ecopress
«Να αφήσουμε πίσω μας το έλλειμμα σχεδίου, να σκεφτούμε κατεδαφίσεις κτιρίων, απόδοση ελεύθερων χώρων, επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της πόλης», είπε ο υπουργός... Κατεδαφίσεις κτιρίων και επιστροφή κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας

«Να αφήσουμε πίσω μας το έλλειμμα σχεδίου, να σκεφτούμε κατεδαφίσεις κτιρίων, απόδοση ελεύθερων χώρων, επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της πόλης», είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σε πάνελ, στο  πλαίσιο της 22ης Prodexpo, στη διάρκεια του οποίου οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στην Αθήνα, καθώς επίσης ότι απαιτείται όμως συνεκτικός σχεδιασμός, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να προωθηθούν οι βέλτιστες παρεμβάσεις.

Στη συζήτηση στην οποίο συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης  και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος απαντες συμφώνησαν στην ανάγκη απελευθέρωσης χώρων εντός του αστικού ιστού της πόλης και αξιοποίησης των εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με έμφαση στην επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας. Παραδέχθηκαν, δε, ότι το δημόσιο δεν αποτελεί τον καλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά τα 60 εκ. ευρώ. Για αυτό η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μεταφέρει 9 υπουργεία στο κτίριο της πρώην Πυρκάλ, νυν ΕΑΣ, στον Υμηττό. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ, θα ακολουθήσει το masterplan, οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και θα υλοποιηθεί 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΕΑΣ.

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν είναι πολύ καλός “νοικοκύρης”, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας φορέας μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων που θα απελευθερωθούν. «Να αφήσουμε πίσω μας το έλλειμμα σχεδίου, να σκεφτούμε κατεδαφίσεις κτιρίων, απόδοση ελεύθερων χώρων, επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της πόλης», είπε ο υπουργός Επικρατείας, προαναγγέλλοντας κοσμογονία έργων για τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Ελληνικό, ΟΑΚΑ, Διπλή ανάπλαση κλπ.).

 «Μας δίνεται πολύ σημαντική ευκαιρία για τα 100αδες εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αξιοποίηση με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη» υπογράμμισε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης. Τόνισε ότι   προσπάθεια μεταφοράς των υπηρεσιών στον Υμηττό θα έχει θετικές επιπτώσεις από την επαναχρησιμοποίηση των χώρων που στεγάζουν τα υπουργεία. Στόχος είναι να έρθουν νέες χρήσεις των κτιρίων, κυρίως κοινωνική κατοικία, που θα δώσει ζωντάνια στις περιοχές. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αποκάλυψε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

«Η Αθήνα έχει μελετηθεί όσο καμία, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει έργα και παρεμβάσεις. Πρέπει να μαζευτούμε σε ένα τραπέζι όσοι έχουμε ακίνητη περιουσία στην πόλη. Τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν βάρη, πολιτικά βάρη έχουν. Πρέπει να κατεδαφίσουμε κτίρια, να αξιοποιήσουμε άλλα, να δημιουργήσουμε κοινωνική κατοικία» σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης. Έκανε λόγο για τη στιγμή της Αθήνας, καθώς αφενός υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτικό, τουριστικό, αφετέρου γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά. Τόνισε όμως ότι η Αθήνα θέλει πάρα πολλή δουλειά ακόμα, λέγοντας πως ναι μεν δίνεται έμφαση στα μεγάλα, αλλά η ζωή στις γειτονιές κρίνεται από τα μικρά.

Αρχαιοελληνική Disneyland

Χαρακτήρισε το Δημόσιο ως τον “χειρότερο” ιδιοκτήτη, εξηγώντας πως υπάρχουν πολλά κτίρια που έχουν μείνει κλειστά, αναξιοποίητα, οδηγώντας στην απαξίωση της γειτονιάς. Ο δήμαρχος Αθηναίων έθεσε τρεις βασικούς στόχους, την απελευθέρωση χώρων της πόλης, τη βιώσιμη κινητικότητα και τις μικτές χρήσεις. Ειδικά για το τελευταίο σημείωσε «πως διατρέχουμε έναν κίνδυνο η Αθήνα να γίνει θεματικό πάρκο, μια αρχαιοελληνική Disneyland, γι’ αυτό και οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να περιφρουρήσουμε τον χαρακτήρα της πόλης». Αναφέρθηκε τέλος στη έργο της Διπλής Ανάπλασης, λέγοντας πως βγήκε από τα συρτάρια και γίνεται πράξη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας