ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου η σιωπηρή παράταση, που έδωσε η πολιτεία στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο και... Κτηματολόγιο: αντίστροφη μέτρηση για 2 εκατ. αδήλωτα δικαιώματα ακινήτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου η σιωπηρή παράταση, που έδωσε η πολιτεία στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή κλιμακωτών προστίμων.

Η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας τους τελευταίους μήνες παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση. Την αποχή του προηγούμενου διαστήματος διαδέχθηκε συνωστισμός ιδιοκτητών στα γραφεία κτηματογράφησης και μαζική υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής στα επίπεδα του 80%.

Αδήλωτα δικαιώματα

Με βάση τα προεκτιμημένα στοιχεία για περισσότερα από 15 εκατομμύρια  δικαιώματα ιδιοκτησίας στις περιοχές που καλύπτουν το 66% της επικράτειας και έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι μελέτες κτηματογράφησης  για περίπου 1,5 εκατομμύρια  δικαιώματα βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει (σε περιοχές όπως Ρέθυμνο, Χανιά, νότιο Ηράκλειο, Κέρκυρα, Θεσπρωτία),  έγκυροι τεχνικοί παράγοντες υπολογίζουν ότι το ποσοστό 20%  στις περιοχές που ολοκληρώνεται η σιωπηρή παράταση και δεν έγιναν δηλώσεις ιδιοκτησίας,  αφορά σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας επί ακινήτων.

Επόμενα στάδια

-«Οι ιδιοκτήτες, που δεν αξιοποίησαν τις εμπρόθεσμες προθεσμίες και τις σιωπηρές παρατάσεις  μπορούν και στη συνέχεια να δηλώσουν τα ακίνητα τους,  χωρίς επίπτωση για την περιουσία τους μέχρι και τα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης, που είναι αυτά της προανάρτησης και της ανάρτησης» δηλώνει στο ecopress ο Γιάννης Μαχίκας γενικός γραμματέας του ΤΕΕ και έμπειρος μελετητής σε θέματα Κτηματολογίου.

Παράλληλα τονίζει ο ίδιος ότι  «όσοι πολίτες δεν έχουν κάνει τη δήλωση τους ή δεν έχουν πάρει βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης από το γραφείο κτηματογράφησης, θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα, διότι όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα, που θα επιβάλλονται σε όσους δεν δηλώσουν έγκαιρα την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο».

Πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους αναμέ­νεται να ενεργοποιηθούν τα κλιμα­κωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως είχε κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβά­λουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης.

-«Ο Ιούνιος του 2020, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ είναι  κρίσιμος μήνας για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο», επισημαίνει ο Γ. Μαχίκας,  προσθέτοντας ότι «είναι ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα από τον Ιούνιο και μετά, ώστε το διάστημα που μεσολαβεί να λειτουργήσει ως νέα άτυπη παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας ή να αρχίσουν να «τρέχουν» τα πρόστιμα  αμέσως μετά τη λήξη των σιωπηρών παρατάσεων, δηλαδή από τη νέα χρονιά και  να γίνει ο καταλογισμός τους μετά τον Ιούνιο».

 Η ανάρτηση

Η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων είναι πολύ σημαντικό στάδιο κατά τη διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Κατά την ανάρτηση δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών. Συνεπώς, η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα Γραφεία Κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών από την έναρξή της, που ορίζεται με ανακοίνωση του Κτηματολογίου και είναι διαφορετική για κάθε περιοχή. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται για την εξέλιξη της μελέτης κτηματογράφησης της περιοχής του, ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, που είναι www.ktimatologio.gr. Επίσης η υπηρεσία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» ανακοινώνει έγκαιρα το πρόγραμμα αναρτήσεων ανά περιοχή μελέτης στον Ηλεκτρονικό και Έντυπο Τύπο.

«Ορφανά» ακίνητα

-«Μετά την ανάρτηση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους  ότι για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους θα πρέπει παράλληλα με την υποβολή δήλωσης είτε ένστασης στο Κτηματολόγιο να ενημερώσουν και το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να αποκλείσουν το ενδεχόμενο καταγραφής του ακινήτου τους ως «ορφανό» λέει ο κ Μαχίκας.

Σημειώνεται ότι αν και το ΥΠΕΝ και η Ελληνικό Κτηματολόγιο τονίζουν ότι καμία ιδιωτική περιουσία δεν θα χαθεί, ο νόμος προβλέπει ότι τα αδήλωτα ακίνητα  κινδυνεύουν να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιοκτήτες τους να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία και εκδοθεί η προανάρτηση των δικαιωμάτων, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει στο διάστημα ενός χρόνου από σήμερα, τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια και να κάνουν διόρθωση των στοιχείων, για να κερδίσουν εγγραφή, με κόστος αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Οι αδήλωτες ιδιοκτησίες περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο, όταν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο σε μία περιοχή και δημοσιευτεί η απόφαση για την περαίωση σε ΦΕΚ, διαδικασία που εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθεί διαρκεί περίπου πέντε έτη.

Κλείνει το Γαλάτσι

Σημειώνεται ότι καθώς εκπνέουν οι προθεσμίες των σιωπηρών παρατάσεων στο τέλος του έτους θα κλείσουν τα κτηματολογικά γραφεία στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, που εξυπηρετούν 32 περιφερειακές ενότητες της χώρας και περισσότερους από 3.000 προκαποδιστριακούς δήμους και οι εγκαταστάσεις του Γαλατσίου θα αξιοποιηθούν για την ανάρτηση της Αθήνας και τις συνεδριάσεις των επιτροπών ενστάσεων.

Από τις επόμενες ημέρες λοιπόν όσοι ιδιοκτήτες μένουν στην Αθήνα και έχουν ακίνητα στην περιφέρεια θα πρέπει να μεταβούν στα γραφεία κτηματογράφησης στις περιοχές των ακινήτων. Ταυτοχρόνως μπορούν βέβαια από το σπίτι ή το γραφείο τους να υποβάλλουν δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρίες,  ενώ όπως σημειώνει ο κ Μαχίκας η ηλεκτρονική δήλωση στο Κτηματολόγιο, μέσω της πλατφόρμας του Κτηματολογίου είναι εξαιρετικά απλή και φιλική στον χρήστη.

Περιοχές

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κτηματολογίου, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα γίνουν οι αναρτήσεις των κτηματολογικών στοιχείων για τις παρακάτω περιοχές:

 • Αθήνα, στις 15 Φεβρουαρίου 2020
 • Κάτω Αχαΐα και Ρίο της Π.Ε. Αχαΐας, στις 3 Μαρτίου 2020
 • Σίνδος – Χαλάστρα – Άγιος Αθανάσιος – Θεσσαλονίκη, στις 17 Μαρτίου 2020
 • Αμαλιάδα, στις 22 Μαρτίου 2020
 • Περιοχές Κιάτου και Βέλου της Π.Ε. Κορινθίας, την 1η Απριλίου 2020
 • Πήλιο της Π.Ε. Μαγνησίας (αφορά στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και ορισμένες περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου), στις 2 Μαΐου 2020
 • Σχηματάρι της Π.Ε. Βοιωτίας, στις 2 Μαΐου 2020
 • Νέα Αρτάκη της Π.Ε. Ευβοίας, στις 2 Μαΐου 2020
 • Καρδίτσα, στις 27 Μαΐου 2020
 • Ακράτα Π.Ε. Αχαΐας, την 1η Ιουνίου 2020
 • Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Ορεστιάδα – Διδυμότειχο, την 1η Ιουλίου 2020.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας