ecopress
Εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κρήτη ξεκίνησε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς η συμμετοχή τους στην υποβολή δηλώσεων στις περιοχές, που βρίσκονται... Κτηματολόγιο: εκστρατεία στην Κρήτη για δηλώσεις ιδιοκτησίας

Εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κρήτη ξεκίνησε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς η συμμετοχή τους στην υποβολή δηλώσεων στις περιοχές, που βρίσκονται υπο κτηματογράφηση είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ο φορέας του Κτηματολογίου τονίζει σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε για την καμπάνια στην Κρήτη, πως με τη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και την αναμόρφωση των δασικών χαρτών τα ιδιοκτησιακά ζητήματα, που ενδεχομένως εμπόδιζαν την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας για μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων λόγω αδυναμίας τεκμηρίωσης δικαιώματος κυριότητας των ιδιωτών έναντι του Δημοσίου,  πλέον επιλύονται και τονίζει για την Κρήτη ότι η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Η 20ήμερη ενημερωτική καμπάνια στην Κρήτη, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Μαϊου 2022, περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες εξορμήσεις σε περιοχές του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και των Χανίων που είναι σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων, από το κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή, Στέφανο Κοτσώλη, τη Διευθύντρια Έργων Κτηματογράφησης, Άρια Ιωαννίδη και άλλα επιστημονικά στελέχη.

Σε συνέχεια της συνάντησης με τους βουλευτές Κρήτης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Κατά την επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου οι εκπρόσωποι του Κτηματολογίου συναντήθηκαν με τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου (Ρεθύμνου, Αγ .Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων), ενώ νωρίτερα συνομίλησαν με τη διοίκηση του Δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου και στην συνέχεια με τη διεύθυνση Δασών, την Κτηματική Υπηρεσία και το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων.

Εξέλιξη Κτηματονράφησης στην Κρήτη

Στατιστικά συλλεχθέντωνδικαιωμάτων στις υπό κτηματονράφπση περιοχές

□        Ν. Λασιθίου : 89%

□        Βόρειο τμήμα Ν. Ηρακλείου : 9%

□        Νότιο τμήμα Ν. Ηρακλείου : 82%

□        Ν. Ρεθύυνπς : 19%

□        Ν. Χανιών : 11%

Συνολικά Δικαιώματα Κρήτης: 3.612.861, ποσοστό 9,2% επί του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας

■ Λειτουργούν Κτηματολόγιο σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αγ. Νικόλαος, Γαύδο : 591.097 δικαιώματα, ποσοστό 16,4%

■  Σε εξέλιξη η κτηματονράφηση για 83,2%, 3.004.764δικαιώματα:

■ Στη φάση Προετοιμασία Ανάρτησης Π.Ε. Λασιθίου & Νότιο Τμήμα Π.Ε. Ηρακλείου που αφορά σε 1.356.790 δικαιώματα και ποσοστό 37,6% – Έναρξη αναρτήσεων εντός του επόμενου 2μήνου

■ Στη φάση Συλλογή Δηλώσεων Ιδιοκτησίας: Π.Ε. Χανιών, Π.Ε. Ρεθύμνης και το Βόρειο Τμήμα Π.Ε. Ηρακλείου που αφορά σε 1.647.974 δικαιώματα και ποσοστό45,6%

■ Διαγωνιστική διαδικασία για τους ΟΤΑ Βρουχά-Λούμα-Σκινιά Π.Ε.. Λασιθίου που αφορά σε 17.000 δικαιώματα και ποσοστό 0,4%

Kινητοποίηση των ιδιοκτητών

Το κλιμάκιο του Κτηματολογίου, συναντήθηκε και θα συναντηθεί τις επόμενες εβδομάδες με θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα όπως είναι οι Δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες, δικηγορικοί σύλλογοι, οι συμβολαιογράφοι, το Τεχνικό Επιμελητήριο, με όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο αντικείμενο και με τις κρατικές υπηρεσίες.

Βασικός σκοπός των επισκέψεων και της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η κινητοποίηση των ιδιοκτητών σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά, καθώς μετά από αρκετούς μήνες από την έναρξη συλλογής  η χαμηλή προσέλευση προβληματίζει τους αρμόδιους του Κτηματολογίου και η συνδρομή των τοπικών αρχών είναι πολύ σημαντική για την ενεργοποίηση των πολιτών.

Ταυτόχρονα,  οι επαφές περιλαμβάνουν συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν στην δήλωση ιδιοκτησίας του κάθε Δήμου και των κρατικών υπηρεσιών,  καθώς και ειδικότερα ιδιοκτησιακά θέματα της κάθε περιοχής.

Eξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών

Ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης μιλώντας σε εκπροσώπους των Κρητικών ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, θέλοντας να αφυπνίσει όσες και όσους παραμένουν δύσπιστοι ή απλά ολιγωρούν. Συγκεκριμένα ο κ. Κοτσώλης είπε:

«Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μία συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με όλους τους βουλευτές του νησιού και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Περιφερειάρχη και όλους τους φορείς του Ρεθύμνου.  Έχουμε τρεις κύκλους ενημέρωσης: ο πρώτος ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Μαϊου και αφορά το Ρέθυμνο. Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαϊου θα επισκεφθούμε για τρεις μέρες το Ηράκλειο και ακολουθούν τα Χανιά στις 30 Μαϊου. Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις. Οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης, που έχουν να κάνουν με χρησικτησίες, με τα βοσκοτόπια κλπ δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;»  Ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση».

Δασικοί χάρτες και ιδιοκτησιακά

Ο φορέας του Κτηματολογίου για τα δασικά και ιδιοκτησιακά θέματα στην Κρήτη παρουσιάζει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

  • Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επιλύονται πλέον χρόνια ιδιοκτησιακά ζητήματα που ενδεχομένως εμπόδιζαν την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας για μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων λόγω αδυναμίας τεκμηρίωσης δικαιώματος κυριότητας των ιδιωτών έναντι του Δημοσίου.
  • Τα ποσοστά κάλυψης του Δασικού Χάρτη, πριν την εφαρμογή του ν.4915/2022 κυμαίνονται από 40% έως 70% της συνολικής έκτασης της κάθε περιοχής
  • Τα ποσοστά των εκτάσεων που παύουν να διεκδικούνται κυμαίνονται από 3% έως 7% επί της συνολικής έκτασης κάθε περιοχής,
  • Ενδεικτικά για την περιοχή του Ν. Λασιθίου, μετά την εφαρμογή του ν.4915/2022 για τους δασωθέντες αγρούς, περίπου 40.000 γεωτεμάχια παύουν να διεκδικούνται από την Δ/νση Δασών.
  • Ενώ για τις περιοχές Ν. Ρεθύμνης, Ν. Χανιών, Β. Ν. Ηρακλείου ο αριθμός των γεωτεμαχίων που παύουν να διεκδικούνται από την Δ/νση Δασών είναι 37.000, 27.000, 6.500 και 17.500 αντίστοιχα.
  • Ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των δικαιωμάτων ενδέχεται να ξεπεράσουν το 10%.

Σε ενημερωτική ανακοίνωση του κτηματολογίου σημειώνεται ότι  η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιόν ανήκει τι» και να καταγράψει, να οριοθετήσει και να κατοχυρώσει εν τέλει τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές .

Στα Γραφεία Κτηµατογράφησης κάθε περιοχής, έμπειροι μηχανικοί και δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης για την υποβολή δηλώσεων και τον εντοπισμό των ακινήτων, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά.

Η έγκαιρη  υποβολή της δήλωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δικαιούχων αφού είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης είναι η απαγόρευση κάθε δικαιοπραξίας (γονική παροχή, πώληση κλπ) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε και η μη χορήγηση οικοδομικής άδειας, ενώ μετά την ανάρτηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συλλογή των δηλώσεων η διαδικασία της αναγνώρισης μη δηλωθέντος δικαιώματος γίνεται πολύπλοκη και με επιπλέον κόστος.

Μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για την αναγνώριση του μη δηλωθέντος δικαιώματος ενώ αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή.

Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου ή οποία (επιβολή προστίμου) δύναται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας