ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ),  που γνωμοδότησε ομόφωνα να κοντύνει κατά 10 περίπου μέτρα και από τα περίπου 36... «Κολοκυθιά» με τα ύψη των κτιρίων, που κρύβουν τον Ιερό Βράχο

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ),  που γνωμοδότησε ομόφωνα να κοντύνει κατά 10 περίπου μέτρα και από τα περίπου 36 μέτρα ύψους τώρα να περιοριστεί στα 24 μέτρα, συν τη νέα διαμόρφωση του δώματος, το ξενοδοχείο επί της Φαλήρου 5, στην περιοχή Μακρυγιάννη ανοίγει το συνολικό θέμα  για τους νέους πολεοδομικούς όρους και κανόνες, που θα τεθούν για 40 οικοδομικά τετράγωνα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται σε συνεργασία, προκειμένου εντός του τρέχοντος διμήνου και πάντως πριν λήξει η παράταση αναστολής οικοδομικών εργασιών για τη συγκεκριμένη περιοχή που εξέδωσε το ΥΠΕΝ, να προωθήσουν από κοινού νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθορίζει το ύψος των κτιρίων και τους πολεοδομικούς κανόνες για την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, που περιβάλλει το παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικό μνημείο της Ακρόπολης.

“Κολοκυθιά” 

Η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία εκδόθηκε μετά από μαραθώνια τηλεσύνδρίαση και προβλέπει  για το ύψος του επίμαχου ξενοδοχείου, να περιοριστεί στα 24 μέτρα, συν τη νέα διαμόρφωση του δώματος, έρχεται στην επιφάνεια από το παρασκήνιο της συνεδρίασης του ΚΑΣ,  ότι είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ μηχανικών και αρχαιολόγων και αντίστοιχα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ταυτοχρόνως φαίνεται ότι θα αποτελέσει οδηγό και βάση αναφοράς για τη νέα νομοθετική ρύθμιση των δύο υπουργείων, συνολικά για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, με την συζήτηση για το ύψος των κτιρίων τίθεται θέμα και για τον τρόπο, που θα θεσμοθετηθούν οι νέοι πολεοδομικοί κανόνες για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων με υπόμνημα που διαβάστηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ζήτησε να θεσμοθετηθεί άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα ο έλεγχος υψών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, µε δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης και συνακολούθως μείωση υψών των κτηρίων, έως τα 21μέτρα συνολικά, σύμφωνα με την απόφαση 2331/2009 ΣτΕ.

Οι πληροφορίες από πηγές που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ αναφέρουν ότι το θέμα στην ίδια κατεύθυνση και για ύψος κτιρίων 21 μέτρων  υποστηρίχθηκε από εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ διαφοροποιήθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, αντιπροτείνοντας ύψος κτιρίων 27 μέτρων. Τελικά το ΚΑΣ, υπό την πίεση πολιτικών εντολών να υπάρξει ομοφωνία κατέληξε σε απόφαση, η οποία για το επίμαχο ξενοδοχείο προβλέπει να περιοριστεί σε ύψος κτιρίου 24 μέτρων, με γνωμοδότηση για καθαίρεση των δύο πάνω ορόφων. Απόφαση για την οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις τόσο του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου, όσο και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Η ΕΛΛΕΤ

Στο μεταξύ η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «χαιρετίζει την ιστορική ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την αποκοπή των 2 ορόφων ενός κτηρίου στην νότια πλευρά της Ακρόπολης, ως ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ προς την κατεύθυνση της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος του Μνημείου.

Χαιρετίζει επίσης τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την ανάγκη πολεοδομικών ρυθμίσεων στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη και του περιβάλλοντος της Ακρόπολης». Παράλληλα η ΕΛΛΕΤ σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι:

-«Η οριστική προστασία του μνημείου θα επιτευχθεί μόνο με την θέσπιση του αναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα περιλαμβάνει προστατευτικούς όρους δόμησης με μέγιστο ύψος 21μ. όπως καθορίστηκε το 1955 και ισχύει μέχρι σήμερα και χρήσεις γης (επαναφορά της χρήσης Γενική Κατοικία για όλη την περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι)

Αντίθετα δεν ενδείκνυται οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του θέματος μέσω νομοθετήματος διότι δεν υπόκειται στον προηγούμενο έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), το οποίο επανειλημμένα σε προηγούμενες αποφάσεις του υποδεικνύει ως μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου τον καθορισμό του νόμιμου ύψους των 21 μ. στην περιοχή.

Η ΕΛΛΕΤ μετά την σπουδαία νίκη στο ΣΤΕ (2103/2019) και το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών, ΜΜΕ και πολιτιστικών φορέων όπως UNESCO, ICOMOS, EUROPA NOSTRA, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΠΙΣΗ του προστατευτικού πολεοδομικού πλαισίου. Στον αγώνα αυτόν έχουμε στο πλευρό μας την κοινωνία των πολιτών και την κοινή γνώμη, όπως αποδεικνύει το διαδικτυακό ψήφισμα «Όχι κτίρια-μαμούθ δίπλα στην Ακρόπολη! Η Ακρόπολη κινδυνεύει και πάλι!!!» της πλατφόρμας AVAAZ όπου συνεχίζεται η αθρόα συλλογή υποστηρικτικών υπογραφών, οι οποίες υπερβαίνουν σήμερα τις 43.450» Δείτε εδώ το σύνδεσμο συγκέντρωσης υπογραφών

Πολεοδομικό αλαλούμ

Σημειώνεται ότι δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, από την άνοιξη του 2019 που ανέκυψε το θέμα των υψηλών κτιρίων, δεν έχουν ολοκληρώσει την έκδοση νέων όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να απελευθερωθεί η επενδυτική δραστηριότητα και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Για το πολεοδομικό αλαλούμ που ισχύει στην περιοχή δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας