ecopress
Συγκλονίζει ο θάνατος του προέδρου του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος ήταν παρών στο μέτωπο της φωτιάς  στο Κρυονέρι, όπου βρισκόταν... Κωνσταντίνος Μίχαλος: έφυγε όρθιος στη μάχη με τη φωτιά

Συγκλονίζει ο θάνατος του προέδρου του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος ήταν παρών στο μέτωπο της φωτιάς  στο Κρυονέρι, όπου βρισκόταν και  το εργοστάσιο του, που κινδύνευε από την πυρκαγιά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έφυγε αδόκητα, ενώ βρισκόταν στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι Αττικής και έδινε μάχη με τις φλόγες που κατάκαιγαν την περιοχή και πλησίαζαν επικίνδυνα το εργοστάσιο του, όταν τον πρόδωσε η καρδιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εντοπίσθηκε από τη σύζυγό του χωρίς τις αισθήσεις του στο γραφείο του, στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις του Κρυονερίου, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς επιτυχία.

Η τελευταία ανάρτηση

Λίγες ώρες πριν από το μοιραίο συμβάν, δίνοντας το παρών στο πύρινο μέτωπο του Κρυονερίου είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία του από τον τόπο της φωτιάς, έχοντας δίπλα του τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

Συνόδευε την ανάρτηση με το εξής κείμενο: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που δίνουν έναν άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα! Μακάρι οι ζημιές να περιοριστούν μόνο σε υλικές και να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε ζωάκια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πολλά λάθη και θα πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να υπάρξει ανάληψη ευθύνης με συγκεκριμένες συνέπειες! Δεν νοείται και αυτή η καταστροφή να περάσει έτσι!».

Ποιος ήταν

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960 και ήταν γιος του πολιτικού Χρήστου Μίχαλου. Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.

Εδώ και 25 χρόνια, μέσα από την επιμελητηριακή του δράση, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Υπηρετώντας τον επιμελητηριακό θεσμό από ηγετικές θέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, εργάστηκε συστηματικά για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών, θεσμών και εργαλείων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

-Από το 1993 ως το 2005 ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, στο οποίο, την περίοδο 1998 – 2002, κατείχε τη θέση του Οικονομικού Επόπτη.

– Από το 2006 είναι ο δέκατος πέμπτος πρόεδρος του ΕΒΕΑ (θέση στην οποία επανεξελέγη τον Δεκέμβριο του 2011 και του 2017) και από το 2012 πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

– Τον Ιούνιο του 2014 αναδείχθηκε ομόφωνα αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων (Eurochambres), η οποία εκπροσωπεί 1.700 περιφερειακά και τοπικά Επιμελητήρια και περισσότερες από 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε 43 χώρες. Στη θέση αυτή επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2017.

– Το 2014 ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, η οποία προωθεί τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων σε 10 χώρες.

– Εκπροσώπησε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στη Λέσχη των 16 Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων (EU Metropolitan CCI).

Επίσης

– Το 2002 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2004 αντιπρόεδρός του, ενώ το 2003 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής.

– Το 2004 – 2005 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης.

– Το 2005 – 2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

– Το 2007 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

– Το 2009 εξελέγη μέλος ΔΣ του ΟΤΕ.

– Το 2012 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας ASTIR PALACE Α.Ε. και του Δ.Σ. της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε..

Παράλληλα με την εγχώρια και διεθνή επιμελητηριακή του δράση, ακολούθησε πολυετή καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινώντας από το Λονδίνο το 1983 ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε χρηματιστηριακές εταιρείες. Το 1988 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της βιομηχανικής – εξαγωγικής εταιρείας SWAN Α.Ε. που εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής. Το 2011 ίδρυσε την M TRADING GROUP και το 2012 ένα πρότυπο εμπορευματικό κέντρο εμπορίου και διανομών στη Νότιο Ελλάδα, συνεχίζοντας τις πετυχημένες και αποτελεσματικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες.Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν έγγαμος με τέσσερα παιδιά.

Μανώλης Μπαλτάς Tεχνικός Συμβούλος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Μέλος ΓΣ ΣΕΒ, Δ/νων Συμβούλος  Re.De-Plan AE
«Είμαι  συγκλονισμένος! Έφυγε ένας ηγέτης, ένας άρχοντας ένας Ανθρωπος !! Εχω υπηρετήσει δίπλα σε δεκάδες πολιτικούς και «πολιτικούς» ! Ο Πρόεδρος ήταν ο πολιτικός της αρετής. Μορφωμένος, οξυδερκής, ετοιμόλογος, δίκαιος, φίλος ! Που τιμούσε την επιστήμη, τους ειδικούς, όσο κανείς. Που νοιαζόταν για τους συνεργάτες του και τους στήριζε σε κάθε δύσκολη στιγμή τους. Με αδιαπραγμάτευτες αρχές, αφοσιωμένος στο  κοινό καλό στην ιδεολογία του κοινού καλού.  Είμαι τυχερός και ευγνώμων που τον γνώρισα και συνεργάστηκα πάνω από 10 χρόνια.  Σπάνια  άνθρωπος της εξουσίας στήριξε τόσο πολύ και υιοθέτησε τις απόψεις μου απνευστί !  Η χώρα και η χωροταξία του χρωστάνε πολλά. Γιατί έβαλε εκατοντάδες υπογραφές κάτω από κείμενα στηρίζοντας επιλογές που απαιτούσαν την πολεοδομική και περιβαλλοντική ευταξία μαζί με την επιχειρηματικότητα ! Πολλές από αυτές τις επιλογές είναι σήμερα νόμοι του κράτους. Και ακολουθούν κι άλλες, μετά από αυτόν… Ο επιχειρηματικός χώρος έχασε ένα μεγάλο στήριγμα.  Ο επιμελητηριακός θεσμός πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να διατηρήσει τη θέση που ο Κωνσταντίνος του έδωσε. Η χώρα θα ήταν πιο ευτυχής αν ο Κωνσταντίνος προλάβαινε να μπει στην κεντρική πολιτική από θέση υψηλότερης ευθύνης και εξουσίας .
Καλό ταξίδι καλέ μας φίλε 
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην  οικογένεια σου και στους αγαπημένους σου

Κύμα συλλυπητήριων μηνυμάτων

Ο ξαφνικός θάνατος του Κωνσταντίνου Μίχαλου προκάλεσε κύμα συλλυπητήριων, στα οποία υπογραμμίζεται το ήθος του και η πλούσια δράση του στο δημόσιο βίο και το επιχειρείν.

Ο πρωθυπουργός

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του Προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου. Με πολύπλευρη δραστηριότητα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος άφησε το δικό του αποτύπωμα στα δημόσια πράγματα και στο χώρο των επιχειρήσεων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», τόνισε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου απέστειλε «Συγκλονισμένος από την είδηση της απώλειας του Κωνσταντίνου Μίχαλου. Πριν από λίγες ώρες ήμασταν μαζί στο μέτωπο της φωτιάς στο Κρυονέρι. Συλλυπητήρια και κουράγιο στους οικείους του», έγραψε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλέξης Τσίπρας

 ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ

«Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αγωνιούσε, όπως χιλιάδες συμπολίτες μας, για τους κόπους μίας ζωής που απειλούνται να γίνουν στάχτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Σε όλη την πορεία του ο Κωνσταντίνος Μίχαλος συνέδεσε το όνομά του με τον επιμελητηριακό θεσμό και το ελληνικό επιχειρείν. Από το 2011 πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και από το 2012 επικεφαλής και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιβίωση και την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και εκφράζει «βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τα παιδιά και τους οικείους του».

Ο πρώην πρωθυπουργός

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον προσωπικό μου φίλο και πολύτιμο συνεργάτη Κωνσταντίνο Μίχαλο. Ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ, τα τελευταία 15 χρόνια, και ως επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος υπήρξε ο θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας για τα καίρια ζητήματα της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Νίκος Δένδιας

«Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος υπηρέτησε με συνέπεια τον επιμελητηριακό θεσμό, όπως και όλα τα αξιώματα στα οποία θήτευσε» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατό του στους οικείους του.

Παύλος Χρηστίδης

Τη βαθιά θλίψη του Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης. «Έφυγε από την ζωή ένας συνεπής εκπρόσωπος του κόσμου των επιχειρήσεων και του επιμελητηριακού θεσμού», σημειώνει και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Κ. Μίχαλου.

ΚΚΕ 

Το ΚΚΕ «εκφράζει τη θλίψη του για τον απροσδόκητο θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Γιάννης Βαρουφάκης

«Με θλίψη και αποτροπιασμό έμαθα για τον θάνατο του συμμαθητή, συμφοιτητή και φίλου Κωνσταντίνου Μίχαλου. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω», δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης για το θάνατο του Κωνταντίνου Μίχαλου.

Βαρύ το πένθος

Ανακοίνωση ΕΒΕΑ: Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος – Ορφάνεψε η επιμελητηριακή κοινότητα«Βαρύ είναι το πένθος για τον επιμελητηριακό και επιχειρηματικό κόσμο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίων Αθηνών, καθώς σήμερα το μεσημέρι έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ο πρόεδρός τους, Κωνσταντίνος Μίχαλος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Πόσο κρίμα που έφυγες νωρίς. Καλό ταξίδι φίλε Κωνσταντίνε. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια σου» έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ.  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Γιώργος Πατούλης

Τη συντριβή και τη θλίψη του για τον «αδόκητο χαμό» του φίλου και συνεργάτη Κωνσταντίνου Μίχαλου, εκφράζει σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, σημειώνοντας: «Χθες το βράδυ βρισκόμασταν δίπλα-δίπλα στο Κρυονέρι και μοιραζόμασταν την αγωνία για την καταστροφική πυρκαγιά και σήμερα μαθαίνω για τον αναπάντεχο χαμό του.Η απώλεια του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή για την ανάταξη της χώρας. Ο επιχειρηματικός κόσμος χάνει έναν πολύτιμο μαχητή και εγώ ένα εξαιρετικό φίλο και συνοδοιπόρο».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας