ecopress
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι εξαγωγές  δομικών υλικών για κατασκευές -ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, αλλά και υποδομών μεταφοράς, φυσικού αερίου, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των... Κατασκευές: προοπτικές για το ελληνικό επιχειρείν στο Ισραήλ

Ο κατασκευαστικός τομέας, οι εξαγωγές  δομικών υλικών για κατασκευές -ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, αλλά και υποδομών μεταφοράς, φυσικού αερίου, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τομέων της ελληνικής επιχειρηματικότητας που παρουσιάζουν εξαγωγικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον «Οδηγό Επιχειρείν στον Ισραήλ 2021», που εκδόθηκε πρόσφατα.

Επτά κλάδους ενδιαφέροντος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις απαριθμεί ο «Οδηγός Επιχειρείν στο Ισραήλ 2021» του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβεία της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για τις εξαγωγές (agora.mfa.gr).

Σύμφωνα με τον οδηγό το ενδιαφέρον εστιάζεται στους παρακάτω τομείς και αιτιολογείται ως εξής:

*Κατασκευαστικός τομέας: Καθώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν σημαντική δραστηριότητα στο Ισραήλ θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να εισέλθουν και ελληνικές επιχειρήσεις

* Προώθηση της συνεργασίας στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως και μπορεί να παράσχει σημαντική βοήθεια σε τεχνογνωσία και κοινές επιχειρήσεις.

* Προώθηση συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων με βάση την ισραηλινή τεχνογνωσία ανάπυξης παραγωγής προϊοντων μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες

* Ενίσχυση συνεργασίας υδατικών τεχνολογιών – περιβαλλοντικής προστασίας. Το Ισραήλ είναι στην πρωτοπορία και σε αυτόν τον τομέα. Θα μπορούσαν να προσελκυστούν επενδύσεις για εργοστάσια αφαλάτωσης σε ελληνικά νησιά.

* Τουρισμός. Η δυναμική ήδη υπάρχει και πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή καλού προϊόντος.

* Συνεργασία στον τομέα μεταφορών – ναυτιλίας. Δεν υπάρχει ακόμα ουσιαστική συνεργασία σε αυτόν τομέα εκτός από την συμφωνία που έγινε με το Νεώρειο Σύρου στις αρχές Ιανουαρίου 2020.

* Συνεργασία στον φαρμακευτικό τομέα. Η συμπαραγωγή προίόντων είναι εφικτή καθώς το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι φθηνότερο από το Ισραήλ.

. Δυνατότητες για εξαγωγές από την Ελλάδα

Οι δυνατότητες για τις ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

*Δομικών υλικά για κατασκευές κατοικιών, υποδομών μεταφοράς, φυσικού αερίου και του τομέα της ενέργειας.

* Τρόφιμα (ειδικότερα γαλακτοκομικών και αρτοποιημάτων προϊόντων), οργανικά τρόφιμα

* Οίνοι και αποσταγμάτα

*Φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα/ συμπληρωμάτα διατροφής, προϊόντα υγείας

*Τεχνολογιών επικοινωνιών/ πληροφορικής (υπηρεσίες σχεδιασμού/ κατασκευή προϊόντων μικροηλεκτρονικής), διαστημική τεχνολογία και εφαρμογές

*Ερευνα και ανάπτυξη/ συμπαραγωγή στον τομέα των επιστημών ζωής (βιοφαρμακευτικά, ιατρικός εξοπλισμός)

Κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος

Οι κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι τέσσερις σύμφωνα με τον Οδηγό. Η καινοτομία, τα τρόφιμα, οίνοι-αποστάγματα και τα καλλυντικά. Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Καινοτομία. Καθώς το Ισραήλ είναι η χώρα που χαρακτηρίζεται ως startup nation και έχει καταφέρει την τελευταία 20ετία να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλεια ύψους 20 δις δολ. έχει καταστεί πόλος έλξης για όσους επιθυμούν να προωθήσουν συγκεκριμένες προσπάθειες σε τομείς καινοτομίας. Η Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Startup Nation-SNL έχουν σημαντική συμβολή στη διοργάνωση και διαμόρφωση συνεργασιών ενδιαφερομένων εταιρειών και πρωτοβουλιών προώθησης καινοτόμων εφαρμογών..

Τρόφιμα. Ο κλάδος τροφίμων έχει γνωρίσει ανάπτυξη κύκλου εργασιών 30% την τελευταία 5ετία και η διαμόρφωση νέου προτύπου κατανάλωσης καινοτόμων και βιολογικών προϊόντων ολοένα αυξάνεται. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταστεί σημαντικός εξαγωγέας των ανταγωνιστικών της προϊόντων υπάρχει σημαντικό περιθώριο επαύξησης των εξαγωγών.

Οίνοι-Αποστάγματα. Παρότι το Ισραήλ έχει μια σεβαστή εγχώρια παραγωγή οίνων, είναι σημαντικό ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι εισαγωγές οίνων από το εξωτερικό καθώς εκτιμάται ο ποιοτικός και με καταξιώση διεθνώς οίνος. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα και τα περιθώρια αύξησης εξαγωγών τόσο οίνων όσο και αποσταγμάτων είναι σημαντικά.

– Καλλυντικά. Ο κλάδος αυτός καθώς και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τόσο ένεκα σημαντικής εγχώριας παραγωγής όσο και ένεκα της αύξησης των εισαγωγών. Καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες καταναλώνουν σημαντικό μερίδιο από τη μηνιαία δαπάνη σε επιμέλεια του σώματος με καλλυντικά, είναι σημαντικό να υπάρξει δραστηριοποίηση και ελληνικών οίκων με ανταγωνιστικά προϊόντα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://agora.mfa.gr/infofiles/ODHGOS%20EPIXEIREIN%20ISRAEL%202021%20AYG%202021%202%20il.pdf

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας