ecopress
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζουν τη θλίψη της για την απώλεια του Βασίλη Δουγαλή, ηγετικό στέλεχος... ΙΤΕ και ΕΜΠ για την απώλεια του Βασίλη Δουγαλή

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζουν τη θλίψη της για την απώλεια του Βασίλη Δουγαλή, ηγετικό στέλεχος στα Τμήματα Μαθηματικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Αθηνών και του ΕΜΠ, με καθοριστική συμβολή στην οργάνωση των τμημάτων κατά τα διεθνή πρότυπα και τη σύγχρονη διδασκαλία των μαθηματικών στην Ελλάδα.

 

Το ΙΤΕ για την απώλεια του Βασίλειου Δουγαλή

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με βαθύτατη θλίψη αναγγέλλει τον θάνατο του Βασίλη Δουγαλή, Διακεκριμένου Μέλους, πρώην Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΙΤΕ, και πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών, που έφυγε από τη ζωήτην1η Ιανουαρίου 2022, έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Ο Βασίλης Δουγαλής γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Princeton, και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1976. Από το 1976 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Tennessee ως Επίκουρος Καθηγητής, όπου το 1982 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Το 1983εξελέγη Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το 1991 εξελέγη Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Το 1995 εκλέχθηκε Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αφυπηρέτησε το 2016 και αναγορεύθηκε Ομότιμος Καθηγητής.

Στο ΙΤΕ υπηρέτησε ως Πρόεδρος (2010-2011), και ως Αντιπρόεδρος (2009-2010 και 2011-2016)του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Από τις θέσεις αυτές, είχε καθοριστική συμβολή στο να αντιμετωπίσει το Ίδρυμα τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας την αριστεία του. Ο Βασίλης Δουγαλής συνέβαλε επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (IYM) του ΙΤΕ, του οποίου διετέλεσε Διευθυντής από το 2004 έως το 2016. Στο διάστημα αυτό ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την επέκταση των δράσεων του ΙΥΜ σε νέους επιστημονικούς τομείς.

Αντικείμενο της έρευνάς του αποτέλεσαν τα εφαρμοσμένα και υπολογιστικά μαθηματικά. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, κατόρθωσε να αλλάξει το επιστημονικό τοπίο στα υπολογιστικά μαθηματικά στη Χώρα και να δημιουργήσει ακαδημαϊκή σχολή κύρους, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς για το επίπεδο αριστείας της. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος στα Τμήματα Μαθηματικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Αθηνών και του ΕΜΠ, με καθοριστική συμβολή στην οργάνωση των τμημάτων κατά τα διεθνή πρότυπα και τη σύγχρονη διδασκαλία των μαθηματικών στην Ελλάδα. Με συστηματικό τρόπο στήριξε την έρευνα στα μαθηματικά στο ΙΤΕ και στη Χώρα, δίνοντας έμφαση στις διασύνδεσή τους με τις άλλες επιστήμες.

Συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος ή συντονιστής σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, και υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων ερευνητικών δημοσιεύσεων, και ακαδημαϊκών συγγραμμάτων που αποτελούν αναφορά για την ελληνική βιβλιογραφία στον χώρο των υπολογιστικών μαθηματικών.

Υπήρξε μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (2017-2022). Το 2000τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού.

ΕΜΠ για την απώλεια του Καθηγητή Β. Δουγαλή

Η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Βασίλη Δουγαλή, πρώην Καθηγητή του ΕΜΠ, την περίοδο 1991-1995, στο (τότε) Γενικό Τμήμα και τώρα Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Ο Β. Δουγαλής, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος του ΙΤΕ και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ , υπήρξε από του πλέον επιδραστικούς Μαθηματικούς στον Ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, με διεθνή εμβέλεια. Παρά τη σύντομη θητεία του στο ΕΜΠ, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην αναβάθμιση των μαθηματικών σπουδών ειδικά στον τομέα Αριθμητική Ανάλυση-Υπολογιστικά Μαθηματικά και τη σύνδεσή τους με τις σπουδές και την επιστήμη των Μηχανικών.

Το ΕΜΠ τιμά τη μνήμη του και αναγνωρίζει τη σημαντική επιστημονική προσφορά του.

Συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην προέδρου του ΙΤΕ Β. Δουγαλή

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του πρώην προέδρου του ΙΤΕ, Βασίλη Δουγαλή: «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του όπως και στην οικογένεια του ΙΤΕ».

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρονται ακόμη τα εξής: “Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον Βασίλη Δουγαλή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου 2022 έχοντας δώσει γενναία μάχη με τον καρκίνο. Ο Βασίλης Δουγαλής υπήρξε διακεκριμένο μέλος του ΙΤΕ, ενώ διατέλεσε πρόεδρος (2010-2011), και αντιπρόεδρος (2009-2010 και 2011-2016) του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Στην μακρά θητεία του στις θέσεις ευθύνης που κατείχε, ανταποκρίθηκε με επιτυχία τόσο στα επιστημονικά αλλά και στα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα που αντιμετώπισε το Ίδρυμα. Παράλληλα, θήτευσε και ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών. Είχε έντονη ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα των εφαρμοσμένων και υπολογιστικών μαθηματικών, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του τμήματος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΕΜΠ.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του πορείας έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων και το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Επιτροπή Επιλογής απένειμε το βραβείο στον Βασίλη Δουγαλή διότι «ήταν άριστος δάσκαλος που ενέπνευσε τους φοιτητές με την ενδιαφέρουσα διδασκαλία του, τους καθιστούσε κοινωνούς της ουσίας των εννοιών, ήταν ένας Πανεπιστημιακός δάσκαλος με ήθος».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας