ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Ζήτημα ημερών είναι σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους να φρακάρει το σύστημα  των μεταβιβάσεων που αφορούν γονικές παροχές και δωρεές,  καθώς ο... «Κολλάει» το σύστημα μεταβιβάσεων για γονικές παροχές και δωρεές  

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ζήτημα ημερών είναι σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους να φρακάρει το σύστημα  των μεταβιβάσεων που αφορούν γονικές παροχές και δωρεές,  καθώς ο όγκος των πράξεων αυτών που μεγαλώνει  λόγω της αύξησης του αφορολόγητου αλλά και της επικείμενης  αλλαγής στις τιμές ζώνης των ακινήτων από τις αρχές του νέου χρόνου, κινδυνεύει να μην εξυπηρετηθεί, αφού γονικές παροχές και δωρεές δεν διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

O  πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας αναφέρει στο «Ecopress»  ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος 20 ημερών λόγω της αργοπορίας με την οποία θεσμοθετήθηκε η βεβαίωση μηχανικού και όσο περνάν οι ημέρες, είναι ολοφάνερο ότι δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τη συναλλαγή: «Ένα μεγάλος μέρος από τις μεταβιβάσεις είναι γονικές και δωρεές . Αυτές δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά. Είτε τις στέλνεις μέσω συστημένης επιστολής  ή με ηλεκτρονικό μήνυμα ή τις καταθέτεις στο πρωτόκολλο και η εκάστοτε ΔΟΥ κάνει δύο μήνες  για να σου δώσει αντίγραφο». Και προσθέτει: είναι σίγουρο, πως  κάποιοι δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία . Ακόμη και σήμερα αν υποθέσουμε ότι ο ενδιαφερόμενος  έχει έτοιμα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μπορούμε να κάνουμε συμβόλαιο μετά από 15 ημέρες υπό τις καλύτερες συνθήκες»  τονίζει. Ο κ. Ρούσκας αναφέρει επίσης, ότι την κατάσταση δυσχεραίνει πολλαπλώς και η συλλογή όλων των απαιτούμενων εγγράφων   που απαιτούνται για γονικές παροχές – δωρεές  η διαδικασία διεκπεραίωσης των οποίων μαζί με το σύνολο των μεταβιβάσεων , βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής γραφειοκρατίας

Μόνο για αγοραπωλησίες

Σημειώνεται ότι η διαδικασία μεταβίβασης με ηλεκτρονικό τρόπο ισχύσει μόνο για τις αγοραπωλησίες . Η νέα διαδικασία κατήργησε τη χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και των συνυποβαλλόμενων φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, που μέχρι τον Ιούνιο, αποστέλλοντας μέσω email ή ταχυδρομικά στο πρωτόκολλο της αρμόδιας εφορείας.

 Στράτος Παραδιάς «Κάποιοι θα μείνουν εκτός νυμφώνος»

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ νομικός κ.  Στράτος Παραδιάς σχολιάζει στο «Ecopress», ότι  υπάρχει αυξημένο και έντονο ενδιαφέρον, με τη γραφειοκρατία όμως να ροκανίζει τον χρόνο μέχρι το τέλος του έτους , με αποτέλεσμα, αρκετοί πολίτες που θέλουν να μεταβιβάσουν, να μείνουν εκτός νυμφώνος  όπως  αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος ροκανίζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως  από  τη γραφειοκρατία η οποία είναι ανελέητη και η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί» .

Ο κ. Παραδιάς αναφέρει ότι είναι πρόβλημα το γεγονός ότι το  σύστημα μεταβίβασης λειτουργεί «χειροκίνητα».  Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται  για την έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών όπως για παράδειγμα οι βεβαιώσεις από τα υποθηκοφυλακεία που αργούν πολύ και το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ «πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα προλάβουν» αναφέρει.  Και προσθέτει: «Ενώ άναψε το πράσινο φως ούτως ώστε να μπορεί να προχωρήσει κάποιος το τελευταίο τρίμηνο τη γονική παροχή και με την παλιά αντικειμενική αξία και με το καινούριο αφορολόγητο, πολύς κόσμος δεν θα το προλάβει».  Προσθέτει ακόμη ότι «οι πραγματικά χαμένοι θα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν μεγάλη διαφορά στην αντικειμενική αξία. Κι αυτό γιατί ναι μεν το νέο υψηλό αφορολόγητο μπορεί να τους καλύπτει, αλλά η νέα  αντικειμενική αξία θα μετρήσει στην αμοιβή του συμβολαιογράφου και στα τέλη μεταγραφής».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας