Καινοτόμες λύσεις ενεργειακής διαχείρισης έξυπνων σπιτιών
ΕιδήσειςΕνέργειαΜεταφορέςΟικονομία 20 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Πενήντα φορείς από τους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας και της έρευνας από 11 Ευρωπαϊκές χώρες θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις ψηφιοποίησης και διασύνδεσης έξυπνων σπιτιών, κτιρίων και δικτύων ενέργειας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, και το πλέον προηγμένο πρωτόκολλο SAREF για άμεση δικτύωση των οικιακών συσκευών και αισθητήρων με τα ενεργειακά δίκτυα.
Πρόκειται για ερευνητικό έργο Interconnect (Interoperable Solutions Connecting Smart Ηοmes Buildings and Grids). Η χώρα μας δίνει και αυτή δυναμικό παρών. Συμμετέχει στο πρωτοπόρο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με πέντε φορείς, για να διερευνήσει λύσεων ψηφιοποίησης και διασύνδεσης, έξυπνων σπιτιών, κτιρίων και δικτύων ενέργειας. με τη συμμετοχή των εξής πέντε ελληνικών φορέων: Gridnet, Gemote, Wingς, Ηρων και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις 7 χώρες που οι λύσεις αυτές θα εφαρμοστούν πιλοτικά. Τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα που θα αναδειχθούν, θα υλοποιηθούν από τους φορείς που εμπλέκονται στη λειτουργία των ενεργειακών δικτύων, προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Παράλληλα θα υποστηριχθεί η δραστηριοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων μέσω 3 ανοικτών προσκλήσεων για την επιλογή και χρηματοδότηση 42 καινοτόμων ιδεών.
Το έργο InterConnect έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και θέτει τα θεμέλια για την ψηφιοποίηση λύσεων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας. Το Interconnect επικεντρώνεται σε οκτώ κύριες τεχνολογίες: ψηφιακές πλατφόρμες, internet of thmgs, cloud, ενεργειακά δίκτυα, big data, κυβερνοασφάλεια (cybersecurity), οντολογία και προτυποποίηση. Η συνεργασία των 50 φορέων από τους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας και της έρευνας από 11 ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αναπτύξουν νέους δρόμους στο νέο κεφάλαιο ψηφιοποίησης και διασύνδεσης έξυπνων σπιτιών, κτιρίων και δικτύων ενέργειας, τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή στο σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Σχετικά Άρθρα
- Μνημόνιο συνεργασίας ΚΑΠΕ- Eoly Energy
- Τεχνολογική συνεργασία για ψηφιακή διαχείριση της οικιακής ενέργειας
- «Έξυπνες Γέφυρες»: ξεκινά το έργο προληπτικής συντήρησης 250 γεφυρών
- Smart Forest Innovation Challenge: στις 140 οι συμμετοχές στο διαγωνισμό
- Δήμος 3 Β: «έξυπνη» διαχείριση απορριμμάτων, με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ
- ΕΜΠ: έρευνα για την ασφάλεια των έξυπνων πόλεων από κυβερνοαπειλές