ecopress
Μήνυμα για την επιβολή των κλιμακωτών προστίμων έστειλε στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης. Δείτε εδώ στο ecopress- Κτηματολόγιο: όλα τα ακίνητα... Κτηματολόγιο: μήνυμα από το ΥΠΕΝ για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Μήνυμα για την επιβολή των κλιμακωτών προστίμων έστειλε στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Δείτε εδώ στο ecopress- Κτηματολόγιο: όλα τα ακίνητα στον ψηφιακό χάρτη και με “έξυπνα” συμβόλαια

Ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ,  αναφορικά με τα κλιμακωτά πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας διευκρίνισε ότι «είναι απόφαση του Υπουργείου να μην ενεργοποιηθούν αμέσως, αλλά πάντως εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους».

Ο ίδιος σημείωσε ότι: «η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία έγκαιρης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%,ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%.Πλέον, η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων καλύπτει το 93% της χώρας».

-«Τους τελευταίους 5 μήνες έγιναν τόσες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, όσες είχαν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια» είπε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, ενώ ανέφερε ότι εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους κλπ.) για την έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα για τις μεταβιβάσεις.

Ο Στέφανος Κοτσώλης, γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο στο πλαίσιο ολοκληρωμένης παρουσίασης,  που έκανε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ για το έργο του Κτηματολογίου τόνισε ότι “σήμερα, η κτηματογράφηση της χώρας ανέρχεται στο 33%, ενώ ακόμα 58% θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος.  Από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη καταγραφεί τα 12,9 εκατ., ενώ ακόμα 22,7 εκατ. δικαιώματα βρίσκονται υπό καταγραφή. Το 2019 ένας στους πέντε υπέβαλλε τη δήλωσή του ηλεκτρονικά”.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο σημείωσε ότι «πριν πέντε μήνες παραλάβαμε τη σκυτάλη της διοίκησης του Κτηματολογίου  εν μέσω της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας σχεδόν σε όλη τη χώρα.Παρότι είχε περάσει πάνω από μισό έτος από την έναρξη συλλογής δηλώσεων (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018), τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς σχεδόν το 80% των πολιτών, για διάφορους λόγους, είχαν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο ή είχαν επαναπαυθεί θεωρώντας πως θα δίνονται εσαεί παρατάσεις παντού». Ο ίδιος τόνισε ότι «και όπως γνωρίζουμε όλοι, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, τόσο τυπικά (σε σχέση με τις συμβάσεις των αναδόχων) όσο και ουσιαστικά».

Μέτρα

Παρουσιάζοντας τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η Ελληνικό Κτηματολόγιο για να πετύχει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία της συγκέντρωσης δηλώσεων ιδιοκτησίας ο κ Κοτσώλης σημείωσε ότι:

-«Ομαδοποιήσαμε τις περιοχές. Οριστικοποιήσαμε τις ημερομηνίες λήξης, δίνοντας τέλος στην παρατασιολογία. Ειδοποιήσαμε, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, 4.000.000 ιδιοκτήτες μέσω Taxis . Προβληθήκαμε στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες (πανελλήνιες, περιφέρεια, ομογένεια). Ανανεώσαμε την επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου. Δημιουργήσαμε λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Τα πρόστιμα

Το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι μετά την περίοδο χάριτος και σιωπηρής παράτασης, που προσδιορίζεται στις αρχές του νέους έτους και πάντως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα ξεκινήσει η επιβολή των προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητη ιδιοκτησίας (θα υπολογίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας) και θα είναι αναλογικό με τον χρόνο καθυστέρησης.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη, «όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από αυτόν που έχει μικρότερη, όπως και εκείνος που θα καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες».

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του  νόμου 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή τους. Η διαμόρφωση των νέων προστίμων θα αποτελέσει  αντικείμενο νέας νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ, μαζί με άλλες διατάξεις για το Κτηματολόγιο, ενώ ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας