ecopress
Ενεργοποίηση του  θεσμού του «Διαπιστευμένου Τοπογράφου Μηχανικού» και θεσμοθέτηση της «Γεωχωρικής Διαύγειας» προτείνει ο πρόεδρος των τοπογράφων μηχανικών για την επίλυση των ιδιοκτησιακών εμπλοκών... Κτηματολόγιο: γερμανική λύση για τα λάθη και τις διπλές εγγραφές ακινήτων

Ενεργοποίηση του  θεσμού του «Διαπιστευμένου Τοπογράφου Μηχανικού» και θεσμοθέτηση της «Γεωχωρικής Διαύγειας» προτείνει ο πρόεδρος των τοπογράφων μηχανικών για την επίλυση των ιδιοκτησιακών εμπλοκών και αμφισβητήσεων στην κατάρτιση του κτηματολογίου.

Σημειώνεται ότι στις καταγραφές των κτηματογραφήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη για το 66% των περιοχών της χώρας  διαπιστώνεται  πληθώρα λαθών και άγνωστος αριθμός διπλοδηλωμένων ακινήτων, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από ιδιώτες και ταυτοχρόνως τις Δασικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει σε πολυπληθείς ενστάσεις και ισάριθμες εξετάσεις στις αρμόδιες επιτροπές.  Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του ecopress

-«Στην Γερμανία, λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων αυτών, οδηγείται στα δικαστήρια, ενώ η διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 2 μήνες. Είναι μία εξωδικαστική λύση, ενώ το δημόσιο διατηρεί την εποπτεία της διαδικασίας, χωρίς να επιβαρύνεται με φόρτο που δεν χρειάζεται», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης και  υπογραμμίζει ότι  επιβάλλεται η υιοθέτηση διεθνών πρακτικών για το Κτηματολόγιο.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην 11η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, που έγινε στην Καλαμάτα και τέθηκε στην κύρια θεματολογία της, η επόμενη μέρα μετά το πέρας της σύνταξης του Κτηματολογίου, σημειώνει ο κ Καλογιαννάκης και σε σχετικό άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνει αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Λύσεις υπάρχουν»

-«Μέχρι στιγμής, πολύ λόγος έχει γίνει για την σύνταξη του, αλλά όχι για την λειτουργία του.
Πέραν της καθυστέρησης υλοποίησης αυτού του έργου, στην πορεία δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται αρκετά προβλήματα, το οποίο είναι λογικό, όπως σε κάθε μεγάλο έργο που συντάσσεται για πρώτη φορά στην χώρα μας. Τα προβλήματα αυτά, βέβαια, μπορούν να αντιμετωπιστούν βλέποντας την διεθνή πρακτική και προσαρμόζοντας την, στην ελληνική πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναπτύσσεται μετά την υλοποίηση του είναι οι καθυστερήσεις στην διόρθωση και ενημέρωση του κτηματολογίου.
Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να κατανοήσουν οι αρμόδιοι την αναγκαιότητα των αλλαγών. Η επιτάχυνση της διαδικασίας ενημέρωσης του κτηματολογίου, μπορεί να λυθεί με την θεσμοθέτηση της «Γεωχωρικής Διαύγειας», δηλαδή την ανάρτηση στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη κάθε διοικητικής πράξης που έχει αναφορά στον χώρο, ώστε να έχει ισχύ. Έτσι ο ενιαίος χάρτης θα ενημερώνεται υποχρεωτικά για κάθε αλλαγή που συντελείται και θα μπορεί να το γνωρίζει κάθε πολίτης.
Όσον αφορά την διόρθωση του είτε λόγω λαθών, είτε λόγω αλλαγών που ζητά ο ιδιοκτήτης, η λύση μπορεί να δοθεί από τον θεσμό του Διαπιστευμένου Τοπογράφου Μηχανικού, η οποία διεθνώς υπάρχει. Σήμερα για αυτές τις αλλαγές, χρειάζεται αρκετός χρόνος κατά τον οποίο το ακίνητο «δεσμεύεται» ή δημιουργούνται στρεβλώσεις και εικονική πραγματικότητα στις πληροφορίες που διατηρεί το κτηματολόγιο.

Η αλήθεια είναι ότι, το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο βάρος αυτό, αλλά ούτε και πρέπει. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο Διαπιστευμένος Τοπογράφος Μηχανικός εγγυάται, για λογαριασμό του κράτους, την έγκαιρη και έγκυρη αλλαγή της γεωχωρικής βάσης του κτηματολογίου. Είναι κατά κάποιο τρόπο, ο «τεχνικός ή γεωμετρικός» συμβολαιογράφος.

Το 2013, θεσμοθετήθηκε στην χώρα μας, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε λόγω της μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που απαιτούνταν. Είναι άλλη μία καλή πρακτική, που αργούμε να υιοθετήσουμε.

Μια πρακτική που διεθνώς έχει οδηγήσει σε εκμηδένιση των δικαστικών προσφυγών και μειώνει τον χρόνο των απαιτούμενων αλλαγών, ενώ βελτιώνει την ποιότητα των αλλαγών που διατηρεί το κτηματολόγιο.

Στην Γερμανία, λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων αυτών, οδηγείται στα δικαστήρια, ενώ η διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 2 μήνες. Είναι μία εξωδικαστική λύση, ενώ το δημόσιο διατηρεί την εποπτεία της διαδικασίας, χωρίς να επιβαρύνεται με φόρτο που δεν χρειάζεται.
Τα παραπάνω, μας παρουσίασαν το Σάββατο, άξιοι συνάδελφοι, εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τεχνικού κόσμου από το Βέλγιο και την Γερμανία. Είναι προβλήματα που έχουν λύσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Η διεθνής πρακτική είναι γνωστή, η τεχνογνωσία υπάρχει, ας προχωρήσουμε ώστε και σε αυτό το πεδίο να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, σεβόμενοι τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που επικρατούν στην χώρα μας».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας