- όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης- μέχρι το 2030 είναι περίπου 30 δις ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικό και δεν μπορεί να προέλθει μόνο από δημόσιο χρήμα, χρειάζονται διαδικασίες και πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τις χρηματοδοτήσεις, είπε. Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι οι τράπεζες συνολικά θα πρέπει να πάρουν λελογισμένα ρίσκα, στο δρόμο των πράσινων χρηματοδοτήσεων ενώ ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε συνέργειες και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς (venture capitals κλπ).

Η κ.Βρεττού στην παρέμβαση της επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια  δύναμη και προσαρμοστικότητα σε όλες τις αλλαγές, συμπεριλαμβανόμενης και της πράσινης μετάβασης. Έδωσε μεγάλη έμφαση στο δρόμο μετάβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι μεγαλύτερες σε μέγεθος έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής. Αναφέρθηκε στις θέσεις που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιο ομαλή πράσινη μετάβαση και όχι απότομη με μεγαλύτερη διαβούλευση προς όφελος των απλών καταναλωτών.

Μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα προς τις επιχειρήσεις στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση είπε ότι  υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχευση τις ΜμΕ τα οποία έχουν ως στόχο να εντάξουν και τις πιο μικρές μονάδες της οικονομίας προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, σε συνδυασμό και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Αναφέρθηκε και στη σημασία της εκπαίδευσης των ΜμΕ επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περάσεις σε αυτές το μήνυμα ότι η πράσινη μετάβαση είναι επένδυση και όχι μόνον κόστος. Μια επένδυση που θα τους δώσει πρόσβαση σε νέες δουλειές και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Αναφερόμενη στις ίδιες τις τράπεζες, είπε ότι τόσο οι συστημικές, όσο και μικρότερες σε μέγεθος βρίσκονται σε φάση υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών  που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας