ecopress
Η ταινία επιστημονικής φαντασίας “Blade Runner” του 1982 μπορεί να έχασε την προθεσμία που είχε θέσει  με την πρόβλεψή της ότι μέχρι το Νοέμβριο... Ιπτάμενα αυτοκίνητα ετοιμάζονται για απογείωση στις πόλεις

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας “Blade Runner” του 1982 μπορεί να έχασε την προθεσμία που είχε θέσει  με την πρόβλεψή της ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2019 οι μετακινήσεις θα γίνονταν με ιπτάμενα οχήματα, αλλά το 2020 φαίνεται να είναι όντως μία κρίσιμη χρονιά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Smartcitiesdive”.

Ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για θέματα υποδομής, ασφάλειας και κανονισμών, οι ηγέτες της βιομηχανίας λένε ότι τα eVTOLs είναι σε καλό δρόμο για να ξεκινήσουν σύντομα.

Η Uber έχει δεσμευθεί ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει τη δοκιμή της υπηρεσίας ταξί της Uber Air, ενώ περισσότερες από 130 άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να αναπτύξουν τις δικές τους παρόμοιες υπηρεσίες. Τα στελέχη της Uber επιμένουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOLs) θα είναι ευρέως διαδεδομένα μέχρι το 2023.

Ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο υποστηρίζει τη βιομηχανία ενθαρρύνοντας  την καινοτομία και την περαιτέρω ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις στις Η.Π.Α. προετοιμάζονται να υποδεχθούν τα ιπτάμενα οχήματα, ενώ τα ζητήματα γύρω από τη ρύθμιση του νέου τοπίου μετακινήσεων , την ασφάλεια, την τεχνολογία και τη δικαιοσύνη συνεχίζουν να στροβιλίζονται.

“Νομίζω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν, για  να παρέχουμε το συγκεκριμένο προϊόν  στους ενδιαφερόμενους πελάτες οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε “, δήλωσε ο Mark Groden, Διευθύνων Σύμβουλος της Skyryse εταιρεία αεροπορικής μετακίνησης, στο περιθώριο της πρόσφατης διάσκεψης LA CoMotion.

Στη σύνοδο κορυφής της Uber’s Elevate τον Ιούνιο, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα διεξάγει δημόσιες δοκιμές των eVTOLs στο Ντάλας, το Λος Άντζελες και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και θα παρουσιάσει μερικά από τα σχέδιά της για «skyports». Ωστόσο, τα σχέδια της εταιρείας περιβάλλονται με μυστικότητα. Σε ομιλία του στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη και Έκθεση Επιχειρήσεων Αεροπορίας (NBAA-BBA) του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αεροπορίας (NBAA-BACE) του 2019, ο επικεφαλής της Uber Elevate Eric Allison δήλωσε ότι τα σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα υπάρχουν ενδείξεις ότι σημειώνεται κάποια πρόοδος. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία παρουσίασε τον πρώτο χώρο δοκιμών helipad στο νέο αναπτυξιακό έργο του σταθμού Frisco. Η πόλη δήλωσε ότι ο επενδυτής Hillwood Properties, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το σταθμό Frisco, έχει συνεργαστεί με την Uber για να δημιουργήσει τρεις “κόμβους” για πτήσεις.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση στο Λος Άντζελες περιστρέφεται γύρω από το πώς το υπάρχον σύστημα ελικοδρομίων της πόλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζώνες απογείωσης και προσγείωσης για τα οχήματα, τουλάχιστον σε προσωρινή βάση. Το 2014, η πόλη άλλαξε τις προδιαγραφές ανακαλώντας την απαίτηση κάθε νέο πολυώροφο κτίριο να διαθέτει ένα ελικοδρόμιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται  στο σχετικό ρεπορτάζ, στο Λος Άντζελες υπάρχουν πολλά παλαιότερα κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι απογείωσης ιπτάμενων οχημάτων.

“Το  Λος Άντζελες που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το είδος οικολογικών μετακινήσεων  και το ταξίδι από πόρτα σε πόρτα που εξοικονομεί χρόνο στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Groden.

Πάντως ο John Badalamenti, επικεφαλής του σχεδίου στην Uber Elevate εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα skyports θα κατασκευαστούν σε «μήνες, όχι χρόνια».

Στη Νέα Υόρκη έχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμαστικές βόλτες της υπηρεσίας Uber Copter. Η υπηρεσία αυτή δοκιμάζει την τεχνολογία end-to-end μεταφέροντας επιβάτες  από το αυτοκίνητο στο σημείο απογείωσης του ελικοπτέρου και από το σημείο προσγείωσης ξανά στο αυτοκίνητο.

Οι εξελίξεις προς την απρόσκοπτη τεχνολογία ήταν το αντικείμενο επίδειξης στο CoMotion LA, όπου η Sikorsky Aircraft Corp., η Otis Elevator Company και η Helinet Aviation Services παρουσίασαν τη δική τους end-to-end εφαρμογή για τη μεταφορά επιβατών με ιπτάμενα ταξί πάνω σε πολυώροφα κτίρια στάθμευσης στο Λος Άντζελες .

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας