Καταπατημένα: πως θα νομιμοποιηθούν 90.000 ακίνητα
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμαΧωροταξία 17 Αυγούστου 2022 ecotypos
Με βασικό κριτήριο το έτος καταπάτησης, τη χρήση και εφόσον δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, θα αποδοθούν έναντι οικονομικού ανταλλάγματος νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας σε περίπου 90 χιλιάδες καταπατημένα ακίνητα. Προ των πυλών η νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», «κλειδί» της ρύθμισης, θα είναι η χρονική διάρκεια της κατοχής του καταπατημένου ακινήτου με ορόσημο το 1980. Με αυτό το δεδομένο, για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 40 χρόνια αν η αφετηρία είναι το 1980. Για όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα μετά το 1980 τοσχέδιο νόμου, σύμφωνα με τις παρούσες πληροφορίες, δεν θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς και άρα θα προβλέπει την απομάκρυνσή τους από τα παρανόμως καταπατημένα ακίνητα, ενδεχομένως και με πρόστιμο.
Καταπατημένη δημόσια περιουσία
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων. Στην Αττική, 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών. Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 7 στα 10 και στα νησιά του Αιγαίου 6 στα 1.
Το Φθινόπωρο
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις με τα καταπατημένα θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, μέσα στο Φθινόπωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη, ότι προκειμένου κάποιος να διεκδικήσει αξίωση αγοράς καταπατημένης έκτασης θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πρώτη ή ακόμη για επαγγελματική εγκατάσταση. Εφόσον ισχύσουν αυτά τα δύο κριτήρια, ένας ικανός αριθμός πολιτών δεν θα μπορέσει να εγείρει σχετική αξίωση. Ωστόσο, όπως σημειώνεται ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως εάν στην τελική μορφή του νομοσχεδίου θα ισχύουν αυτές και μόνο οι προϋποθέσεις όσον αφορά τη χρήση, αποκλείοντας δηλαδή εξοχικές κατοικίες κτλ.
Πως θα γίνει η εξαγορά
Η εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων, θα πραγματοποιείται, εφόσον πάντα συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, έναντι συγκεκριμένου κάθε φορά τιμήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου. Επί του τιμήματος πιθανότατα θα λαμβάνονται υπόψιν και κοινωνικά κριτήρια, (χαμηλά, εισοδήματα, πολύτεκνοι ΑμΕΑ)
«Απαγορευτικό» για λόγους δημοσίου συμφέροντος
Οπως ήδη έχει υπογραμμιστεί από το υπουργείο Οικονομικών,δεν θα είναι δυνατή η εξαγορά από τους ενδιαφερόμενους, εφόσον τα καταπατημένα ακίνητα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομία, ή και στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Εκτός μένουν επίσης οι εκτάσεις που βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας. Και βεβαίως δεν είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι σε λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας υγείας, άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης.
Συγκρότηση Επιτροπής
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα των εγγράφων. Για τις περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί δικαστικά προσφυγή θα συνεκτιμηθούν όλα τα έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια.
Σχετικά Άρθρα
- Καταπατημένα: ποιοι και πως θα μπορούν να εξαγοράσουν εκτάσεις
- Νομοσχέδιο: ιδιοκτησιακές ασκήσεις για καταπατημένες εκτάσεις
- «Με το ένα πόδι» στη Βουλή η εξαγορά δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων
- Οικονομικών: μετά τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα, νομοσχέδιο για τον αιγιαλό
- Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την εξαγορά εκτάσεων του δημοσίου
- Τα βήματα & δικαιολογητικά για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων δημοσίου