ecopress
Του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου* Πολύ λίγα μέρη συνδυάζουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα: φυσικά, πολιτιστικά, ιστορικά, μυθικά και αισθητικά, όπως τα Καλάβρυτα, τα οποία διαθέτουν ταυτοχρόνως και... Καλάβρυτα: μοναδικός και απαράμιλλος τουριστικός προορισμός για 12 λόγους

Του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου*

Πολύ λίγα μέρη συνδυάζουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα: φυσικά, πολιτιστικά, ιστορικά, μυθικά και αισθητικά, όπως τα Καλάβρυτα, τα οποία διαθέτουν ταυτοχρόνως και ένα εκπληκτικό δίδυμο: τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, μνημείο της τεχνολογίας του 1880, που διασχίζει μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο-μνημείο της φύση του Φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού. Και ένα υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο με εκπληκτικές διαδρομές.

Οδοντωτός σιδήρόδρομος. Φωτογραφία Μανώλης Νάθενας

Οι 12 λόγοι, που αξίζει να επισκεφθούμε για τα Καλάβρυτα είναι ταυτοχρόνως και ένα οδοιπορικό 12 σταθμών, στο σπάνιας ομορφιάς φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της  ιστορικής πόλης των Καλαβρύτων.

Μνημεία της Φύσης και μυθικοί τόποι 

Τα Καλάβρυτα διαθέτουν μοναδικά και επιβλητικά μνημεία της φύσης, δημιουργήματα εκατομμυρίων ετών όπως το Γεωπάρκο, σπάνια οικοσυστήματα, καταπράσινα πυκνά δάση και ελατοδάση, ένα εκπληκτικό εθνικό Πάρκο, ποτάμια, εξαίσιες καταπράσινες κοιλάδες και πανύψηλα βουνά, υπόγειες λίμνες-σπήλαια και μαγικά φαράγγια.

Έχουν μυθικούς τόπους από την ομηρική εποχή και πριν από αυτή. Διαθέτουν αρχαιολογικά μνημεία όλων των περιόδων της ελληνικής ιστορίας, με τα πιο κορυφαία και θρυλικά μοναστήρια, με πυργόσπιτα και κάστρα, γεφύρια και τριγύρω τους 130 γραφικότατα χωριά και χωριουδάκια.

Τα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια

Τα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια περικλείουν τις αιώνιες μνήμες του νέου ελληνισμού, της εθνεγερσίας και του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Αποτελούν τόπο-σύμβολο της ηρωικής εθνικής αντίστασης ενάντια της Γερμανικής κατοχής που πλήρωσε το ακριβότερο τίμημα αίματος με πολλές εκατοντάδες εκτελεσμένους. Διατηρούν άσβεστες τις μνήμες στον τόπο εκτέλεσης και στο μουσείο του ολοκαυτώματος μιας πόλης που αναστήθηκε από τις στάχτες της.

Διαθέτουν και ένα εκπληκτικό δίδυμο. Τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, μνημείο της τεχνολογίας του 1880 που διασχίζει μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο-μνημείο της φύση του Φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού. Και ένα υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο με εκπληκτικές διαδρομές, ενώ πάνω από αυτό, στα 2.300 μέτρα στη Νεραϊδόραχη του Χελμού, λαμποκοπά το πιο μεγάλο αστεροσκοπείο των Βαλκανίων. Κάτω δε ακριβώς από αυτά αναβλύζουν στα 1.800 μέτρα τα μυθικά ομηρικά «Ύδατα της Στυγός».

Συνέδριο για την Κλιματική ουδετερότητα 

Το σπάνιας ομορφιάς φυσικό απόθεμα, τα μνημεία ιστορικής  μνήμης και  ο πολιτιστικός πλούτος των Καλαβρύτων αναδείχθηκαν από το δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο στις εργασίες του  τριήμερου Συνέδριο, με τίτλο: «Κλιματική Ουδετερότητα- Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ευθύνης», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον  Οκτωβρίου 2022 στα Καλάβρυτα από το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ», με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. Αναλυτική παρουσίαση των εργασιών του Συνεδρίου δείτε εδώ

Στο συνέδριο σημαντικοί συμμετέχοντες ομιλητές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων, του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστημονικών φορέων  και της επιχειρηματικότητας συζήτησαν τα έργα, τις  δράσεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες  για τη θωράκιση από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση της Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική ουδετερότητα. Παράλληλα οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον δήμαρχό Καλαβρύτων και οικοδεσπότη του Συνεδρίου Θανάση Παπαδόπουλο στις ομορφιές των Καλαβρύτων,  που τα καθιστούν απαράμιλλο και  ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

-« Η περιοχή των Καλαβρύτων είναι ένας σύγχρονος τουριστικός πόλος έλξης με πανελλήνια και όχι μόνο ακτινοβολία. Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, το απαράμιλλης ομορφιάς Φαράγγι του Βουραϊκού, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού, τα Σπήλαια Λιμνών, γραφικά χωριά και οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακά καταστήματα με μοναδικής ποιότητας αγροκτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά και άλλα τοπικά προϊόντα, ξενοδοχεία και εστιατόρια, περιμένουν τον επισκέπτη της πόλης των Καλαβρύτων και της ομώνυμης επαρχίας μας. Πρόκειται, για μια περιοχή υψηλών δυνατοτήτων, που διεκδικεί και κατακτά καθημερινά ένα δυναμικό μέλλον», τονίζει ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και υπογραμμίζει ότι:

-«Τα Καλάβρυτα, ζωντανό «κεφάλαιο» της ελληνικής ιστορίας, είναι συνυφασμένα στην εθνική συνείδηση με κομβικές για την πατρίδα μας περιόδους. Ο Τόπος Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών Ηρώων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η Αγία Λαύρα, ορόσημο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, αποτελούν συστατικά στοιχεία της Εθνικής μας κληρονομιάς, ταυτότητας και μνήμης».

Καλάβρυτα: μοναδικός και απαράμιλλος τουριστικός προορισμός για 12 λόγους

1.Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος. Το ιστορικό τρενάκι ξεκινά από το Διακοπτό στην Αιγιάλεια, σχεδόν δίπλα στη θάλασσα και σκαρφαλώνει ως τα Καλάβρυτα μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, περνώντας σήραγγες και γεφύρια που αποτελούν θαύμα της μηχανικής του 19ου αιώνα.

Φωτογραφία Γιώργος Νάθενας

Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα. Οι επιβάτες του τρένου μένουν έκπληκτοι από το μεγαλείο της πλούσιας φύσης και του Γεωπάρκου σε όλη τη διαδρομή και από το καταπράσινο χωριό Ζαχλωρού.

2.Σπάνια φυσική ομορφιά. Τα τοπία της επαρχίας Καλαβρύτων δημιουργούν αξέχαστες εικόνες όλες τις εποχές. Αυτή την εποχή ξεχωρίζει το φθινοπωρινό τοπίο για τα χρώματά του, ενώ το χειμώνα λάμπουν οι χιονοσκέπαστες κορυφές. Το καλοκαίρι παραθερίζεις και την Άνοιξη απολαμβάνεις τη μεθυστική ευωδιά της ανόθευτης φύσης, τους καταρράκτες και τα ποτάμια και τα λιβάδια με άπειρα αγριολούλουδα.

Σε μικρή απόσταση από τα Καλάβρυτα θα επισκεφτείτε τα πολύ εντυπωσιακά σπήλαια Λιμνών-Καστριών.

Στο χωριό Δάφνη Καλαβρύτων μπορείτε να κάνετε κανό-καγιάκ ή ράφτιγκ στα ήρεμα νερά του ποταμού Λάδωνα. Για τους λάτρεις των υδάτινων τοπίων αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Τριπόταμα Καλαβρύτων, όπου συναντούνται τρία ποτάμια: ο Ερύμανθος, ο Αροάνιος και ο Σειραίος. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε πέστροφα Ερυμάνθου και ντόπιες λιχουδιές. Περιμετρικά καισε 10΄ μπορείτε να επισκεφτείτε την Αροανία—ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αχαΐας—το Λειβάρτζι με το εξαιρετικό Κέντρο Λαογραφίας και την θαυμαστή πλατεία του, το ¨περικυκλωμένο¨από την άγρια φύση Λεχούρικαι όλα τ΄άλλα πανέμορφα χωριά της περιοχής.

3. Μυθικά βουνά. Τα Καλάβρυτα βρίσκονται στην καρδιά της ορεινής Αχαΐα στη βόρεια Πελοπόννησο και περιτριγυρίζονται από τους εθνικούς Δρυμούς του όρους Χελμού και το φαράγγι του Βουραϊκού στα βόρεια και ανατολικά, και του Ερυμάνθου στα δυτικά. Μπορείτε να περπατήσετε σε ορειβατικές διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας σε συνεννόηση με οδηγούς βουνού. Ακολουθώντας ποδηλατικές ή πεζοπορικές διαδρομές όπως το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, από την παραλία στην Πούντα μέσα από το Βουραικό ως τον Χελμό και το Μαίναλο και αντίστοιχα το Εθνικό μονοπάτι 31 από Πάτρα ως τη Βλασία Ερύμανθου και την Αρχαία Ολυμπία. Μπορείτε ακόμα να κινηθείτε με ποδήλατα και ebike.

4.Εξερεύνηση στα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια

Τα Καλάβρυτα σαν μια ένδοξη κωμόπολη δεν είναι μόνο μια μοναχική όαση αλλά ένας ελληνικός, μαγικός επίγειος παράδεισος. Περιστοιχίζονται από όλες τις μεριές από μια εξαιρετική και σχεδόν άγνωστη στον πολύ κόσμο συστοιχία από υπέροχα μέρη, πολλά δάση και βουνά, κοιλάδες ποτάμια, μνημεία και ξεχωριστά χωριά. Χάριν συντομίας αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά.

Στα νότια, από δύο δρόμους μέσω Λουσών και μέσα από τον Αυχένα Πριολίθου, σε μικρή απόσταση από τα Καλάβρυτα, θα επισκεφτείτε τα σπουδαία χωριά των άνω & κάτω Λουσών και τον πύργο των Πετμεζαίων. Εκεί θα δείτε το οροπέδιο με τη λίμνη καταβόθρα ή πόλγη και πάνω από αυτά οι ΑρχαίοιΛουσοίόπου τοποθετείται ο μύθος του θρυλικού μάντη-θεραπευτήΜελάμποδα και των Προιτιοίδωνμε τις μυθικές απαρχές της ψυχιατρικής. Επισκέπτεστε τα πολύ ατμοσφαιρικά σπήλαια Λιμνών-Καστριών, και το θαυμαστό εξωκλήσι της Ανάληψης.

Πολύ κοντά θα βρεθείτε στο πλατανόδασος του Πλανητέρου και το αρκετά αξιοθέατο και τουριστικό χωριό Πλανητέρο. Διαθέτει παλαιούς μύλους, ξενώνες και ταβέρνες για να γευθείτε συν τοις άλλοις και ολόφρεσκες πέστροφες και να διαλέξετε από μια σειρά από κιόσκια τοπικά προϊόντα και βότανα του Χελμού κάθε λογής.

Μπορείτε να απολαύσετε τις μεγάλες πηγές -κεφαλόβρυσα του Αροάνειου και Λάδωνα ποταμού, ενώ κοντά τους βρίσκεται το κλήμα του Παυσανία, ένα σπάνιο μνημείο της φύσης 2000 ετών και η Σκήτη του Παπουλάκου στο μαγευτικό Άρμπουνα.

Από ένα δασικό χωματόδρομο περνάς στην ορεινή Κορινθία, τα όρη Κυλλήνη και τη Λίμνη Δόξα και από ένα ασφαλτοστωμένο δρόμο από το χωριό Λυκούρια για τα ίδια μέρη που ανήκουν και αυτά στο εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραικού.

5.Ο επιβλητικός Χελμός (όρος Αροάνια) θεωρείτο από του αρχαίους ιερό βουνό. Από τις κορφές τους πηγάζουν τα Ύδατα Στυγός, του ποταμού του Κάτω Κόσμου, στα νερά του οποίου ορκίζονταν οι θεοί και βαπτίστηκε ο Αχιλλέας.

Στο οροπέδιο των Σουδενών, στους πρόποδες του Χελμού σε υψόμετρο 1200 μ. μπορείτε να επισκευτείτε το ιερό της Αρτέμιδος Ημερασίας όπου είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Άνω Λουσών. Στη κωμόπολη της Κλειτορίας-Μαζέικα θα βρείτε κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, τον αρχαίο Κλείτορα , κέντρο υγείας, ξενοδοχείο, καταστήματα εστίασης και πολλές εξυπηρετήσεις.

6.Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Σε απόσταση 25 λεπτών από τα Καλάβρυτα προσφέρεται για χιονοδρομία, σχολές εκμάθησης σκι και σνόουμπορντ. Μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό επί τόπου ή να κάνετε απλά μια βόλτα στο χιονισμένο τοπίο του Χελμού με το τελεφερίκ. Το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων διαθέτει τον υψηλότερο αναβατήρα και τη μεγαλύτερη χιονοδρομική πίστα στην Ελλάδα, τη Στύγα.

Λειτουργεί καθημερινά κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Απριλίου. Στο χιονοδρομικό υπάρχουν σαλέ που προσφέρουν μικρά γεύματα, ζεστή σοκολάτα και γλυκό.Για το Χιονοδρομικό υπάρχει δρομολόγιο λεωφορείου (skibus) από την Αθήνα και από την Πάτρα.

Προσφέρονται πακέτα «allinclusive» διαμονής σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις.

7.Τα ιστορικά μεγάλα μοναστήρια. Ολόκληρη η ιστορία της επαρχίας Καλαβρύτων είναι συνυφασμένη με την πορεία του ελληνισμού και της νεότερης Ελλάδας.

Τα μοναστήρια των Καλαβρύτων, η Μονή της Αγίας Λαύρας και η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι μεγάλοι κιβωτοί της Ορθοδοξίας, με πολιτιστικούς θησαυρούς. Αποτέλεσαν από αιώνων προπύργια της εθνικής συνείδησης και των ηρωικών αγώνων για την εθνική ανεξαρτησία. Για τους λόγους αυτούς πρωταγωνίστησαν και κατακάηκαν πολλές φορές από τους κατακτητές Τούρκους και τους Ναζί.

Θα δείτε το μοναστηριακό συγκρότημα του Μεγάλου Σπηλαίου μέσα στους βράχους με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά.Η οικοδέσποινα Παναγιά, που είναι εκεί θρονιασμένη από το 362μ.Χ., στέκεται η αρχή της μυριόχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Επισκεφθείτε την Μονή Αγίας Λαύρας για τα κειμήλια που φιλοξενεί: το λάβαρο της επανάστασης του 1821, τον Επιτάφιο του 1754 κεντημένο στη Σμύρνη, ένα ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη και τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το παρακείμενο πανάρχαιο σπηλαιώδες παλαιομονάστηρο της Αγίας Λάυρας με τις σπάνιες αγιογραφίες της παλαιολόγειας περιόδου δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο. Αξίζει όμως να επισκεφτείτε το μοναδικό μνημείο Εθνικής Παλιγγενεσίας (Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών 1821), πάνω από την Αγία Λαύρα σε λόφο με υπέροχη θέα που ανακαινίσθηκε πρόσφατα για την επέτειο των 200 ετών από το 1821.

8.Μνημεία της εθνικής αντίστασης και Τόπος Εκτέλεσης των Καλαβρύτων. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανικές στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις σε μια οργανωμένη και μεθοδευμένη επιχείρηση εξόντωσαν τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων, της Κερπινής και των Ρωγών, ενώ κατέκαψαν την πόλη και δεκάδες χωριά της επαρχίας.

Στο κέντρο των Καλαβρύτων βρίσκεται το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου τεκμηριώνονται με σύγχρονο τρόπο τα γεγονότα και εκτίθενται διασωθέντα ιστορικά αντικείμενα. Αμέσως πάνω από την πόλη των Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε τον Τόπο Εκτέλεσης στο λόφο του Καπή. Λίγο πιο πάνω δεσπόζει το Κάστρο της Ωρηάς και το Κάστρο Τρεμουλά των Φράγκων.

9.Αστροπαρατήρηση στον νυχτερινό ουρανό. Ο νυχτερινός ουρανός των Καλαβρύτων αποζημιώνει τον επισκέπτη με τη λαμπρότητα των αστεριών, αφού τα ψηλά βουνά περιορίζουν τη φωτορρύπανση από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της χώρας ο «Αρίσταρχος» είναι εγκατεστημένο στην Νεραϊδόραχη του Χελμού, πάνω από το Χιονοδρομικό Κέντρο, στα 2.300 μέτρα υψόμετρο. Αλλά ακόμα και ο απλός επισκέπτης από τα Καλάβρυτα και τα χωριά μπορεί με ένα απλό ζευγάρι κυάλια και χρησιμοποιώντας γνωστές εφαρμογές σε κινητό (π.χ. stelarium, skysafari κ.ά.) να εξοικειωθεί με τη μαγεία των αστερισμών και των πλανητών. Ο Δήμος Καλαβρύτων σχεδιάζει τη κατασκευή πλανηταρίου και συνεδριακού κέντρου.

10.Λαπατοχώρια στα Δυτικά ¨εκεί που χαμηλώνει ο Χελμός και αρχίζει να ψηλώνει ο Ερύμανθος¨ Ανακαλύψτε και τα άλλα πανέμορφα Καλαβρυτοχώρια με πρωτόγνωρες περιηγήσεις και περιπάτους, ένα απαράμιλλο σκηνικό απλώνεται πάνω από τη πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Σελινούντα. Σ΄ένα μαγικό τοπίο όπου κυριαρχεί το επιβλητικό ανάγλυφο και ο εντυπωσιακός ημικυκλικός ορεινός σχηματισμός του Καλλιφωνίου (1998 μ.) και του Ωλενού-Ερυμάνθου (2222 μ.), ενώ ολόγυρα περιστοιχίζεται από πυκνά δάση, με έλατα, σκίνα, βελανιδιές (ρουπακιές) στις Τρεις Γυναίκες και το δρυοδάσος της Κάνισκας.

Λίμνη Λάδωνα

Σε απόσταση 40 λεπτών δυτικά από τα Καλάβρυτα, στον ιστορικό δρόμο για την Πάτρα, περνάτε από τα κεντρικά Λαπατοχώρια δίπλα στις όχθες του Σελινούντα ποταμού, τις Γουμένισες, Φλάμπουρα, Λαπάτες, Τρεχλό, ΑσάνιΜπούμπουκα, και το Κεφαλοχώρι του Μανεσίου. Δίπλα στο Μάνεσι θα βρείτε το γραφικό μοναστηράκι του Αγίου Γεωργίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή αυτή διαδραματίσθηκαν δύο σπουδαίοι άθλοι του Ηρακλή. Ο έκτος άθλος, όπου ο μυθικός ήρωας αιχμαλώτισε την Κερυνίτιδα έλαφο (άγριο ελάφι της θεάς Αρτέμιδος) στο όρος Κερύνεια προς τα όρη Φτέρη και Σκεπαστό και ο ένατος άθλος, όπου ο ίδιος ο ημίθεος σκότωσε στον Ερύμανθο τον περίφημο ερυμάνθιο κάπρο.

Μετά φθάνετε στο παραδοσιακό χωριό της Άνω Βλασίας με τα πετρόκτιστα σπίτια και την εντυπωσιακή θέα στις πλαγιές του Ερυμάνθου. Κοντά στο χωριό, δίπλα από το δασικό δρόμο που οδηγεί στο Λεχούρι, μέσα από πεντάμορφα ελατοδάση θα θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη. Στο χωριό της Βλασίας λειτουργεί σύγχρονο ξενοδοχείο και ξενώνες για διαμονή και φαγητό.

Αρχοντικό Παλαιολόγινας

Στα δυτικά των Καλαβρύτων υπάρχουν πολλές διαδρομές εκτός δρόμου που αποζημιώνουν με την σπάνια ομορφιά τους. Μπορείτε να διασχίσετε τις όχθες του Σελινούντα, από ένα θαυμάσιο παραποτάμιο δρόμο και να βρεθείτε στο Αρχαίο Λεόντιο, στην Μακελλαριά ή τα Δεμέστιχα, μέσα από τους Ποντιάδες, το δρυοδάσος της Κάνισκας και να δείτε τα ιστορικά μοναστήρια της Μακελαριάς, του Αγίου Νικολάου Βλασίας και του Αγίου Γεωργίου Μανεσίου, τις πηγές Μίχνης. Τις 12 πέρινες βρύσες στο Ασάνι-Κρυονέρι τις κατασκηνώσεις «Ροδέα», τον φανταστικό δασικό δρόμο Ροδέας-Παλαιάς Κούτελης και τη μαγική χωμάτινη διαδρομή Μπούμπουκα –Πορηά –Παλιά Κούτελη και το δασικό ορεινό Πανόραμα από το Τρεχλό και το Φλάμπουρα μέσα από τηνΚάνισκα για την πολύ εντυπωσιακή μονή Μακελλαριάς.

Αρχαίοι Λουσοί

Στα βόρεια βρίσκεται η Πλατανιώτισσα- με το  εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας.που σχηματίστηκε μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου, υπεραιωνόβιου πλατάνου- η Κάτω Ζαχλωρού, η Κερπινή, οι Ρωγοί και τα παραθεριστικά χωριά Βραχνί και Σούβαρδο στα 1300 μέτρα υψόμετρο.

Σε μια άλλη συναρπαστική διαδρομή από το δρόμο για το Αίγιο μέσα από τις Γουμένισσες και τους Πετσάκους πηγαίνεις προς τη Φτέρη και την Αιγιάλεια.

Αρχαίος Κλείτωρ

Στα νότια των Καλαβρύτων η μεγάλη Κέρτεζη. Τα διατηρητέα μεγάλα χωριά της Αροανείας- Σοπωτού με τη σπουδαία γυναικεία μονή των Αγίων Θεοδώρων, το Λιβάρτζι, το Λεχούρι, η μονή Πορετσού και τα Τριπόταμα με την αρχαία Ψωφίδα και τη Παλαιοπαναγιά και τον Ερύμανθο ποταμό. Εντυπωσιακή είναι η παραποτάμια και παραλίμνια διαδρομή του Λάδωνα μέχρι τη Δάφνη ή Στρέζοβα με τη μονή Ευαγγελιστρίας και το αισθητικό δάσος της Βουρβούς, του Φίλια και τη μονή Αγίου Αθανασίου.

11.Τοπική κουζίνα και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Στα Καλάβρυτα και στα γύρω χωριά λειτουργούν αρκετά εστιατόρια με ποιοτική κουζίνα που μαγειρεύουν με αγνά τοπικά υλικά. Αξίζει να δοκιμάσετε τη φέτα Καλαβρύτων (Προστατευόμενης Ονομασίας), τα περίφημα γαλακτοκομικά, τα κρασιά (Μαύρο Καλαβρυτινό), τα επιδόρπια και τα γλυκίσματα όπως η παραδοσιακή καρυδόπιτα με φρέσκο καρύδι για το οποίο φημίζονται τα χωριά των Καλαβρύτων.

12.Άφθονες επιλογές για διασκέδαση. Στα Καλάβρυτα μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στο τέλος της εκδρομής σας, να επισκεφτείτε εικαστικές εκθέσεις στο Πέτρινο και να παρακολουθήσετε ένα πλούσιο πρόγραμμα από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων, στον κεντρικό πεζόδρομο, συναυλίες στο Ηρώον του 1821, διαλέξεις και συνέδρια στο μέγαρο της Παλαιολογίνας, αλλά και πανηγυρικές γιορτές τις σημαντικές επετείους όπως την 25η Μαρτίου, 28η Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Το ιστορικό ξενοδοχείο “Χελμός” των Καλαβρύτων συμπληρώνει 100 χρόνια από την ανέγερση του και λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο

Η πόλη των Καλαβρύτων

Η πρωτεύουσα του Δήμου, τα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα είναι μια σύγχρονη μικρή πόλη με πεζοδρόμους και δεντροστοιχίες, μεγάλη κεντρική πλατεία με πλατάνια και έλατα, ιστορικά κτήρια, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός, το σχολείο, η εκκλησία και το αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Η πόλη των Καλαβρύτων διαθέτει συνεδριακό κέντρο, νοσοκομείο, υποκαταστήματα τραπεζών, πολλά καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες και αναψυκτήρια γύρω από την κεντρική πλατεία και μια αγορά όπου θα βρείτε τα πάντα.

Που θα μείνετε. Στην περιοχή θα βρείτε άνετα καταλύματα, από παραδοσιακούς ξενώνες και σύγχρονα ξενοδοχεία, ως ενοικιαζόμενα σαλέ. Θα βρείτε μια ζωηρή αγορά με όλα τα είδη καταστημάτων, με επίκεντρο την τυροκομική βιομηχανία και πρατήρια ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Αυτός ο απίστευτος πλούτος έχει κάνει τα Καλάβρυτα έναν εξαιρετικό προορισμό για ξεκούραση, για δραστηριότητες και περιήγηση όλες τις εποχές.

Πώς θα πάτε. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη μόλις 2 ώρες οδικά από την Αθήνα και 1 ώρα και ένα τέταρτο από την Πάτρα μέσω της Ολυμπίας Οδού, ενώ μπορεί κανείς να έρθει και οδικά σε 1 ½ ώρα από την Τρίπολη και σε 1 ώρα και 40 λεπτά από την Αρχαία Ολυμπία.: μόνοι σας με το αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Πώς θα κινηθείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιηγηθείτε στην επαρχία Καλαβρύτων: με το αυτοκίνητο ή αν έρθετε με τον οδοντωτό μπορείτε να συνεχίσετε με συνοδεία οδηγού βουνού ακολουθώντας τις πεζοπορικές διαδρομές όπως το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό μονοπάτι Ο31. Τα τοπικά ταξί μπορούν να μεταφέρουν τις αποσκευές σας. Μπορείτε επίσης να κινηθείτε με ποδήλατα και ebike.

Ταξιδιωτικός οδηγός

Εδώ και λίγους μήνες ο Δήμος Καλαβρύτων έχει κάνει μια φιλόδοξη και εξαιρετικά αποδοτική έως σήμερα απόπειρα να κωδικοποιήσει τις ταξιδιωτικές επιλογές στην περιοχή σ’ έναν και μόνο ιστότοπο. Στο discoverkalavrita.gr Αφιερώστε λίγα λεπτά περιήγησης εκεί και ανακαλύψτε τον επόμενο αγαπημένο σας τουριστικό προορισμό, όλο το χρόνο. Γιατί, μια φορά Καλάβρυτα, πάντα Καλάβρυτα.

Το υλικό, που πλαισιώνει το κείμενο διέθεσε ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, κ. Λεωνίδας Βασιλόπουλος 

*Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης,  ΜSc in Local Economic Development (LSE), Ph.D in Economic Geography (Μanchester)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας