ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Mε την εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα,  ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει πλέον μόλις το 10% – με τάση περαιτέρω συρίκνωσης- του... ΕΕ: πάει για μονοψήφιο ποσοστό η παράγωγή ενέργειας από λιγνίτη

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Mε την εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα,  ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει πλέον μόλις το 10% – με τάση περαιτέρω συρίκνωσης- του ενεργειακού μείγματος (με μείωση 66% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε ετήσια βάση) διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της, που δόθηκε στη δημοσίοτητα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020.

Ως σημαντική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, την ενεργειακή ασφάλεια και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα την εφαρμογή του μοντέλου – στόχου (target model) στην αγορά ενέργειας που υλοποιήθηκε από την 1η Νοεμβρίου.

Η Κομισιόν στην έκθεση της επισημαίνει για την Ελλλάδα ως σημαντική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, την ενεργειακή ασφάλεια και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλ αντιμετωπίζει συνολικά θετικά την ενεργειακή πολιτική, υπογραμμίζοντας εκτός από την εφαρμογή του target model, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και το master plan για τη στρατηγική μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών κ.α.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο νέος σχεδιασμός της αγοράς είναι συμβατός με άλλες αγορές της ΕΕ, επιτρέπει τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με αυτή της Ιταλίας και της Βουλγαρίας και αποτελεί πολύ μεγάλο βήμα ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο ενεργειακό κεκτημένο της ΕΕ.

Αναφορικά με την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Κομισιόν αναφέρεται στην υποχώρηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 64,3 % με σταθερά πτωτική πορεία ενώ ειδικά για την υψηλή τάση (βαριά βιομηχανία) τονίζεται η είσοδος και άλλων παικτών στην αγορά. «Καθώς μεγάλος αριθμός των διμερών συμβολαίων της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής τάσης λήγει στο τέλος του έτους, αναμένεται ότι τα νέα συμβόλαια θα αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες της αγοράς και θα διευκολύνουν την ρευστότητα της χονδρεμπορικής αγοράς, παρέχοντας ισορροπημένα εχέγγυα και στους δυο αντισυμβαλλομένους», αναφέρει η Κομισιόν.

Σε σχέση με την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, το ΥΠΕΝ έστειλε τις προτάσεις για την επίλυση του θέματος στις 23 Οκτωβρίου. Πηγές του ΥΠΕΝ επαναλαμβάνουν πάντως ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει προτού κλείσει οριστικά το θέμα του antitrust case, να κλείσουν με θετικό τρόπο και άλλα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε τονιστεί και στο παρελθόν, δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια συνολική λύση που θα ζημιώνει τη ΔΕΗ».

Η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, καθώς και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Τέλος, για τις ανανεώσιμες πηγές οι ανησυχίες που περιλαμβάνονται ως προς την διόγκωση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης (ΕΛΑΠΕ), δεν έχουν λάβει υπόψη τα μέτρα για τις ΑΠΕ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Κ.Χατζηδάκης: Επιβράβευση της ενεργειακής πολιτικής η έκθεση της Κομισιόν

-“Η σημερινή έκθεση της Κομισιόν αποτελεί επιβράβευση με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης για το target model, τις ιδιωτικοποιήσεις και για την απελευθέρωση της αγοράς”, αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφερόμενος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η άσφαιρη αντιπολίτευση πέφτει ακόμα μια φορά στο κενό», προσθέτει ο υπουργός. Η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως σημαντική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, την ενεργειακή ασφάλεια και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας την εφαρμογή του μοντέλου – στόχου (target model) στην αγορά ενέργειας από την 1η Νοεμβρίου. Κάνει επίσης αναφορά στην πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων, την πορεία απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και το master plan για τη στρατηγική μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών κ.α.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας