Της Γραμμάτης Μπακλατσή, πολεοδόμος, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός baklatsi@yahoo.gr Το Μουζάκι Καρδίτσας αποκαλύπτεται από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η επέλαση του «Ιανού» ότι αποτελεί... Καταστροφικός πολεοδομικός σχεδιασμός με τη «βούλα» της πολιτείας

Της Γραμμάτης Μπακλατσή, πολεοδόμος, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός

baklatsi@yahoo.gr

Το Μουζάκι Καρδίτσας αποκαλύπτεται από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η επέλαση του «Ιανού» ότι αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα εσφαλμένου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Με πολεοδομική «βούλα» (ΦΕΚ 311 /ΑΑΠ/9-10-12) μπαζώθηκε το ποτάμι και χωροθετήθηκε μέσα και δίπλα ακριβώς στο ποτάμι εκτός από το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι Καρδίτσας, που κατέρρευσε από την πλημμύρα, και Διοικητικό Κέντρο και Κοινωφελείς Χώροι του οικισμού (Δημαρχείο, Δημοτική Αγορά , Αθλητικό Κέντρο, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Περιφερειακός , δρόμοι , κυκλοφοριακοί κόμβοι , Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά , Εκκλησία, Πεζόδρομος και χώρος αναψυχής ).

Τα λάθη και οι παραλείψεις των πολεοδομικών σχεδίων

Πολλές φορές όταν συμβαίνουν μεγάλες καταστροφές, όπως η φωτιά στο Μάτι, οι πλημμύρες στη Μάνδρα ,την Εύβοια και τώρα οι καταστροφές με τον κυκλώνα «Ιανό», που χτύπησε τα Ιόνια νησιά και την Θεσσαλία , διαπιστώνουμε ότι όλα συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός.

Κι όμως πολλές φορές υπάρχουν σχέδια και μάλιστα νέες (φρέσκιες ) πολεοδομικές μελέτες, οι οποίες όμως δεν είναι σωστές και σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη ασχολούμενη 30 χρόνια ως μηχανικός της αυτοδιοίκησης και παρακολουθώντας τα πολεοδομικά σχέδια, ως συντονίστρια του ΤΕΕ Μαγνησίας για πολλά χρόνια, έχουν πολλά λάθη και παραλείψεις.

Οι λόγοι είναι εξής:

α) οι μελετητές κάνουν τα χατίρια των δημάρχων για να κλείσουν τις μελέτες τους γρήγορα και να πληρωθούνε.

β) οι δήμαρχοι κάνουν επίσης τα χατίρια των ψηφοφόρων και τον συλλόγων που τους εκπροσωπούν (π.χ. εξωραϊστικούς συλλόγους, συλλόγους οικιστών, βιοτέχνες κλπ).

γ) οι επιβλέποντες μηχανικοί των δήμων, που έχουν και την ευθύνη παρακολούθησης των μελετών, δεν έχουν γνώσεις και επάρκεια για να κάνουν παρατηρήσεις και να διορθώσουν τις πολεοδομικές μελέτες, αλλά είναι αυτό που λέμε γραμματοκομιστές ( παραλαμβάνω και προωθώ).

δ) οι φορείς που πρέπει να γνωμοδοτήσουν (δασαρχείο , αρχαιολογία , διεύθυνση υδάτων , επιμελητήρια κλπ) δεν ασχολούνται σοβαρά. Και

ε) γιατί οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις περιφέρειες που εισηγούνται την τελική έγκριση των μελετών δεν θέλουν να έλθουν σε ρήξη με τους δήμους και τους μελετητές .

Θα πρέπει λοιπόν να αποκτήσουμε σωστά και ολοκληρωμένα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια και να επιτελούμε όλοι σωστά το καθήκον μας, όπου έχουμε ταχθεί (επιστήμονες, υπάλληλοι ,φορείς , πολιτικοί).

Βλέπουμε λοιπόν στο Μουζάκι που έπεσε το Κέντρο Υγείας όλες οι δημόσιες υποδομές ( Κέντρο Υγείας, Δημαρχείο, Δημοτική Αγορά , Αθλητικό Κέντρο, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Κόμβοι Κυκλοφοριακοί, Περιφερειακός Δρόμος, Εκκλησία, Χώροι Αναψυχής ) έγιναν πάνω στο μπαζωμένο ποτάμι και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε το 2012 ( ΦΕΚ 311 /ΑΑΠ/9-10-12) και επικύρωσε αυτές τις λάθος επιλογές.

Στένεψε τη διατομή του ποταμού, έκανε την περιοχή Διοικητικό Κέντρο και πρότεινε μάλιστα και επέκταση του οικισμού μέχρι τη νέα γέφυρα του ποταμού Παμίσου για άλλα 9,7 εκτάρια.

-Θα πρέπει άμεσα να γίνει αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μουζακίου με κατάργηση της χωροθέτησης οικιστικών χρήσεων δίπλα στο ποτάμι , δημιουργία ζώνη πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού και να δρομολογηθούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του οικισμού.

Πηγή: F/b

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας