Σε 35 περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου η συλλογή δηλώσεων. Πρόκειται για παλιά προγράμματα κτηματογράφησης, τα... Κτηματολόγιο: Οι θερινές προθεσμίες των δηλώσεων ιδιοκτησίας

Σε 35 περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου η συλλογή δηλώσεων. Πρόκειται για παλιά προγράμματα κτηματογράφησης, τα οποία είχαν παγώσει από το 2011 εξαιτίας δικαστικών διενέξεων.

Στο μεταξύ, τα μάτια τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, προκειμένου να γνωρίζουν τι τρέχει μέσα στο καλοκαίρι στο Κτηματολόγιο , σύμφωνα με ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στα «Νέα». Κι αυτό διότι σε ορισμένες από αυτές λήγει το τρίμηνο, το επιπλέον τρίμηνο (3+3 μήνες) που δίνεται από το Κτηματολόγιο και σε άλλες το χρονικό περιθώριο ανάσα που δόθηκε με υπουργική απόφαση, όπου η οροφή είναι οι έξι μήνες.

Παρουσιάζεται  αναλυτικός πίνακα με όλες τις προθεσμίες που λήγουν – και τις περιοχές που αφορούν – προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ξέρουν τα περιθώρια που έχουν για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.

Όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επειδή η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας (αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για την επιπλέον παράταση με υπουργική απόφαση) δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα, είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες μέρες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν. Υπενθυμίζεται πως με υπουργική απόφαση έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Λακωνία και μισό Ηράκλειο).

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

31 ΙΟΥΛΙΟΥ λήγει η παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο. Αναμένεται νέα υπουργική απόφαση για παράταση. Σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον παράταση που μπορεί να δοθεί είναι έως τεσσερισήμισι μήνες (αφού η οροφή είναι το εξάμηνο και έχει ήδη δοθεί ενάμισης μήνας). Για αυτές τις περιοχές ισχύουν τα εξής: το προβλεπόμενο εξάμηνο (3+3 μήνες) έληξε στις 19 Μαΐου 2019 και δόθηκε παράταση με υπουργική απόφαση έως τις  31 Ιουλίου ενάμισης μήνας. Αναμένονται εξελίξεις.

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ λήγει το τρίμηνο για Δυτική Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού. Απομένει άλλο ένα τρίμηνο. Ωστόσο, σε πρώτη φάση θα δοθεί παράταση ενάμιση μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα κάνει ή όχι χρήση της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για επιπλέον παράταση.

26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Στη Μεσσηνία και στις 28 Αυγούστου σε Βοιωτία και Φωκίδα λήγει το εξάμηνο για την υποβολή δηλώσεων. Στο μεταξύ, έως τις 26 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης για τις Σέρρες.

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο (3 + 3 μήνες) για Μαγνησία και Σποράδες. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δοθεί νέα παράταση ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν – με οροφή το εξάμηνο. Σημειώνεται ότι για τις προαναφερόμενες περιοχές το αρχικό τρίμηνο έληξε στις 12 Ιουνίου. Στη συνέχεια, δόθηκε ενάμισης μήνας παράταση έως τις 29 Ιουλίου και τώρα αναμένεται να δοθεί κι άλλος ενάμισης μήνας (σύνολο έξι μήνες) έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ λήγει το τρίμηνό για Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Εδώ αναμένεται τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις (ενάμισης + ενάμισης μήνας) με λήξη του εξαμήνου στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

1 OΚΤΩΒΡΙΟΥ αναμένεται να δοθεί τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις (ενάμισης+ ενάμισης μήνας) σε Λήμνο και Λέσβο με τη λήξη του εξαμήνου στις 2 Ιανουάριου 2020.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ 2011

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Αφορά τις προκαποδιστριακές κοινότητες: Αγ. Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρύων, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Κρανούλας, Kρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Mπάφας, Μπιζανίου, Νεοκαισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Αφορά τις προκαποδιστριακές κοινότητες: Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μουρουδίου, Νέας Σελευκείας και Κεστρίνης. Όπως προαναφέρθηκε, η συλλογή δηλώσεων αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα και λήγει για τους κατοίκους εσωτερικού στις 22 Οκτωβρίου 2019  και για τους κατοίκους εξωτερικού και το Δημόσιο στις  22 Ιανουαρίου 2020.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Η μεγάλη δυσκολία του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα έχουν αποκτηθεί «διά λόγου» και δεν υπάρχουν έγγραφοι τίτλοι ιδιοκτησίας, ιδίως για τα αγροτεμάχια.  Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα σε περισσότερες από μία περιοχές, ενώ αρκετές ιδιοκτησίες δεν έχουν σημαντική αξία σε σχέση με τις αστικές περιοχές των προηγούμενων προγραμμάτων. Η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης ούτε υποβάλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την επταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν. Έως τώρα, πάνω από 170.000 ακίνητα (σε περιοχές που έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές), τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο. Είναι τα λεγόμενο ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πλέον όσοι ιδιοκτήτες μετανιώσουν που δεν τα δήλωσαν μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση…

 ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΕΞΩ…

Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» και οι 27 συμβάσεις (που περιλαμβάνει ο νυν προγραμματισμός του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης), ενώ αναμένεται το πράσινο φως για άλλες πέντε συμβάσεις που έχουν κολλήσει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων. Οι πέντε συμβάσεις, οι οποίες έχουν, όπως προαναφέρθηκε, μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων, αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας. Έτσι, το πράσινο φως προκειμένου να αρχίσει η συλλογή δηλώσεων (η οποία δεν προβλέπεται να αρχίσει μέχρι το τέλος του χρόνου) περιμένουν η Θεσπρωτία – Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για τις Κυκλάδες θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ για τις υπόλοιπες συμβάσεις η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας