ecopress
Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, με κύριο βήμα τις πρωτοβουλίες για «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά... Κανιέτε: Ευρωπαϊκή η προσπάθεια διείσδυσης των ΑΠΕ στα ελληνικά νησιά

Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, με κύριο βήμα τις πρωτοβουλίες για «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά», όπως και ο τίτλος του φόρουμ, στο οποίο παραβρέθηκε και μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσία και του επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Αναφερόμενος στην Καθαρή Ενέργεια, ο ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για την καλή πορεία Ελλάδας σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό προγραμματισμό ενώ επισήμανε τις προσπάθειες της Ευρώπης για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, κάτι που ακολουθεί και η χώρας μας, η οποία έχει πολλές δυνατότητες λόγω των κλιματικών συνθηκών που ενισχύουν τη χρήση των ΑΠΕ κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι συμμετέχοντες και ομιλητές στο φόρουμ, με γνώμονα όσα υπέγραψε στη Βαλέτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη-μέλη της ΕΕ, στις 18 Μαΐου 2017, εφιστούν την προσοχή στις κυβερνήσεις για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η χρήση των οποίων έχει αποτελέσματα τόσο σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας κόστους αλλά στη δημιουργία μεγάλου αριθμού νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει κάθε βοήθεια για την εφαρμογή αποφάσεων που θα ληφθούν σχετικά με τη χρήση ΑΠΕ και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας αρκεί να πληρούνται όλοι οι όροι και οι προδιαγραφές που θέτει η κοινοτική νομοθεσία.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως η αφετηρία για τις επόμενες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση με τη βοήθεια των ΑΠΕ, ζήτημα για το οποίο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης έχει δείξει αφενός μεγάλο ενδιαφέρον, αφετέρου έχει ξεκινήσει ως υπουργείο πρωτοβουλίες και σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας με ασφάλεια, αλλά και με κοινωνική αποδοχή.

Στο φόρουμ στις πρώτες συνεδρίες και θεματικές, εξετάστηκε η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους με ταυτόχρονη απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, συζητήθηκαν θέματα προώθησης σύγχρονων καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν εργάζονται ή συνεργάζονται με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικά κέντρα, ενώ παρευρίσκονται και ειδικοί στην ενέργεια από την Ευρώπη, όπως ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dominique Ristori.

Όπως αναφέρθηκε η Επιτροπή στοχεύει στο να πρωταγωνιστήσει στο ζήτημα της Καθαρής Ενέργειας και αυτός είναι και ο λόγος που δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) κατά 40% τουλάχιστον μέχρι και το 2030, ενώ επιθυμεί να βάλει στο «παιχνίδι» και τους ίδιους τους καταναλωτές, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παράγουν και να πουλάνε τη δική τους ενέργεια.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για δέσμευση ενεργούς συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης στους στόχους και τις πρωτοβουλίες για τα ευρωπαϊκά νησιά και την ενεργειακή μετάβαση και τόνισε: «Τα ενεργειακά ζητήματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου -σύμφωνα και με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, χθες στο Ηράκλειο- σε μία περίοδο που η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα νησιά.

Η προσέλκυση επενδύσεων και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, στην τοπική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αποθήκευση, στη διαχείριση της ζήτησης, στις διασυνδέσεις των νησιών και στην εφαρμογή έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι οι κύριες προτεραιότητες αυτής της πρωτοβουλίας, και σίγουρα εναρμονίζονται με την ενεργειακή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης, δεδομένου ότι το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών και επενδύσεων».

Για την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έκανε λόγο σε παρέμβαση της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. «Υπάρχει ανάγκη να μπορέσουμε να έχουμε στην Κρήτη και στα άλλα νησιά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή ιδέα των φωτοβολταϊκών και των πάρκων με τις ανεμογεννήτριες. Είναι ανάγκη να αναβαθμίσομε ενεργειακά τα σπίτια μας τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας