ecopress
Μήνυμα στους Έλληνες της διασποράς για τις περιουσίες τους κατά την εξέλιξη της κτηματογράφησης στο 65% του συνόλου της έκτασης της χώρας στέλνει η... Ελληνικό Κτηματολόγιο: «Δεν θα χαθεί κανένα ακίνητο ομογενή μας»

Μήνυμα στους Έλληνες της διασποράς για τις περιουσίες τους κατά την εξέλιξη της κτηματογράφησης στο 65% του συνόλου της έκτασης της χώρας στέλνει η Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Για τα γενικότερα ζητήματα του Κτηματολογίου αλλά και για αυτά που ειδικότερα απασχολούν τους ομογενείς, μίλησε ο νέος γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο Στέφανος Κοτσώλης.

Στη συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» και στον Βασίλη Κουτσίλα, ο κ Κοτσώλης, παράλληλα, αναφέρει πως το Κτηματολόγιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ελληνική κυβέρνηση, συνιστά σε μεγάλο βαθμό σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και η ολοκλήρωσή του είναι η βάση για την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την άσκηση δίκαιης φορολογικής πολιτικής.

O κ. Στέφανος Κοτσώλης που είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος MBA από το Yale University στις ΗΠΑ, τα τελευταία 19 χρόνια διετέλεσε μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σε κατασκευαστική εταιρεία για δημόσια και ιδιωτικά έργα, καθώς και σε εταιρεία αναπτύξεων και διαχείρισης ακινήτων. Ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή στο Κτηματολόγιο πριν μερικές εβδομάδες.

«Εθνικός Κήρυκας»: Πόσα χρόνια προσπαθεί η χώρα μας να αποκτήσει Κτηματολόγιο;

Στέφανος Κοτσώλης: Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η δημιουργία του Κτηματολογίου φαίνεται ότι επίσημα ξεκίνησε με Βασιλικό Διάταγμα επί… Όθωνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 1836.

Μετά όμως από πολύχρονες περιπέτειες, η μεταπολεμική προσπάθεια της χώρας μας να αποκτήσει Κτηματολόγιο, ξεκίνησε πριν 20 χρόνια και σήμερα περίπου στο 6,2% της έκτασης της χώρας, περίπου 17% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, λειτουργεί Κτηματολόγιο, δηλαδή όπου υπήρχαν υποθηκοφυλακεία έχουν αντικατασταθεί από Κτηματολογικά Γραφεία.

Το παρόν και τελευταίο πρόγραμμα αφορά 86 εκατομμύρια στρέμματα ως έκταση, δηλαδή το 65% του συνόλου της έκτασης της χώρας ή 16 εκατομμύρια δικαιώματα, το 42% των συνολικών δικαιωμάτων.

«Ε.Κ.»: Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα;

Στ. Κοτσώλης: Η υποβολή δηλώσεων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Στις περιοχές που η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά συλλογής συνεχώς βελτιώνονται. Ήδη το συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων φτάνει στο 68% με ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος όπου υπάρχει και μεγάλος αριθμός ιδιοκτησιών ομογενών, το συνολικό ποσοστό αγγίζει το 97%, ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%. Το Σεπτέμβριο επίσης σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δικαιωμάτων για το 2019, ξεπερνώντας τις 700.000. Στις περιοχές όπου 31 Οκτωβρίου 2019 λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων, η πορεία κρίνεται ικανοποιητική.

«Ε.Κ.»: Αν κάποιος καθυστέρησε να δηλώσει ή δεν έχει ενημερωθεί;

Στ. Κοτσώλης: Η κτηματογράφηση συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως. Θέλω όμως να τονίσω, πως καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί.

Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες.

«Ε.Κ.»: Τι δυνατότητες έχουν οι ομογενείς ιδιοκτήτες και οι πληρεξούσιοί τους;

Στ. Κοτσώλης: Οι ομογενείς και οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν πλέον τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων, ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς και την πληρωμή του πάγιου τέλους με πιστωτική κάρτα ακόμα και σε άτοκες δόσεις.

Επιπλέον μέσω της ιστοσελίδας, όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Τέλος, η ιστοσελίδα μας είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά και εξειδικευμένοι δικηγόροι και τοπογράφοι παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης στους πληρεξούσιούς τους.

«Ε.Κ.»: Υπάρχουν παράπονα από ομογενείς ότι δεν ενημερώνονται…

Στ. Κοτσώλης: Είναι γεγονός ότι η κτηματογράφηση δεν επικοινωνήθηκε όσο και όπως θα έπρεπε (ιδίως στους ομογενείς) και αυτό συνέβαλλε στη μειωμένη συμμετοχή.

Εμείς, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μία ψηφιακή επικοινωνιακή αντεπίθεση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ειδοποιήσεις των ιδιοκτητών μέσω Taxisnet, (μεταξύ αυτών των Ελλήνων της Διασποράς που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα) και επικοινωνία με τους ομογενείς μέσω των πρεσβειών και των προξενείων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Εξωτερικών, καθώς και επικοινωνία με τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες που μένουν στη χώρα μας.

Επίσης, σύντομα θα εκσυγχρονιστεί η επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, και θα δημιουργήσουμε επίσημους λογαριασμούς του Ελληνικού Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Ε.Κ.»: Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Έλληνες της Διασποράς;

Στ. Κοτσώλης: Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μας, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και δεν πρόκειται να χαθεί κανένα ακίνητο ομογενή μας. Καλούμε όσες και όσους έχουν ιδιοκτησία στις κτηματογραφούμενες περιοχές, να τη δηλώσουν ηλεκτρονικά και να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr καθώς και να καλούν στο 0030 2106505600

Όλα τα στελέχη του Κτηματολογίου, αλλά και η Διοίκηση, θα βρισκόμαστε διαρκώς στην υπηρεσία των απανταχού ιδιοκτητών, με κοινό στόχο την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Σε λίγα χρόνια η χώρα θα έχει πλήρες Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειας με κτηματογραφημένο το σύνολο των δικαιωμάτων ιδιωτών και Δημοσίου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας