ecopress
Τις δυνατότητες «η Κάσος να αναπτυχθεί χωρίς να αλλοιωθεί απ’τον τουρισμό και την αστικοποίηση», μέσω των έργων και δράσεων του προγράμματος ΑΕΙ, συνδυαστικά με... Κάσος: το σχέδιο να αναπτυχθεί χωρίς να αλλοιωθεί και να αστικοποιηθεί

Τις δυνατότητες «η Κάσος να αναπτυχθεί χωρίς να αλλοιωθεί απ’τον τουρισμό και την αστικοποίηση», μέσω των έργων και δράσεων του προγράμματος ΑΕΙ, συνδυαστικά με το τοπικό πολεοδομικό (ΤΠΣ), που ήδη έχει προκηρυχθεί και ανατίθεται παρουσίασε η υπεύθυνη του προγράμματος Αντωνία Μοροπούλου, ενώ ο  Πέτρος Βαρελίδης γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά έργα και μελέτες, που προωθούνται στην Κάσο και τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε ειδική εκδήλωση.

Η  συνάντηση-συζήτηση εργασίας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Η.Ν.Κάσου», έγινε με την παρουσία του Γ.Γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρου Βαρελίδη στην κατάμεστη Βιβλιοθήκη «Νικόλαος Γ. Μαυρής» του Δήμου Η.Ν.Κάσου.

Στο βήμα ο  Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης, εκπροσώπουτου Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κου Κώστα Σκρέκα . Στο προεδρείο οι τρεις διοργανωτές: απ’ το Δήμο Η. Ν. Κάσου, ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, απ’ το ΕΜΠ, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος ΑΕΙ, Ομ. Καθ. κ. Αντωνία Μοροπούλου και απ ’το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος του, κ. Αντώνης Γιαννικουρής.

Ο Δήμαρχος Η.Ν.Κάσου, κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και τόνισε «Η τουριστική ανάπτυξη που επιζητάμε είναι βασισμένη σε ένα μοντέλο εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, του ανέγγιχτου φυσικού του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την άυλη κληρονομιά, τα πανηγύρια, τη γαστρονομία, τα πρόσφατα ευρήματα ενάλιων αρχαιοτήτων, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μέσα από τα αρχαία περιπατητικά μονοπάτια, τη ναυτική παράδοση, την ιστορία του νησιού και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Οι Δημοτικές αρχές,  αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Πολιτείας θα δώσουν ουσία στη νησιωτικότητα με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Γιαννικουρής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, σημείωσε πως το ΤΕΕ Δωδεκανήσου μετέχει σε ένα πρότυπο ερευνητικό έργο, το ΑΕΙ, με το συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων έρευνας για τον αειφόρο σχεδιασμό της ανάπτυξης απομονωμένων περιοχών της Ελλάδας. Τόνισε πως μέσω των προτάσεων του ΑΕΙ, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου – η Σύμη, η Χάλκη, το Καστελλόριζο και η Ηρωϊκή Ν. Κάσος- γίνονται ξανά φάροι καινοτομίας και προόδου, ανοιχτά εργαστήρια εφαρμογών ολοκληρωμένου σχεδιασμού και νησιωτικών πολιτικών, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία. Για την Κάσο υπογράμμισε ότι βάσει των επεξεργασιών του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μπορεί και πρέπει να γίνει GR ECO ISLAND, με την ενεργοποίηση της ενεργειακής της κοινότητας για την αξιοποίηση της πρωτοφανούς ηλιοφάνειας της Κάσου.

Οι διοργανωτές της εκδήλωση στην είσοδο της Βιβλιοθήκης «Νικόλαος Γ. Μαυρής». Αριστερά ο εκπρόσωπος του ΙΤΕ, κ. Νικόλαος Καμπάνης και ο Προϊστάμενος ΕΥΣΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Λογοθέτης. Στα δεξιά ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης και ο κ. Ιωάννης Κοβάνης  από την Μονάδα Προγραμματισμού, ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος ΑΕΙ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, κα Αντωνία Μοροπούλου, Παρουσιάζοντας το συλλογικό πόνημα όλων των φορέων του ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ΙΤΕ, ΙΤΕΠ, Consortis, Telesto), τόνισε « Η Κάσος, έχει μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη πρόκληση. Έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί χωρίς να αλλοιωθεί απ’τον τουρισμό και την αστικοποίηση. Η πρόκληση είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία να διαχειριστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης αειφόρου ανάπτυξης που καταθέτουμε, με τρόπο ενεργού ελέγχου των τάσεων υπέρβασης των ορίων των πέντε οικισμών του νησιού, δεδομένων των οικονομικών, κοινωνικών και οικιστικών πιέσεων που δημιουργεί η αυξανόμενη τουριστική κίνηση, αξιοποιώντας κυρίως τις δυνατότητες που δίνει το τοπικό πολεοδομικό (ΤΠΣ) που ήδη έχει προκηρυχθεί και ανατίθεται. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία και να επιτευχθεί η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με:

-Την υλοποίηση των μονοπατιών στο πλαίσιο του Paths of Greece, με εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου ποιότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και αξιοποίησης τεχνολογιών της πληροφορικής για τη διάχυση της εικόνας της Κάσου σε όλο τον κόσμο.

-Την ενίσχυση του πρωτογενούς και το δευτερογενούς τομέα προστατεύοντας, καθιστώντας επισκέψιμα και αναδεικνύοντας τα μιτάτα, τις αναβαθμίδες, τους μύλους και τις στέρνες, στο πλαίσιο αγροτουριστικών δραστηριοτήτων που θα τα συνδέουν με τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες- τυροκομεία κα- καθώς και με την ταυτοποίηση των παραγόμενων προϊόντων σε σχέση με τις αυθεντικές πρώτες ύλες, με νέες μεταγενομικές τεχνολογίες, για την πιστοποίησή τους.

-Την προστασία του περιβάλλοντος απ’τις ασκούμενες τουριστικές πιέσεις με πρώτες προτεραιότητες το αποχετευτικό δίκτυο και το βιολογικό καθαρισμό καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κάσου απ’την πλευρά των ΑΠΕ, με την ενεργοποίηση της ενεργειακής της κοινότητας και την ένταξή της στα GR ECO ISLANDS.

-Την ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία μαρίνας. Ο εκπρόσωπος του ΙΤΕ, κ. Νίκος Καμπάνης, υπογράμμισε τη διαθεσιμότητα του ΕΜΠ και του ΙΤΕ να προσφέρουν την εργασία τους στην κατεύθυνση αυτή.

H Κάσος, με την αγωνιστική της παράδοση ως Ηρωική Νήσος, και τη μεγάλη πνευματική της παράδοση που υπογραμμίζεται σήμερα στη βιβλιοθήκη Νίκου Μαυρή στην οποία πραγματοποιείται η σημερινή εκδήλωση, με την ενεργή συμμετοχή του Δήμου, των πολιτών της, των Κασιωτών Αθήνας και Πειραιά, των ομογενών και των ξένων φίλων της Κάσου, εγγυάται ότι θα αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΕΙ, το ολοκληρωμένο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών και το πληροφοριακό σύστημα-πλατφόρμα για την ανάπτυξη που παραδίδουμε, καθώς και τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των Υπουργείων. Μας εμπνέουν οι νέοι που είναι παρόντες, σε μια πρωτοφανή εκδήλωση με εκατό παρόντες, που μπορούν να διαμορφώσουν εξαρχής με λογισμό και μ’όνειρο το πρόσωπο της Κάσου στο αύριο.»

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να παρευρεθεί στην Κάσο, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την υποστήριξη των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπου βρίσκεται και η Κάσος, δια μέσου των περιβαλλοντικών μελετών σε έργα βελτίωσης υποδομών (λιμάνια, έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού). Η προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και η δυνατότητα ανάπτυξης του νησιού θα επιτευχθεί μόνο με την εναρμόνιση με το θεσμικό πλαίσιο για τις NATURA, που είναι υπό τροποποίηση. Πρότεινε από τα εστιασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία εκείνα των GRECO ISLAND καθώς και εκείνα του Ταμείου μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να υλοποιηθεί ο βιολογικός καθαρισμός του νησιού και άλλα.

Ο Προϊστάμενος ΕΥΣΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Λογοθέτης απήθυνε το χαιρετισμό του Γ.Γ. Δημοσίων Υπηρεσιών και ΕΣΠΑ κ. Δημ. Σκάλκου, τη συμπαράσταση και τη βοήθειά του για την υλοποίηση των προτάσεων του Προγράμματος ΑΕΙ. Διαβεβαίωσε για την ύπαρξη πόρων για τη χρηματοδότηση των έργων που σχεδιάζονται στην Η.Ν. Κάσο μέσω του συντονισμού των διάφορων Ταμείων ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του.

Από την Μονάδα Προγραμματισμού, ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Ιωάννης Κοβάνης αφού μετέφερε το χαιρετισμό του Γ. Γ. Ενωσιακών Πόρων κ. Δημ. Παπαγιανίδη και παρουσίασε συνοπτικά το Πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, τόνισε τη συγκυριακή εκμετάλλευση των ευκαιριών με βάσεις τις προτάσεις του Προγράμματος ΑΕΙ.

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού η Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού κα Μπαμπάκου Αθηνά τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας βάσει των προτάσεων του ΑΕΙ με τον ΕΟΤ προκειμένου να υποδειχθούν οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν ως προμετωπίδα του τόπου αλλά και με τη ΓΓ Τουρισμού σχετικά με τη μαρίνα.

Μεταφέρθηκε από το Δήμαρχο Η. Ν. Κάσου, κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο ο χαιρετισμός του Βουλευτή της ΝΔ Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις εκ μέρους των κατοίκων και των τοπικών φορέων.

Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: δείτε εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας