Κτηματολόγιο: Οι 9+1 συνέπειες της εκπρόθεσμης δήλωσης ιδιοκτησίας
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 21 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Εκτός από τα πρόστιμα, που ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν στο ΥΠΕΝ, υπάρχουν ακόμη συνολικά 9 συνέπειες για όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμη δήλωση του ακινήτου τους στο Κτηματολόγιο.
Στο μεταξύ παραμένουν ακόμη εξαιρετικά χαμηλά τα επίπεδα συμμετοχής στις δηλώσεις Κτηματολογίου. Μόλις το 27,52% των ιδιοκτητών από τις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχει καταθέσει αίτηση και ας ξεκίνησε πέρσι τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο 63% της χώρας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ 50 ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε μπαράζ παρατάσεων σε 50 περιοχές, τονίζοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους εκπρόθεσμους πολίτες.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ελληνικό Κτηματολόγιο εξετάζουν το χρόνο και τον τρόπο, που θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Παράλληλα ετοιμάζεται δέσμη μέτρων, η οποία μετά από συμφωνία με την ΕΕ θα παρουσιαστεί εντός του Σεπτεμβρίου, με τη μορφή διοικητικών αποφάσεων και νομοθετικών μέτρων ενίσχυσης της ροής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.
Τα πρόστιμα
-«Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την μη έγκαιρη δήλωση στο κτηματολόγιο δεν είναι το πρόστιμο που θα υποβληθεί», τονίζει ο Μιχάλης Καλογιάννακης πρόεδρος του πανελληνίου Συνδέσμου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ).
Ο ίδιος παρουσιάζει τις συνέπειες, που σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε ιδιοκτήτης, στην περίπτωση που δεν υποβάλλει εμπρόθεσμη δήλωση κατά τη φάση της κτηματογράφησης. Συνέπειες, που ανεβάζουν το κόστος της εκπρόθεσμης δήλωσης και φτάνουν μέχρι την αδυναμία δόμησης στο ακίνητο και τελικώς την απώλεια του.
Οι 9 συνέπειες
Συγκεκριμένα , όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ αν κάποιος πολίτης δεν δηλώσει το ακίνητο του και θελήσει να το κάνει μετά την περίοδο υποβολής τους:
- Το πιο πιθανό να μην ενημερωθεί για την ανάρτηση της μελέτης και έτσι δεν θα υποβάλει ένσταση για το ακίνητο. Επομένως χάνει το δικαίωμα αλλαγής μιας λαθεμένης πρώτης εγγραφής για το ακίνητο του.
- Βέβαια, αν ενημεωθεί, δεν χάνει το δικαίωμα κατάθεσης ένστασης, μόνο κατά την περίοδο των ενστάσεων, αλλά το κόστος είναι πολλαπλάσιο, διότι απαιτείται υποχρεωτικά εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, γνωστοποίηση στο ελληνικό δημόσιο της ένστασης και νομικό υπόμνημα στήριξης της ένστασης και θεμελίωσης του δικαιώματος του.
- Υπάρχει επιπλέον κίνδυνος, σε περίπτωση που κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ίδιο ακίνητο, η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων να προκρίνει αυτόν, στις πρώτες εγγραφές και στην συνέχεια να απαιτείται η προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να αλλάξουν οι πρώτες εγγραφές.
- Αν κάποιος πολίτης θελήσει να δηλώσει το ακίνητο του μετά τις πρώτες εγγραφές και όχι κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης, δηλαδή μετά την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, ανάλογα την περίπτωση, απαιτείται είτε δικαστική είτε διοικητική διαδικασίας με το ανάλογο κόστος.
- Όλα αυτά όταν είναι ένα το ακίνητο που έχει στην κατοχή του. Αν είναι περισσότερα το κόστος ανεβαίνει ανάλογα.
- Πέραν βέβαια του κόστους, όλη αυτή την περίοδο όπου η εγγραφή του ακινήτου δεν έχει διορθωθεί, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να εκδοθεί οικοδομική άδεια και στην ουσία είναι δεσμευμένο.
- Σε περίπτωση μη δήλωσης στο κτηματολόγιο καθόλου, ούτε μετά την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, τουλάχιστον 7 χρόνια μετά το πέρας της κτηματογράφησης, το ακίνητο φαίνεται ως Αγνώστου Ιδιοκτήτη και ανήκει πλέον στο Δημόσιο. Ο πολίτης, με το σημερινό καθεστώς, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο αποζημίωση (και αυτό ενδεχομένως με αμφίβολο αποτέλεσμα), ενώ χάνει οριστικά το δικαίωμα επί του ακινήτου.
- Επομένως, όποιος επιθυμεί να μην δηλώσει το ακίνητο στο κτηματολόγιο, θα πρέπει να το ξεχάσει και να το αφαιρέσει από το Ε9, ώστε να μην φορολογείται.
- Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι, η διασταύρωση Κτηματολογίου και Ε9, ώστε να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους και να υποχρεωθούν να καταβάλουν το αντίστοιχο παράβολο ή/και πρόστιμο.
Χαμηλή συμμετοχή
Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο έως τις 3 Σεπτεμβρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 3.808.677 δηλώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 66,64%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 45,42% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 42,34%.
Από την άλλη, σημαντικά χαμηλά είναι τα επίπεδα σε αρκετές περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 3,27%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις Π.Ε. Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου αφού έχει συλλεχθεί το 4,66%. Ακολουθεί η Π.Ε. Αττικής και Νήσων με 5,99 %.
Οι παρατάσεις για τις 50 περιοχές που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης, καθώς μετά τις 29 Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει άλλη περίοδος χάριτος στα προγράμματα που έχουν παραταθεί πολλάκις και έτσι, θα ακολουθήσουν πρόστιμα για τους κατ’ επιλογήν ασυνεπείς.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: έρχεται ψηφιακή φάκα για πρόστιμα σε αδήλωτα ακίνητα
- Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά
- Κτηματολόγιο: αγώνας μετ΄εμποδίων για ιδιοκτήτες σε Κρήτη και Ήπειρο
- Κτηματολόγιο: νομοθετική λύση διάσωσης περιουσιών-ποιοι εξαιρούνται
- Κτηματολόγιο: έκκληση για δηλώσεις-τέρμα οι συνεχείς παρατάσεις
- Κτηματολόγιο: νέα παράταση για δηλώσεις, προς εξέταση 330.000 εντάσεις