ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σε εξοντωτικά πρόστιμα και σε μία δαιδαλώδη γραφειοκρατική περιπέτεια οδηγούνται εν αγνοία τους χιλιάδες ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Την... Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: διαρκής «παγίδα» υπέρογκων προστίμων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σε εξοντωτικά πρόστιμα και σε μία δαιδαλώδη γραφειοκρατική περιπέτεια οδηγούνται εν αγνοία τους χιλιάδες ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Την τρέχουσα περίοδο που σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις, πολλοί ήταν εκείνοι που ζητώντας πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ, βρέθηκαν αντιμέτωποι  με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις έως και 13ετίας, και με τεράστιες προσαυξήσεις. Ποια είναι η γραφειοκρατική στρέβλωση που φουσκώνει χρέη προς τους ΟΤΑ και τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες για να θεραπευτεί.

Η πλειοψηφία των πολιτών, δεν γνωρίζει ότι για να απαλλαγεί από δημοτικά τέλη και φόρους σε ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, δεν αρκεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Αγνοούν ότι απαλλαγή από αυτά θα ισχύει μόνον από την ημέρα υποβολής δήλωσης στο Δήμο. Ως εκ τούτου, πέραν της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διευθέτησης έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα.

Δεν παύουν οι χρεώσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει πολλές φορές τονίσει με δημόσιες παρεμβάσεις της αλλά και με επιστολές προς το κυβερνητικό επιτελείο και την ΚΕΔΕ το πρόβλημα στο οποίο ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Όπως εξηγεί στο «Ecopress» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ.Στράτος Παραδιάς, «όταν γίνεται διακοπή ρευματοδότησης ενός ακινήτου παύει αυτόματα η έκδοση λογαριασμών ρεύματος. Αυτό δημιουργεί διαχρονικά στους πολίτες την εύλογη πεποίθηση ότι εξ αυτού παύουν και οι χρεώσεις δημοτικών τελών, εφόσον θεωρούν καλόπιστα ότι με την διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου Δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται. Γι΄αυτό και ελάχιστοι υποβάλλουν δήλωση στις Υπηρεσίες Εσόδων των Δήμων περί αυτού κατά το χρόνο διακοπής, με αποτέλεσμα, όταν μετά από χρόνια ζητήσουν βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από το Δήμο, να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις έως και 13ετίας, και με τεράστιες προσαυξήσεις τις οποίες αδυνατούν να καταβάλουν, και με περαιτέρω συνέπειες σε βάρος τους που ούτε οι πολίτες μπορούν να εκπληρώσουν, ούτε η Διοίκηση μπορεί να αποδέχεται».

Πως επιβάλλονται τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα επιβάλλονται και διογκώνονται, καθώς σύμφωνα με τα ισχύοντα όπως εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ,« προβλέπεται ότι η υποβολή δήλωσης διακοπής απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος.  Σε αντίθεση με την προϊσχύσασα διάταξη του 2005, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη»

Πραγματική παγίδα

Όπως προσθέτει ο κ. Παραδιάς, «σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί πραγματική παγίδα για τους ανυποψίαστους πολίτες, και για λόγους χρηστής διοίκησης επιβάλλεται οπωσδήποτε να αλλάξει, και η διακοπή της ρευματοδότησης να διακόπτει αυτόματα τη χρέωση δημοτικών τελών.  Αυτό είναι σήμερα απόλυτα δυνατό και ασφαλές για τους Δήμους με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των νέων ηλεκτρονικών φορολογικών διαδικασιών. Άλλωστε σήμερα, όπως η σύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΗ και κάθε άλλο πάροχο, γίνεται ηλεκτρονικά και αυτόματα ξεκινά η χρέωση δημοτικών τελών, έτσι αυτόματα πρέπει να διακόπτεται και η χρέωση δημοτικών τελών, ώστε στο στάδιο της διακοπής του ρεύματος, ούτε ο πολίτης, ούτε η  Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου θα χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια».

Οι προτάσεις

Στην περίπτωση που ο εκάστοτε δήμος αμφισβητήσει την ιδιότητα ενός ακινήτου ως κενού, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τα εξής: μπορεί να ζητά από κάθε ιδιοκτήτη:

  • Αντίγραφο του Ε2των πέντε τελευταίων ετών, από το οποίο να προκύπτει ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος ως ΚΕΝΟ.
  • Επί εκμισθουμένων ακινήτων, αντίγραφο της Δήλωσης Λύσης Μίσθωσης της εφαρμογής Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ από το οποίο προκύπτει πότε λύθηκε η τελευταία μίσθωση.
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι ο χώρος ήταν κενός και μη χρησιμοποιούμενος καθ’ οιονδήποτε τρόπο,  ούτε ρευματοδοτείτο από αυτή ή τυχόν άλλη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Τέλος η Υπηρεσία Εσόδων σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας ή καταγγελίας θα μπορεί να προβεί σε  αυτοψία από όργανα του Δήμου στο χώρο για τον οποίο ζητείται η βεβαίωση, από την οποία θα μπορεί να διαπιστωθεί η χρησιμοποίησή του ή μη, και συνεπώς και η απαλλαγή του ή μη από τα δημοτικά τέλη ως κενού.

Η λύση μέσω επαναλειτουρίας της πλατφόρμας

Λύση για τις υπέρογκες χρεώσεις που έχουν φορτωθεί ήδη στις πλάτες τους οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων,  θα μπορούσε να δοθεί με την απενέναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, στο μοντέλο που λειτούργησε στον πρώτο κύκλο, στον οποίο συμπεριέλαβε και τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κάτι που δεν συνέβη στη σύντομη λειτουργία του  Β΄κύκλου. Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Ecopress εδώ

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας