ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Αρνητικοί στην κατάργηση επισύναψης πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στις εμπράγματες συναλλαγές είναι οι δήμοι την οποία ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τι... Διχάζει Δήμους και ιδιοκτήτες το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Αρνητικοί στην κατάργηση επισύναψης πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στις εμπράγματες συναλλαγές είναι οι δήμοι την οποία ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες. Γιατί οι δήμοι δεν συμφωνούν.

Οι αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την κατάργηση πιστοποιητικού μη  οφειλής ΤΑΠ ως απαραίτητου εγγράφου στις εμπράγματες συναλλαγές, προσκρούει στην άρνηση των δήμων. Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι η έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού αποτελεί μία περιττή πρόσθετη γραφειοκρατική υποχρέωση των πωλητών/δωρητών ακινήτων που καθυστερεί τις εμπράγματες συναλλαγές. Ταυτόχρονα όπως τονίζουν, προκαλεί σημαντικό φόρτο εργασίας για τις ίδιες τις υπηρεσίες εσόδων των ΟΤΑ που ασχολούνται με την έκδοσή του, χωρίς κανένα πλέον όφελος, λόγω της καθολικής σχεδόν συμμόρφωσης των πολιτών.

Κατάσταση συμφόρησης

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ακόμη η διαδικασία των εμπράγματων συναλλαγών φρακάρει, γεγονός που διαφαίνεται από τις καθημερινές έντονες διαμαρτυρίες ιδιοκτητών που δέχεται από όλη τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες προέρχονται αφενός από τους πολίτες  που συνωστίζονται στους Δήμους της χώρας για λήψη πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ,  ενώ συνήθως δεν έχουν καμιά οφειλή.  Kαι αφετέρου, από τους ιδιοκτήτες  που δεν επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυσαν μέχρι προσφάτως, μέσω της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και σήμερα  όταν ζητούν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά οφειλών μετά σημαντικών προστίμων για αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ 12ετίας, τα οποία επανήλθαν αυτόματα σε ισχύ μετά τη διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. (Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Ecopress εδώ)

 Όχι στην κατάργηση του πιστοποιητικού

Πληροφορίες από την ΚΕΔΕ αναφέρουν ότι οι δήμοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην κατάργηση επισύναψης του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στα μεταβιβαστικά συμβόλαια επικαλούμενοι απώλεια εσόδων. Μολονότι η νομοθετική επαναφορά της προσθήκης του εν λόγου πιστοποιητικού το 2017 θεωρήθηκε «γραφειοκρατικό πισωγύρισμα», ωστόσο, πηγές από την ΚΕΔΕ αναφέρουν στο «Ecopress»  ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν, ειδικά όπως αναφέρουν αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που οι δήμοι κλονίζονται οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και του τέλους ταφής το οποίο εντέλει θα εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά.

Τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες

Η πρόταση που έχει καταθέσει στο ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ η ΠΟΜΙΔΑ, είναι η άμεση κατάργηση της υποχρέωσης επισύναψης πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στις εμπράγματες συναλλαγές και η αντικατάσταση από μία απλουστευμένη όπως τη χαρακτηρίζει  ηλεκτρονική διαδικασία, την οποία όπως εξηγεί πρότεινε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης σε πρόσφατη επιστολή του. Η εν λόγω πρόταση διαρθρώνεται σε τέσσερις παρεμβάσεις που αφορούν στα εξής:

  • Διαρκής δυνατότητα πρόσβασης των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών και των συμβολαιογράφων στην πλατφόρμα δηλώσεως στοιχείων ακινήτων και
  • Υποχρέωση δήλωσης των διαφορών τετραγωνικών μέτρων στα προς μεταβίβαση ακίνητα, που διαπιστώνονται από τους συμβολαιογράφους, κατά τον έλεγχο πριν τη σύνταξη του συμβολαίου, οπότε θα διαπιστώνεται και η δήλωση ή μη των Μη Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων..
  • Δήλωση από τον συμβολαιογράφο σε ειδικό πεδίο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τις τυχόν αλλαγές που προκύπτουν από το συμβόλαιο και αναγραφή στο προς σύνταξη συμβόλαιο του αριθμού καταχώρησης των αλλαγών στην πλατφόρμα.
  • Βεβαίωση από την υπηρεσία εσόδων του Δήμου του αντίστοιχου ποσού της οφειλής, στην περίπτωση που αυτή υπάρχει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ο Δήμος δε θα έχει απώλεια εσόδων, αλλά θα γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας