Δημόσια αντιπαράθεση, ως προς το αν θα επιτευχθούν από τη χώρα μας οι στόχοι του 2020 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Εθνικό Συμβούλιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
ΕνέργειαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 3 Απριλίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε δημόσια αντιπαράθεση ως προς το αν θα επιτευχθούν από τη χώρα μας οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Απριλίου 2018 του Εθνικού Συμβουλίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί και την Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας να αντιτείνει ότι… είναι αδύνατον να επιτευχθούν.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι οι στόχοι για την ενέργεια και το περιβάλλον που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για το 2020 έχουν ήδη επιτευχθεί και ότι η συζήτηση τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα μέτρα πολιτικής που πρέπει να υιοθετηθούν για την επίτευξη των στόχων του 2030 και του 2050 που πρόκειται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Στοιχεία για τους στόχους του 2020 και τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος. Η δέσμη μέτρων “20-20-20” στοχεύει σε:
-μείωση κατά 20% των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου της ΕΕ σε σύγκριση με το 1990 (4% μείωση των ΑτΘ των τομέων εκτός ΕΤS, σε σχέση με το 2005 για τη χώρα μας)
-μερίδιο 20% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ (18% για την χώρα μας, η οποία ωστόσο έχει δεσμευτεί εθελοντικά για 20 %), και 10% στις μεταφορές
-εξοικονόμηση κατά 20% της πρωτογενούς ενέργειας της ΕΕ
Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο έχουμε ήδη επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών ΑτΘ, σε σύγκριση με το 1990, καθώς και τους στόχους μείωσης των ΑτΘ των τομέων εκτός ETS, σε σύγκριση με το 2005. Επίσης, είμαστε σε τροχιά επίτευξης του κεντρικού υποχρεωτικού στόχου για το μερίδιο ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση
ενέργειας καθώς είμαστε το 2016 στο 15,3% (στόχος 2020 το 18%), ενώ έχουμε ήδη πετύχει τον ποσοτικό στόχο σε επίπεδο πρωτογενούς και τελικής κατανάλωσης ενέργειας (18,4Μtoe) για το 2020.
Αντίθετα ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Λαδακάκος εκτίμησε ότι ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθώς για να συμβεί αυτό χρειάζεται η προσθήκη 4.000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την τριετία 2018 – 2020 κάτι που είναι ανέφικτο “εκτός αν συμβεί ένα θαύμα”. Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκτιμά μάλιστα ότι “Για να μη χαθεί και ο στόχος του 2030 απαιτείται σημαντική προσπάθεια για έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις παράλληλα με την προώθηση μικρότερων – τοπικών πρωτοβουλιών”. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Λαδακάκος σχετικά με την τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, τονίζοντας ότι το ισχύον πλαίσιο λειτουργεί χωρίς προβλήματα και με την “σφραγίδα” του Συμβουλίου της Επικρατείας και ότι τυχόν αλλαγές μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα και να οδηγήσουν σε ακύρωση μεγάλων επενδύσεων.
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε πρόσφατα και ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς (“Το Ποτάμι”) τονίζοντας ότι :
“Σύμφωνα με το Ν.3851/2010, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα θα πρέπει το 2020 να καλύπτει τουλάχιστον το 40% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Όλα δείχνουν πως ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η EUROSTAT, το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα το 2016 ήταν 23,8%.
Ο κ. Αμυράς ρωτά ποια είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης για το ποσοστό της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που καλύφθηκε από ΑΠΕ το 2017, Επίσης, με δεδομένο ότι το 2018 και το 2019 θα δημοπρατηθεί νέα ισχύς ΑΠΕ μέχρι 2.000MW, αν αυτή η πρόσθετη ισχύς , ακόμα κι αν εγκατασταθεί έγκαιρα, θα είναι επαρκής για την επίτευξη του εθνικού στόχου.
Σημειώνεται ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ του στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας συνολικά και ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα. Ο νόμος 3851/2010 (Γ.Παπανδρέου / Τίνα Μπιρμπίλη) προβλέπει ότι “Οι εθνικοί στόχοι για τις Α.Π.Ε., με βάση την Οδηγία 2009/28/ΕΚ (ΕΕL, 140/2009), καθορίζονται μέχρι το έτος 2020 ως εξής:
α) Συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20%.
β) Συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2017 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το ισοζύγιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται ως εξής: λιγνίτης 31 %, φυσικό αέριο 30 %, υδροηλεκτρικά 7 %, ΑΠΕ 20 % και εισαγωγές 12 %. Δηλαδή το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μαζί με τα υδροηλεκτρικά είναι 27 % με στόχο το 40 %. Εφέτος αναμένεται αυξημένη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών λόγω χιονοπτώσεων / βροχοπτώσεων που έχουν οδηγήσει τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες σε επίπεδα – ρεκόρ.
Σχετικά Άρθρα
- Νέος ενεργειακός σχεδιασμός για ΑΠΕ, αποθήκευση, εξοικονόμηση
- Ερώτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων
- Πράσινη μετάβαση: οι λύσεις για χρηματοδοτικό κενό 60 δις ευρώ
- ΕΛΕΤΑΕΝ: μεγαλύτερη αναλογία αιολικών σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά
- ΥΠΕΝ στην ΕΕ για ενεργειακή κρίση και ενεργειακή μετάβαση
- Enel Green Power: για την παγκόσμια ημέρα αιολικής ενέργειας