ecopress
Στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αφορούν τη στήριξη τεσσάρων πληγεισών ομάδων κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας προχωρά άμεσα, στις αρχές Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Σταύρος... ΙΣΝ: ξεκινούν δράσεις στήριξης 15 εκ. ευρώ στη Β. Εύβοια

Στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αφορούν τη στήριξη τεσσάρων πληγεισών ομάδων κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας προχωρά άμεσα, στις αρχές Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της δωρεάς ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει για την ανακούφιση και τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ποιες είναι οι δράσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας.

Οι δράσεις  τις οποίες στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που στοχεύουν στη φυσική και παραγωγική αναγέννηση των πληγεισών περιοχών όπου αυτές πραγματοποιούνται, σχεδιάστηκαν μετά από σειρά επιτόπιων επισκέψεων και συναντήσεων που πραγματοποίησε το Ιδρυμα σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, συνεργάτη του ΙΣΝ,  με τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία. Από κοινού όπως υπογραμμίζεται εντοπίστηκαν τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην οικονομία του οικοσυστήματος της περιοχής.

Οι δράσεις και οι ομάδες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας είναι οι παρακάτω:

  1. Μελισσοκόμοι

Α) Εκπαίδευση για την ανάκτηση των απολεσθέντων σμηνών μελισσών.

Β) Δημιουργία πιλοτικού, μελισσοκομικού πάρκου στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker.

Γ) Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού

  1. Ρητινο-παραγωγοί / Δασεργάτες

Αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφάλειας.

  1. Κτηνοτρόφοι

Εκπαίδευση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την αναπαραγωγή και τη διατροφή.

  1. Τοπικές κοινότητες

Υποστήριξη οικιακής παραγωγής τροφίμων.

Σφαιρική κατανόηση

«Την ώρα που ξεκινά η υλοποίηση της πρώτης δράσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και με άλλες οργανώσεις ώστε να έχουμε πιο σφαιρική κατανόηση των προβλημάτων και, άρα, πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Μελετάμε νέες δράσεις που θα βοηθήσουν σε βάθος στην ανακούφιση των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών. Όλοι εμείς, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα είμαστε εκεί, δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, προσπαθώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να υποστηρίξουμε τη δύσκολη καθημερινότητά τους και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινότητες, να αναγεννήσουμε την περιοχή όσο πιο σύντομα είναι εφικτό», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δημιουργική δράση

«Η πρώτη αντίδραση όλων μας απέναντι σε αυτήν την καταστροφή ήταν να νιώσουμε απέραντη θλίψη» είπε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Θλίψη για τον χαμένο φυσικό πλούτο, για τις τραγικές συνέπειες στις τοπικές κοινότητες. Σύντομα, όμως, προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε το συναίσθημά μας σε δημιουργική δράση και πράξεις ώστε να βρούμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τρόπους για να στηρίξουμε τους κατοίκους τής Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις πρώτες ενέργειες που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους της περιοχής και, κυρίως, θα τους δώσουν ελπίδα πως μπορεί να έρθει ένα καλύτερο αύριο. Και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.

Συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Όπως αναφέρει το ΙΣΝ, φιλοσοφία όλων τους στο ΙΣΝ είναι να προσπαθούν να συνεργάζονται με τοπικούς φορείς, να αφουγκράζονται τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, να μαθαίνουν από αυτές και να υλοποιούν προγράμματα που έχουν πάντα στόχο να φτάνει η βοήθεια γρήγορα σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. «Έτσι και στη Βόρεια Εύβοια, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, συνεργάτη του ΙΣΝ σε πληθώρα άλλων προγραμμάτων που αφορούν τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγρο-διατροφής στην Ελλάδα αλλά και συμβολής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη πέρσι με την καταιγίδα “Ιανός”, στην Καρδίτσα. Μαζί, πραγματοποιήσαμε τρεις επισκέψεις, από αρχές Σεπτεμβρίου ως και τις αρχές Οκτωβρίου, στις περιοχές που υπέστησαν τις περισσότερες καταστροφές. Μιλήσαμε με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, είδαμε πώς επηρεάζεται η τοπική κοινωνία και εντοπίσαμε, από κοινού, τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην οικονομία του οικοσυστήματος της περιοχής. Μελετήσαμε στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα και να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα», επισημαίνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας