ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αποφασίστηκε το νέο χρονοδιάγραμμα, που θα εφαρμόσει η Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις αναρτήσεις της κτηματογράφησης, αρχής γενομένης από την Αθήνα. Λόγω... Κτηματολόγιο: αποφασίστηκε το νέο χρονοδιάγραμμα για τις αναρτήσεις

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αποφασίστηκε το νέο χρονοδιάγραμμα, που θα εφαρμόσει η Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις αναρτήσεις της κτηματογράφησης, αρχής γενομένης από την Αθήνα.

Λόγω της έκτακτης συγκυρίας εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία αλλάζει το χρονοδιάγραμμα έναρξης της ανάρτησης κτηματογράφησης, που αποτελεί την πιο  κρίσιμη διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας των πολιτών και την ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου.

Πρόστιμα

Παράλληλα αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα των σιωπηρών παρατάσεων και των κλιμακωτών προστίμων για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, τα οποία επρόκειτο να θεσμοθετηθούν τον  Απρίλιο και να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο. Τώρα πάνε τουλάχιστον δύο μήνες πίσω με προγραμματισμό από το υπουργείο Περιβάλλοντος να νομοθετηθούν τον Ιούνιο και να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο.

Χρονοδιαγράμματα

Η 1η Ιουνίου 2020  είναι η ημερομηνία έναρξης της ανάρτησης για την Αθήνα και παράλληλα για  τη Λαμία και Λειβαδιά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress

Η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αφού αναβλήθηκε επρόκειτο  να αρχίσει λίγο πριν από το Πάσχα και τώρα αποφασίστηκε να  αρχίσει από την 1η  Ιούνιου. Ανάλογες παρατάσεις τουλάχιστον δύο μηνών θα ισχύσουν και για τις αναρτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν τον Απρίλιο και τώρα μετατέθηκαν για τον Ιούνιο  στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Ημαθίας καθώς και Ελασσόνας Τεμπών και Τυρνάβου της Περιφερειακής Ενότητας Λαρίσης.

Σε επόμενο στάδιο, επίσης με παράταση τουλάχιστον δύο μηνών θα αρχίσουν οι αναρτήσεις που ήταν προγραμματισμένες  από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε Καρδίτσα, Ακράτα, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Κοζάνη – Πιερία.

Νέα διαδικασία

Για τις αναρτήσεις αρχής γενομένης από την Αθήνα θα ισχύουν νέες διαδικασίες, σύμφωνα με τις οποίες:

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πριν την έναρξη της ανάρτησης θα λάβουν email αλλά και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων.

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό αλλά και το Δημόσιο.

Με την διαδικασία αυτή θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες και όσους δήλωσαν την ιδιοκτησία τους, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο, να λάβουν γνώση των αναρτημένων κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, ώστε να μπορούν να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους ή στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου τους στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντιόνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.

Όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο γραφείο κτηματογράφησης, το οποίο αναλαμβάνει ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης» και θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Έτσι τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη σε χρήμα και χρόνο.

Όταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος το Γραφείο Κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτόν.

Βασικός στόχος παραμένει να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου με καταρχήν δικαιούχο κυριότητας και να καταγραφούν οι εκκρεμείς διεκδικήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα λυθούν στα δικαστήρια.

Η ανάρτηση για το Κτηματολόγιο στην δήμο της πρωτεύουσας θα αρχίσει την 1η Ιουνίου του 2020 και οι 10 αλλαγές είναι οι εξής:

Όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, ώστε το Γραφείο Kτηματογράφησης να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας.

Η αίτηση διόρθωσης υποβάλλεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης με όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το αίτημα τους.

Το Γραφείο Κτηματογράφησης ελέγχει όλα τα αιτήματα και συντάσσει αιτιολογική έκθεση είτε αποδεχόμενη το αίτημα είτε απορρίπτοντας το.

Στην περίπτωση που το αίτημα του δικαιούχου γίνει αποδεκτό , τότε ο θιγόμενος με δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας ενημερώνεται άμεσα με email , fax ή συστημένη επιστολή .

Όποιος ιδιοκτήτης θίγεται –ενημερώνεται -μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου –για την έκθεση που αφορά στην ιδιοκτησία του.

Ο θιγόμενος μπορεί είτε να συναινέσει με την υποβολή ειδικού εντύπου είτε να υποβάλει αντίρρηση εντός 30 ημερών από την αποστολή της ενημέρωσης.

Όποιοι ιδιοκτήτες δεν κάνουν άλλη κίνηση θεωρείται ότι αποδέχονται το αποτέλεσμα του Γραφείου Κτηματογράφησης.

Οι αντιρρήσεις αυτές με τον πλήρη φάκελο των στοιχείων τεκμηρίωσης της έκθεσης καθώς και όλες οι περιπτώσεις που κρίνονται από το Κτηματολόγιο , διαβιβάζονται και εξετάζονται από τις Επιτροπές Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται σε κάθε φάση της διαδικασίας.

Κατά την ενημέρωση και πρόσβαση στα δεδομένα των ενδιαφερομένων διασφαλίζεται η διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας