ecopress
Τα τελευταία χρόνια οι μελετητές κτιριακών εγκαταστάσεων στρέφονται στην αναζήτηση τεχνικών αξιοποίησης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και ενσωμάτωσής τους, αποσκοπώντας στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά... Καινοτόμες κτηριακές εγκαταστάσεις με ενέργεια από τη θάλασσα

Τα τελευταία χρόνια οι μελετητές κτιριακών εγκαταστάσεων στρέφονται στην αναζήτηση τεχνικών αξιοποίησης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και ενσωμάτωσής τους, αποσκοπώντας στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη μείωση των ενεργειακών λειτουργικών εξόδων.

Οι εξελίξεις στα περιβαλλοντικά δρώμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ κάνουν επιτακτική την ανάγκη της προώθησης καθαρών τεχνολογιών και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Μια από αυτές τις καθαρές νέες τεχνολογίες που θα δώσουν σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, είναι και οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας θαλασσινού νερού.

Η τεχνική εταιρεία Kriton Energy με έδρα την Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο IDEOGRAM (Ολοκληρωμένη Έρευνα και Ανάπτυξη Συστημάτων Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας θαλασσινού νερού σε κτιριακές εγκαταστάσεις), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014 – 2020».

Το έργο IDEOGRAM αποσκοπεί στη διερεύνηση, ανάλυση, αξιολόγηση, καθώς και στο σχεδιασμό τέτοιων καινοτόμων εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίων διαφορετικών χρήσεων, τα οποία αφορούν περιπτώσεις με μικρή ή μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και αποτελούν τέσσερις από τις βασικές κατηγορίες κτιρίων σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ: μονοκατοικία, κτίριο προσωρινής διαμονής (κέντρο διημέρευσης), συγκρότημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκρότημα γραφείων.

Η μέθοδος που ακολουθείται για τη μελέτη του κάθε συστήματος περιλαμβάνει τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών των υπό μελέτη κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη τα κλιματικά δεδομένα των τεσσάρων κλιματικών ζωνών της χώρας και τα δομικά στοιχεία τους. Τέλος, περιλαμβάνει τη μελέτη και προσομοίωση των κτιρίων με σύστημα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοικτού κυκλώματος για θέρμανση και ψύξη.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μεθοδολογία για την ανάλυση και αξιολόγηση επενδύσεων μέσω εγκαταστάσεων αντλιών θερμότητας ανοικτού κυκλώματος σε συγκεκριμένους τύπους κτιρίων λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τη δυνατότητα μείωσης του κόστους εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων με την επιλογή κατάλληλων καινοτόμων υλικών και μηχανημάτων και μέσω αναζήτησης συνεργειών και βέλτιστων πρακτικών εγκατάστασης.

Για την υποστήριξη του εγχειρήματος και με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση του θαλασσινού νερού για την κάλυψη των θερμικών και ψυκτικών φορτίων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σεσυνεργασία με τον ΔήμοΑλεξανδρούπολης προχώρησαν στην εγκατάσταση συστήματος γεωθερμικής αντλίας θερμότητας ανοικτού κυκλώματος στο Κλειστό Προθερμαντήριοτου Σταδίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η υλοποίηση της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε μέσω τουευρωπαϊκού προγράμματος SEADRION και θα προσδώσει σημαντικά δεδομένα και οφέλη, όπως ηδιαστασιολόγηση εξοπλισμού βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών κτιρίου, ηπρομήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, λειτουργικές παράμετροι, κόστος και τρόπο συντήρησης δικτύου και Η/Μ εξοπλισμού.

Fostering diffusion of Heating & Cooling technologies using the seawater pump in the Adriatic-Ionian Region PLUS

Το έργο αυτό υποστηρίζεται από το πρόγραμμα InterregADRION, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο IPAII www.adrioninterreg.eu

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας