Κτηματολόγιο: νομικός έλεγχος τεχνητής νοημοσύνης, με 0,30 ευρώ, σε 10 λεπτά
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 4 Σεπτεμβρίου 2024 Αργύρης
Μεγάλη μείωση του κόστους και του απαιτούμενου χρόνου για το νομικό έλεγχο των εγγραφών στο Κτηματολόγιο και παράλληλα μείωση του όγκου των χιλιάδων ιδιοκτησιακών υποθέσεων και λανθασμένων εγγραφών, που εκκρεμούν σε πολύχρονες δικαστικές περιπέτειες και μπλοκάρουν συμβόλαια και μεταβιβάσεις ακινήτων επιδιώκει να πετύχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο.
Με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που ψηφίζεται εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή, κλείνει τέλος Νοεμβρίου η υποβολή δηλώσεων χωρίς πρόστιμο και από το 2025 ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση για όλη τη χώρα. Επίσης θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να κάνει χρήση εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων επί νομικού ελέγχου πράξεων Κτηματολογίου.
Από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη έγινε η πρώτη παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο μίας προσημείωσης στην πλατφόρμα νομικού ελέγχου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία.
-«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για επαναλαμβανόμενες πράξεις, όπως, ας πούμε, οι αναγνώσεις συμβολαίων, και ουσιαστικά υποδεικνύει στους υπαλλήλους και τους διευκολύνει σε σχέση με τις κινήσεις τις οποίες πρέπει να κάνουν, ότι θα βρει εφαρμογή και σε πολλές άλλες διαδικασίες του Δημοσίου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, αλλά να απελευθερώσουμε και ανθρωποώρες και ουσιαστικά η δουλειά να διεκπεραιώνεται πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Το Κτηματολόγιο πρόκειται να γίνει ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως υποστηρικτικό εργαλείο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων. Το καινοτόμο σύστημα που έχουμε αναπτύξει, έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα συμβόλαια σε φυσική γλώσσα, να αναγνωρίζει αυτόματα το είδος της πράξης και να προτείνει τον κατάλληλο νομικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσει ο αρμόδιος προϊστάμενος ή δικαιογράφος. Επιταχύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών και εκσυγχρονίζουμε τις διαδικασίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας», τονίζει σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Οι αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο είναι:
Mείωση κόστους νομικού ελέγχου: το κόστος του νομικού ελέγχου ανά συμβόλαιο μειώνεται από 15 ευρώ σε μόλις 0,30 ευρώ.
Μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης: ο απαιτούμενος χρόνο για τον έλεγχο ενός συμβολαίου μειώνεται από 20 λεπτά σε μόλις δέκα λεπτά.
Άμεση ανάγνωση και κατανόηση κειμένου: η τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα και αντιλαμβάνεται τον τύπο της πράξης.
Αυτόματη εφαρμογή νομικών κανόνων: εφαρμόζει αυτόματα τους αντίστοιχους νομικούς κανόνες βάσει του είδους της πράξης.
Έλεγχος πληρότητας στοιχείων: η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον νομικό έλεγχο ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ.
Δημιουργία εισήγησης για τον προϊστάμενο: μετά τον έλεγχο, δημιουργεί μια έτοιμη εισήγηση προς τον προϊστάμενο, αναφέροντας αν το συμβόλαιο είναι σύννομο.
Αναγνώριση και υπόδειξη λαθών: εντοπίζει λάθη και τα υποδεικνύει ακριβώς στο σημείο του κειμένου.
Σημειώνεται ότι μετά την επεξεργασία της κάθε υπόθεσης από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου κάνει τον δικό του τελικό έλεγχο ώστε να δώσει την τελική έγκριση.
-«Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης καταρτίζει σχετικές εισηγήσεις προς τα έχοντα αποφασιστική αρμοδιότητα όργανα, τα οποία δεν δεσμεύονται κατ’ ουδένα τρόπο από αυτές» τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο.
Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντός του 2025
Κεντρικός στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, παρά τις μεγάλες εκκρεμότητες ιδίως των χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών για δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα και η μετάβαση σε λειτουργούν Κτηματολόγιο από το 2025, όπως είναι υποχρέωση της χώρας μας, έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών. Η οποία συνδέεται με αιρεσιμότητες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
-«Μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτου, επιδιώκουμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων που οδηγούνται στα δικαστήρια. Ο στόχος είναι, έως το τέλος του 2025, η Ελλάδα να διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό Κτηματολόγιο, το οποίο θα εφαρμόζει ενιαίους κανόνες σε όλη την επικράτεια», δηλώνει ο κος Κυρανάκης.
-«Μεγάλη ικανοποίηση για τη συνολική πρόοδο η οποία έχει γίνει στο project του Κτηματολογίου, το οποίο πια θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025» εξέφρασε ο πρωθυπουργός από το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, το οποίο μετεγκαταστάθηκε σε νέο, σύγχρονο κτήριο πριν από περίπου έναν μήνα και είπε:
-«Να σταθώ στη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται τις επόμενες εβδομάδες, που θα διευκολύνει σημαντικά όλες τις συναλλαγές οι οποίες αφορούν στο Κτηματολόγιο. Και βέβαια, να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά για το γεγονός ότι μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να απλοποιήσουν και να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων».
Κτηματολόγιο: βαρύς χειμώνας από Νοέμβριο για ιδιωτική και δημόσια περιουσία
Μονόδρομος η ψηφιακή επικοινωνία
Ο προϊστάμενος του γραφείου Χρήστος Παπαβασιλείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων ενώ παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο μία προσημείωση στην πλατφόρμα νομικού ελέγχου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μία συμβολαιογραφική πράξη που χρειαζόταν δύο ώρες και τώρα εκτελείται σε πέντε λεπτά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια για την παρουσίαση και το χρήσιμο εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης ευχόμενος «πολύ σύντομα να μπορούμε πια να το αξιοποιούμε συνολικά». Μίλησε για τα καινούρια γραφεία του Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας, τα οποία όπως είπε «σίγουρα πρώτα και πάνω απ’ όλα βοηθούν την ποιότητα εργασίας των ίδιων των εργαζομένων, αλλά προφανώς και εξυπηρετούν πολύ καλύτερα τους πολίτες οι οποίοι έρχονται στα γραφεία του Κτηματολογίου, αν και προφανώς η βούλησή μας είναι η φυσική επαφή του πολίτη με το Κτηματολόγιο να μειώνεται προς όφελος της ψηφιακής επικοινωνίας, η οποία ούτως ή αλλιώς καθίσταται μονόδρομος».
Αύξηση παραγωγικότητας κατά 300%
Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας αποτελεί την έδρα του Κτηματολογίου για ολόκληρη τη Θεσσαλία, με υποκαταστήματα στον Τύρναβο, στην Καρδίτσα, στον Βόλο, στη Σκιάθο και στα Τρίκαλα. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, πλέον οι περισσότερες πράξεις στο Κτηματολόγιο Λάρισας υποβάλλονται ψηφιακά. Από τις 200 αποφάσεις ανά μήνα, μετά την ψηφιοποίηση της διαδικασίας νομικού ελέγχου πράξεων, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί έως και 300% σε σύγκριση με πέρυσι».
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: βγήκε το νέο νομοσχέδιο, για μηχανικούς, ιδιοκτησίες, συμβόλαια
- Κτηματολόγιο: πιστοποιημένοι μηχανικοί για ιδιοκτησιακά, στο νέο νομοσχέδιο
- Κτηματολόγιο: το μοντέλο αμοιβών μηχανικών για διόρθωση των χιλιάδων λαθών
- Τεχνητή νοημοσύνη: από 20 Σεπτεμβρίου σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία
- Κτηματολόγιο: Χωρίς πρόστιμο οι δηλώσεις μέχρι τον Ιούλιο
- Κτηματολόγιο: παρατείνεται επ΄αόριστον η ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων