ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Κουρεμένα ενοίκια δύο ταχυτήτων προβλέπονται και για τον μήνα Μάρτιο, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν νέα προθεσμία για υποβολή αρχικών και... Κουρεμένα ενοίκια: ο χάρτης Μαρτίου–οι διορθωτικές κινήσεις για τους κομμένους

Της Ντίνας Καράτζιου/

Κουρεμένα ενοίκια δύο ταχυτήτων προβλέπονται και για τον μήνα Μάρτιο, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν νέα προθεσμία για υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως  Δεκέμβριο, προκειμένου να επωφεληθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχασαν αποζημιώσεις. Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τους εκμισθωτές που έχασαν αποζημιώσεις. Ποιος είναι ο προγραμματισμός των πληρωμών.  Ποια είναι τα λάθη που στοίχισαν αποζημιώσεις. Τι ισχύει για τα κουρεμένα ενοίκια μηνός Μαρτίου.

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται οι εκμισθωτές που έχουν χάσει αποζημιώσεις , με την ΠΟΜΙΔΑ να διατυπώνει καινούριο αίτημα για τη «θεραπεία» των περιπτώσεων αυτών. Ένα αίτημα, το  οποίο από  ότι φαίνεται δεν έχει εγκαταλειφθεί ως προοπτική από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα σε πρόσφατη συνέντευξή του, να αφήνει ένα παραθυράκι διευθέτησης του ζητήματος, αφού πρώτα, όπως τονίστηκε, προχωρήσουν ή ολοκληρωθούν οι πληρωμές για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει έγκυρες πληρωμές δηλώσεων . Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων για τα κουρεμένα ενοίκια, «Πρώτη μας προτεραιότητα να πληρώσουμε τις εκκρεμότητες και μετά η ΑΑΔΕ να δει πού υπάρχουν σφάλματα από το παρελθόν και να τα διορθώσουμε», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι «το κράτος θα είναι κοντά στην κοινωνία όσο διαρκεί η πανδημία».

Οι δύο κατηγορίες

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ που έχει έρχεται καθημερινά σε επαφή με εκμισθωτές οι οποίοι έχασαν αποζημιώσεις,  μέριμνα πρέπει να δοθεί σε δύο κατηγορίες ιδιοκτητών.  Στη δεύτερη κατηγορία συμπυκνώνεται η κρίσιμα μάζα των εκμισθωτών  που υπέβαλαν  λανθασμένες δηλώσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, προκύπτει αναγκαιότητα για υποβολή αρχικών δηλώσεων Covid.  Πρόκειται για τους εκμισθωτές  που έχασαν τις προθεσμίες δήλωσης. Κι αυτό γιατί οι ενοικιαστές τους, είτε της κύριας είτε της φοιτητικής κατοικίας, δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες την αναστολή. Στη συνέχεια, αυτοί με τη σειρά τους, ενημέρωσαν τους εκμισθωτές τους με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι πολλοί εξ αυτών των ενοικιαστών επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα το δικαίωμα της μείωσης,  αδιαφορώντας για το αν η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Covid από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και μία μερίδα ιδιοκτητών που έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά, τη πρώτη περίοδο των μισθώσεων.

Στη δεύτερη κατηγορία, αφορά ιδιοκτήτες που επέβαλαν δήλωση covid και δημιουργείται αναγκαιότητα για διορθωτική δήλωση, καθώς αυτή απορρίφθηκε ως μη έγκυρη, παρόλο που υπήρχαν προϋποθέσεις δικαιώματος για καταβολή αποζημίωσης.  Ειδικότερα, πρόκειται για ιδιοκτήτες οι οποίοι:

*Οι ενοικιαστές τους δεν τους είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και  εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη,

*Ανέγραψαν λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού (λόγω εν τω μεταξύ αναπροσαρμογής του) ή του μειωμένου ενοικίου, ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο,

*Δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μίσθιου ακινήτου τους.

*Δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφ/κών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

Οι μειώσεις Μαρτίου

Οι βασικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην ρύθμιση για τα μειωμένα ενοίκια είναι:

*Οι επιχειρήσεις εκείνες που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και το λιανεμπόριο απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου Μαρτίου.

*Όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές αλλά έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση θα πληρώσουν για έναν ακόμη μήνα μειωμένο ενοίκιο κατά 40%.

*Οι εργαζόμενοι εκείνοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου και τον Μάρτιο για την κύρια κατοικία τους ή για το σπίτι του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Οι ροές – προγραμματισμός των πληρωμών

Μέχρι σήμερα έχουν συμψηφιστεί 227.887  φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των ακινήτων, που αφορούν τους μήνες  Μάρτιο – Οκτώβριο.

-Για το μήνα Νοέμβριο έχουν τρέξει οι πληρωμές. 35 χιλιάδες πολίτες αναμένουν την αποζημίωση, καθώς δεν είχαν δηλώσει σωστό IBAN.

Για τον μήνα Δεκέμβριο  2020 ήδη έχουν εκταμιευτεί  22,1 εκ. ευρώ σε 205.646 ιδιοκτήτες και οι πληρωμές αναμένεται να ολοκληρωθούν με την εκπνοή του τρέχοντος μήνα

Για τον μήνα Ιανουάριο 2020, οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα πραγματοποιηθούν αρχές Μαρτίου

Απρίλιο με Μάιο, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας