ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Κουρεμένα ενοίκια δύο ταχυτήτων προβλέπονται και για το Μάρτιο, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν νέα προθεσμία για υποβολή αρχικών και τροποποιητικών... Κουρεμένα ενοίκια: ο χάρτης Μαρτίου – οι διορθωτικές κινήσεις για τους κομμένους

Της Ντίνας Καράτζιου/

Κουρεμένα ενοίκια δύο ταχυτήτων προβλέπονται και για το Μάρτιο, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν νέα προθεσμία για υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Covid για τους μήνες Μάρτιο έως  Δεκέμβριο 2020, προκειμένου να επωφεληθούν όσοι έχασαν αποζημιώσεις. Τι εξετάζεται για τους χιλιάδες εκμισθωτές που «κόπηκαν» από την ΑΑΔΕ. Ποιος είναι ο προγραμματισμός των πληρωμών.  Ποια είναι τα λάθη που στοίχισαν αποζημιώσεις. Τι ισχύει για τα κουρεμένα ενοίκια μηνός Μαρτίου.  

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται οι εκμισθωτές που έχουν χάσει αποζημιώσεις , με την ΠΟΜΙΔΑ να διατυπώνει καινούριο αίτημα για τη «θεραπεία» των περιπτώσεων αυτών. Ένα αίτημα, το  οποίο από  ότι φαίνεται δεν έχει εγκαταλειφθεί ως προοπτική από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα σε πρόσφατη συνέντευξή του, να αφήνει ένα παραθυράκι διευθέτησης του ζητήματος, αφού πρώτα, όπως τονίστηκε, προχωρήσουν ή ολοκληρωθούν οι πληρωμές για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει έγκυρες πληρωμές δηλώσεων . Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων για τα κουρεμένα ενοίκια, «Πρώτη μας προτεραιότητα να πληρώσουμε τις εκκρεμότητες και μετά η ΑΑΔΕ να δει πού υπάρχουν σφάλματα από το παρελθόν και να τα διορθώσουμε», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι «το κράτος θα είναι κοντά στην κοινωνία όσο διαρκεί η πανδημία».

Οι δύο κατηγορίες

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ που έχει έρχεται καθημερινά σε επαφή με εκμισθωτές οι οποίοι έχασαν αποζημιώσεις,  μέριμνα πρέπει να δοθεί σε δύο κατηγορίες ιδιοκτητών.  Στη δεύτερη κατηγορία συμπυκνώνεται η κρίσιμα μάζα των εκμισθωτών  που υπέβαλαν  λανθασμένες δηλώσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, προκύπτει αναγκαιότητα για υποβολή αρχικών δηλώσεων Covid.  Πρόκειται για τους εκμισθωτές  που έχασαν τις προθεσμίες δήλωσης. Κι αυτό γιατί οι ενοικιαστές τους, είτε της κύριας είτε της φοιτητικής κατοικίας, δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες την αναστολή. Στη συνέχεια, αυτοί με τη σειρά τους, ενημέρωσαν τους εκμισθωτές τους με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι πολλοί εξ αυτών των ενοικιαστών επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα το δικαίωμα της μείωσης,  αδιαφορώντας για το αν η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Covid από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και μία μερίδα ιδιοκτητών που έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά, τη πρώτη περίοδο των μισθώσεων.

Στη δεύτερη κατηγορία, αφορά ιδιοκτήτες που επέβαλαν δήλωση covid και δημιουργείται αναγκαιότητα για διορθωτική δήλωση, καθώς αυτή απορρίφθηκε ως μη έγκυρη, παρόλο που υπήρχαν προϋποθέσεις δικαιώματος για καταβολή αποζημίωσης.  Ειδικότερα, πρόκειται για ιδιοκτήτες οι οποίοι:

*Οι ενοικιαστές τους δεν τους είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και  εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη,

*Ανέγραψαν λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού (λόγω εν τω μεταξύ αναπροσαρμογής του) ή του μειωμένου ενοικίου, ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο,

*Δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μίσθιου ακινήτου τους.

*Δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφ/κών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

 

Οι μειώσεις Μαρτίου

Οι βασικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην ρύθμιση για τα μειωμένα ενοίκια είναι:

*Οι επιχειρήσεις εκείνες που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και το λιανεμπόριο απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου Μαρτίου.

*Όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές αλλά έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση θα πληρώσουν για έναν ακόμη μήνα μειωμένο ενοίκιο κατά 40%.

*Οι εργαζόμενοι εκείνοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου και τον Μάρτιο για την κύρια κατοικία τους ή για το σπίτι του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Αποζημιώσεις  ιδιοκτητών

Για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές και το λιανεμπόριομε κρατική εντολή μέχρι, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος (και συνεπώς και επί της μείωσης), θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο. Για τις μισθώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων το  μίσθωμα μειώνεται κατά 40%, και η αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, αφορά στο 50% της μείωσης.

Οι ροές – προγραμματισμός των πληρωμών

Μέχρι σήμερα έχουν συμψηφιστεί 227.887  φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των ακινήτων, που αφορούν τους μήνες  Μάρτιο – Οκτώβριο.

-Για το μήνα Νοέμβριο έχουν τρέξει οι πληρωμές. 35 χιλιάδες πολίτες αναμένουν την αποζημίωση, καθώς δεν είχαν δηλώσει σωστό IBAN.

-Για τον μήνα Δεκέμβριο  2020 ήδη έχουν εκταμιευτεί  22,1 εκ. ευρώ σε 205.646 ιδιοκτήτες και οι πληρωμές αναμένεται να ολοκληρωθούν με την εκπνοή του τρέχοντος μήνα

Για τον μήνα Ιανουάριο 2020, οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα πραγματοποιηθούν αρχές Μαρτίου

-Απρίλιο με Μάιο, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021

Έκδοση ΚΥΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων

Επιπροσθέτως , εκδόθηκε η ΚΥΑ που αφορά στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις καταβολής του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών, για τα μισθώματα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, κατ’ επιταγή του σχετικού νόμου.  Για τη διαδικασία χορήγησης και καταβολής του ποσού στους δικαιούχους αναφέρονται τα εξής:

  1. Η ΑΑΔΕ, μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής «Δήλωσης COVID» και εντός τριάντα (30) ημερών, επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» και τις γνωστοποιήσεις του άρθρου 3 της Α.1030/2021, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει γνωστοποιηθεί στο Τaxisnet για την απόρριψη της «Δήλωσης Covid» ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.
  2. Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους διενεργείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid», όπως αυτή ορίζεται με την ΠΟΛ.1162/2018 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β’ 3579) ως ισχύει και ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) ημερών από την λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Η ημερομηνία έναρξης του 2ου κύκλου θα είναι η επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας λήξης του πρώτου κύκλου. Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους διενεργείται σταδιακά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.
  3. Το ποσό που αντιστοιχεί στο ογδόντα τοις εκατό (80%) ή στο εξήντα τοις εκατό (60%), κατά περίπτωση, του συνολικού μισθώματος έκαστου μήνα, καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Μπορείτε να δείτε την απόφαση εδώ

.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας