ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στο τραπέζι του ΥΠΕΝ μπαίνουν ξανά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η εκτός σχεδίου δόμηση από την ΚΕΔΕ, με τους ΟΤΑ... ΚΕΔΕ: ξανά στο τραπέζι του ΥΠΕΝ οι ρυθμίσεις για ΤΠΣ και εκτός σχεδίου δόμηση

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στο τραπέζι του ΥΠΕΝ μπαίνουν ξανά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η εκτός σχεδίου δόμηση από την ΚΕΔΕ, με τους ΟΤΑ να διεκδικούν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής για σημαντικά ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα.

Δείτε εδώ στο ecopress: με …αόρατο μελάνι ο νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση

Με τις προτάσεις Πισσαρίδη ανά χείρας οι οποίες προσδίδουν ρόλο ειδικού βάρους  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με καθοριστική συμμετοχή που φτάνει έως την απόλυτη ευθύνη σύνταξης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων αλλά και των χρήσεων γης, η ΚΕΔΕ στοχεύει στη δυναμική διεκδίκηση αυτού του ρόλου και τις επόμενες ημέρες προβλέπεται συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι του διαλόγου.

Απορρίφθηκαν και οι 88 προτάσεις  της ΚΕΔΕ

Πηγές από την ΚΕΔΕ αναφέρουν στο ecopress, ότι «ο διάλογος  ξανανοίγει, καθώς οι ΟΤΑ με βάση την τελική διαμόρφωση του νέου πολεοδομικού νόμου, βρίσκονται στο περιθώριο.  Δεν γίνεται οι δήμοι, να μην έχουν ρόλο και λόγο στο χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών τους, καθώς αυτοί είναι που τελικά θα δεχθούν, στην εδαφική τους έκταση, την εφαρμογή χωροταξικών πολιτικών».  Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά, απορρίφθηκαν και οι 88 προτάσεις που είχε καταθέσει στο πλαίσιο διαβούλευσης του νομοσχεδίου: «Δεν βρέθηκε χώρος από το συντάκτη να συμπεριλάβει ούτε μία από αυτές». Δεν είναι τυχαία άλλωστε, ότι λίγο πριν από την ψήφιση του πολεοδομικού νομοσχεδίου, η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου την απόσυρση του νομοσχεδίου,  ακριβώς γιατί δεν είχαν ληφθεί υπόψιν οι θέσεις και οι παρατηρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία

Πηγές από την ΚΕΔΕ αναφέρουν, ότι η συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα αποφέρει καρπούς για μία σειρά θεμάτων που η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητάει ενεργό ρόλο και προέκυψαν από τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο με τους Δήμους όλης της Ελλάδας. «Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες  προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Πλην των πολεοδομικών- χωροταξικών θεμάτων θα θέσουμε και το θέμα των απορριμμάτων, όπου και υπογραμμιστεί, ότι η διαχείρισή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης», αναφέρουν.

Με οδηγό τις προτάσεις Πισσαρίδη

Στην ΚΕΔΕ συμφωνούν, ότι οι προτάσεις Πισσαρίδη, καταγράφουν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και αναγνωρίζουν, ότι αυτές θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται, ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες σε σχέση με ό, τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις, υπογραμμίζει, ότι τα Χωροταξικά Σχέδια, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όπως επίσης και ο καθορισμός χρήσεων γης, πρέπει να αποτελούν ευθύνη των δήμων. Με την προϋπόθεση όμως, ότι «θα υπάρχει ένας κοινός κώδικας των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων της χώρας μεταξύ τους». Στην έκθεση υπογραμμίζεται συστήνεται ακόμη και μπόνους (έξτρα πόρους) για τους δήμους που ολοκληρώνουν σε έγκαιρο χρόνο την κατάρτιση των ΤΠΣ.

«Η κατάρτιση των ΤΠΣ θα πρέπει να αναλαμβάνεται από τους ίδιους τους δήμους, με την κεντρική διοίκηση να καθορίζει κανόνες που να διασφαλίζουν ότι τα ΤΠΣ θα είναι συμβατά μεταξύ τους καθώς και με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, και την περιφέρεια να παρέχει περισσότερο εξειδικευμένες κατευθύνσεις. Το υπόδειγμα αυτό ακολουθείται, με μικρές παραλλαγές, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο». Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι «οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες προτείνεται να αποτελούν ευθύνη των Δήμων, αρκεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένας κοινός κώδικας των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων της χώρας μεταξύ τους.

Προτεραιότητα στο Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Η προτεραιότητα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είχε προκριθεί και από το ΤΕΕ.  Η ανακοίνωση –καταπέλτης που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης, λίγο πριν την ψήφιση του πολεοδομικού νομοσχεδίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ειδικά σήμερα, αποτελεί χρέος της Πολιτείας, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για νέα ειδικά μέτρα με απαγορεύσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές, να ολοκληρώσει τις αυτονόητες και επιστημονικά, τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά απαραίτητες υποχρεώσεις της: τους Δασικούς Χάρτες και το Δασολόγιο, την χάραξη των Αιγιαλών, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, την οριοθέτηση των Υδατορεμάτων, την αποτύπωση του οδικού δικτύου, την οριοθέτηση όλων των οικισμών και εν τέλει, το σπουδαιότερο, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Και ακόμη, να προχωρήσει επιτέλους αποτελεσματικά σε σαφή και κωδικοποιημένη πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία».

Σε άλλο σημείο ανέφερε για το θέμα: «Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με νέες απαγορεύσεις και σύνθετες διαδικασίες δεν μπορεί να γίνεται «έτσι χωρίς πρόγραμμα», χωρίς αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, χωρίς διάλογο αφενός με τις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου με όλους τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς. Δεν είναι επιστημονικά ορθό να έρχονται νέες οριζόντιες ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν ενιαία τον νησιωτικό, τον περιαστικό και τον ορεινό χώρο, καθώς αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο του σχεδιασμού τοπικού επιπέδου».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας