ecopress
Από περιβαλλοντικές οργανώσεις, την πανεπιστημιακή κοινότητα και την αγορά 13 ειδικοί σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλίματος απαντούν σε τέσσερα κοινά ερωτήματα, με θέμα «Κλιματική... «Κλιματική Κρίση & Εκλογές»: 13 ειδικοί απαντούν σε κοινά ερωτήματα

Από περιβαλλοντικές οργανώσεις, την πανεπιστημιακή κοινότητα και την αγορά 13 ειδικοί σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλίματος απαντούν σε τέσσερα κοινά ερωτήματα, με θέμα «Κλιματική Κρίση & Εκλογές». Παράλληλα με ψηφιακή μέθοδο καταγράφονται οι τοποθετήσεις των υποψηφίων και οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή εγκαινιάζει ένα νέο project με τίτλο «Κλιματική Κρίση & Εκλογές», το οποίο έχει ως στόχο να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάδειξης της κλιματικής κρίσης ως ένα από τα βασικότερα επίδικα των επόμενων χρόνων – επομένως, και των επερχόμενων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύεται το whataboutheclimate, ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που καταγράφει και κωδικοποιεί τις θέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων για την κλιματική κρίση στην Ελλάδα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η ιδέα του project προέκυψε, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής δεδομένα: Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1.1°C. Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι μια άνοδος 1.5°C θα έχει μη αναστρέψιμες καταστροφικές συνέπειες. Ήδη βιώνουμε πολλές από τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής, σε βαθμό που οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη κλιματική κρίση. Ως τέτοια, χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας το μέγεθος των προκλήσεων και των αλλαγών που έχουμε μπροστά μας.

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις των ειδικών

Παράλληλα  οι ειδικοί σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλίματος απαντούν σε τέσσερα κοινά ερωτήματα, με θέμα «Κλιματική Κρίση & Εκλογές»

Τα κοινά ερωτήματα είναι:

– Ποιοι είναι οι πιο κρίσιμοι τομείς ώστε η Ελλάδα να κάνει τα βήματα που χρειάζεται την επόμενη τετραετία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

– Γιατί είναι τόσο σημαντικοί και πως αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών;

– Με δεδομένο ότι η επόμενη Βουλή θα έχει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με ποια κριτήρια το εκλογικό σώμα μπορεί να αξιολογήσει τα πολιτικά κόμματα;

– Τελικά, υπάρχει η αναγκαία πληροφορία για να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει ο/η ψηφοφόρος τις θέσεις των κομμάτων για την κλιματική κρίση;

Στα ερωτήματα απαντούν οι:

Άγγελος Βαρβαρούσης, ερευνητής Ramon y Cajal & διευθυντής στο ΜΠΣ «Αποανάπτυξη – Οικολογία, Οικονομικά, και Πολιτικές» του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης,

Χρήστος Βρεττός, υπεύθυνος Επικοινωνίας της Electra Energy Cooperative,

Εμμανουέλα Δούση, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ & διευθύντρια της έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία,

Αποστόλης Καλτσής, Υπεύθυνος Δράσεων Διατήρησης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,

Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & στο Πολυτεχνείο της Δανίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων (EAERE), πρόεδρος UN SDSN Global Climate Hub & συμπρόεδρος SDSN Europe,

Ignacio Navarro, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace

Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή στην Greenpeace Greece,

Νίκος Μάντζαρης, συνιδρυτής και αναλυτής πολιτικής του The Green Tank,

Αλέξανδρος Μουλόπουλος, υπεύθυνος τομέα Κλίματος & Ενέργειας του WWF Ελλάς,

Βλάσης Οικονόμου, πρόεδρος του Institute for European Energy and Climate Policy,

Δημήτρης Παλλαντζάς, φυσικός Κτιρίων, υπεύθυνος Εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ & πιστοποιημένος σύμβουλος Παθητικών Κτιρίων,

Στέφανος Παλλαντζάς, πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ & πιστοποιητής παθητικών κτιρίων

Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Παράλληλα ο Γιώργος Βελεγράκης μεταδιδακτορικός ερευνητής Πολιτικής Οικολογίας & Γεωγραφίας – διδάσκων στο ΠΜΣ «Science Technology Society» του ΕΚΠΑ, σε κείμενο του για το Eteron εξηγεί γιατί η κλιματική κρίση είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα. Εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας, φωτίζοντας τις συγκλίσεις και τις αντιφάσεις που προκύπτουν από τις κυρίαρχες πολιτικές για το περιβάλλον.

 Οι απαντήσεις των ειδικών σε κάθε ένα από παραπάνω ερωτήματα είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι θέσεις υποψηφίων και κομμάτων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Το Eteron μέσα από την ιστοσελίδα whataboutheclimate, αποτυπώνει τις τοποθετήσεις των υποψηφίων και τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η συλλογή των δεδομένων γίνεται από τρεις πηγές:

Πρώτον, από τις 23/04/2023 πραγματοποιείται, μέσω των google alerts, η καταγραφή όλων των διαθέσιμων διαδικτυακά δηλώσεων, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά: κλιματική, ανανεώσιμες, εξορύξεις υδρογονανθράκων, φυσικό αέριο, προστασία περιβάλλοντος, απολιγνιτοποίηση, ενεργειακή φτώχεια, ενεργειακές κοινότητες, LNG, εξοικονόμηση, ηλεκτροκίνηση, αιολικά, φωτοβολταϊκά.

Δεύτερον, σε συνεργασία με υπηρεσία αποδελτίωσης, από τις 03/05/2023 βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των ίδιων λέξεων στα έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Τρίτον, από τη σελίδα κάθε κόμματος σταχυολογούνται τα βασικότερα σημεία για την κλιματική κρίση, όπως εντοπίστηκαν στις προγραμματικές θέσεις του κάθε κόμματος.

Το εισαγωγικό κείμενο του Project Manager του Eteron, Άλκη Καφετζή, «Κλιματική Κρίση & Εκλογές: Στις πόσες ευκαιρίες καιγόμαστε;», και η ανάλυση του Γιώργου Βελεγράκη,  «Εκλογές 2023 και το ερώτημα της κλιματικής κρίσης. Φάσεις και αντιφάσεις;» είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Eteron.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να επισκεφτείτε το whataboutheclimate, το νέο ψηφιακό εργαλείο του Eteron.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας