Κτηματολόγιο: «deadline» για κατοχύρωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 30 Ιουλίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Ημερομηνία ορόσημο για την κατοχύρωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2022, καθώς ορίζεται ως νέα διπλή καταληκτική προθεσμία, για όλες τις κατηγορίες των ιδιοκτητών, που έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο, μέχρι τότε να τις επιλύσουν.
Συγκεκριμένα έως το τέλος του 2022 δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες:
-Να διορθώσουν «ανακριβείς πρώτες εγγραφές» σε 300 Δήμους, στους οποίους άρχισε η κτηματογράφηση τα προηγούμενα 10 έως 15 χρόνια και οριστικοποιούνται οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο, ώστε να μην καταλήξουν τα ακίνητα τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Δημόσιο.
-Να δηλώσουν, όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει, την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο χωρίς πρόστιμο, σε όλες τις περιοχές που τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση, αποφεύγοντας μελλοντικές ταλαιπωρίες, έξοδα και δικαστικές περιπέτειες.
«Να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες»
Η μη επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμες δηλώσεις στη φάση της κτηματογράφησης, με παράταση μέχρι 31.12.2022, ρυθμίστηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Γιώργος Στύλιος και σημείωσε ότι με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στη Βουλή προβλέπεται παράταση επίσης μέχρι τις 31/12/2022, ώστε όσοι έχουν ανακριβείς πρώτες εγγραφές να σπεύσουν να τις διορθώσουν.
-«Το λέμε τώρα εδώ για να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες όσοι έχουν προβλήματα με το Κτηματολόγιο. Πόσους αφορά η συγκεκριμένη διάταξη; Από ένα σύνολο 40 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αφορά σχεδόν τα 39.800.000. Δεν αφορά μόνο 114.000 δικαιώματα όπου έχει γίνει η οριστική εγγραφή το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Στύλιος.
Το αφήγημα του υφυπουργού
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε με απλό και παραστατικό τρόπο στη Βουλή, πως συνδέεται η οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο με τα λεγόμενα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα, πότε και πώς τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται στο δημόσιο και τις δυνατότητες που έχουν ακόμη και τώρα και έως τη νέα καταληκτική προθεσμία που ορίστηκε με το νέο νομοσχέδιο έως τις 31/12/2022, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Είπε λοιπόν ο κ Στύλιος:
-«Πάμε τώρα να δούμε και να καταλάβουμε ποια είναι τα «αγνώστου» ιδιοκτήτη ακίνητα. Πότε ένα αγροτεμάχιο, ένα ακίνητο γίνεται «αγνώστου»; Υπήρχε μία ημερομηνία στη χώρα, η οποία κατά καιρούς έχει αλλάξει η διάρκειά της και είχε γίνει λάστιχο.
-«Αγνώστου», λοιπόν, είναι όταν ολοκληρώνεται η ανάρτηση, έχουν εκδικαστεί και οι ενστάσεις, γίνεται η πρώτη εγγραφή και μετά την πρώτη εγγραφή δίνεται ένα διάστημα. Σήμερα είναι 8 χρόνια μετά την πρώτη εγγραφή, ένα διάστημα 8 χρόνων, στο οποίο μπορεί να έρθει κάποιος ιδιοκτήτης και να πει «το ξέχασα», να πάει στο Κτηματολόγιο και να κάνει τη διόρθωσή του εκεί μέσα στο Κτηματολόγιο. Μετά τα 8 χρόνια αυτό το «αγνώστου» θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτή η ημερομηνία των 8 χρόνων σε όλη τη θητεία των κτηματογραφήσεων και της λειτουργίας του Κτηματολογίου ήταν στην αρχή 7 χρόνια, κάποια στιγμή έγινε 8 χρόνια, από τα 8 έγινε 12, από τα 12 έγινε 13, στη συνέχεια ξαναγύρισε και τώρα είναι 8 χρόνια και τέλος. Μετά λοιπόν και την πρώτη εγγραφή έχετε ένα χρονικό διάστημα 8 χρόνων να πάτε μέσα στο Κτηματολόγιο να διορθώσετε για να μην γίνει «αγνώστου» και να μην το πάρει το Δημόσιο.
Το θέμα αυτό για τα «αγνώστου» αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας (εκτός από τις 35 πρώτες περιοχές στις οποίες κατέστη οριστική η πρώτη εγγραφή των δικαιωμάτων το 2018).
-Τι λέμε εμείς για τα «αγνώστου», για αυτόν ο οποίος, αν και έχει τίτλο, αμέλησε να το δηλώσει και είμαστε μετά την πρώτη εγγραφή και πριν την οριστική, δηλαδή πριν τα 8 χρόνια.
-Πώς αποδεικνύεται ότι έχει μια ιδιοκτησία;
-Έχει τίτλους και αυτοί περιγράφονται στο νόμο.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχω αυτούς τους τίτλους, για να διορθωθεί το σφάλμα, η παράλειψη ή ό,τι έχει συμβεί δίνουμε τη δυνατότητα – αυτό κάνουμε – με τη ρύθμισή μας να κάνεις αίτηση στο Κτηματολόγιο και να ζητήσεις να γίνει η συγκεκριμένη διόρθωση ευκολότερα. Υπάρχουν τρείς επιλογές: Η μία επιλογή είναι να έρθει το Δημόσιο και να πει «δεν έχω καμία σχέση και προχωρήστε» ή να έρθει να πει «όχι είναι δικό μου, το διεκδικώ, άρα προβάλω δικαιώματα» και τότε πάμε σε άλλους τρόπους για την επίλυση της διαφοράς και υπάρχει και ο τρόπος της σιωπηρής αποδοχής «να μην έρθει» το Δημόσιο.
-Άρα, λοιπόν, επειδή ακούγονται πολλά διαφορετικά πράγματα και ακραία παραδείγματα, ακούγεται π.χ. ότι κάποιος έχει ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη στον τρίτο όροφο και βγαίνει «αγνώστου ιδιοκτήτη». Αυτό το «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα μπορεί να έρθει να το διορθώσει και να το δηλώσει;
-Πότε θα του το πάρει το Δημόσιο;
-Εάν το αφήσει και δεν κάνει τίποτα, μετά από 8 χρόνια από την πρώτη εγγραφή.
-Εάν πάει πριν την οριστικοποίηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο, αυτό θα του κάνει τη διόρθωση και θα γραφεί το όνομα του ιδιοκτήτη.
-Από τη στιγμή που εγγράφηκε το όνομα του ιδιοκτήτη και γίνει οριστική η εγγραφή, είναι ιδιοκτησία δική του.
-Τι κάνουμε εμείς στο συγκεκριμένο. Δίνουμε παράταση για όλη την Ελλάδα για όλα τα προβλήματα εκτός από τις 36 περιοχές.
-Μέχρι πότε;
-Μέχρι 31.12.2022.
-Για όλους αυτούς που μπορεί να μην είναι για κάποιους 8 χρόνια -είναι περισσότερα-, μέχρι 31.12.2022 μπορούν να έρθουν να διορθώσουν, αυτοί που για κάποιο λόγο δεν είχαν κάνει τη δήλωσή τους»
Οι 35 περιοχές που εξαιρούνται
Για τις 35 περιοχές στις οποίες δεν ισχύει η νέα παράταση ο κ Στύλιο εξήγησε ότι: «Σε αυτές τις περιοχές κατέστη οριστική η πρώτη εγγραφή των δικαιωμάτων το 2018. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει το εξής θέμα: Εάν έρθει αυτή τη στιγμή η Βουλή και νομοθετήσει και ανοίξει αυτό το θέμα για αυτές τις 36 περιοχές, μπορεί στο μεσοδιάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα να έχει μεσολαβήσει το εξής: Καλή τη πίστει επειδή ήταν οριστική εγγραφή εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο, κάποιος εμπιστεύτηκε αυτό που είδε και αγόρασε ή ενέγραψε υποθήκη. Πως θα το ανατρέψουμε αυτό;» Δείτε εδώ στο ecopress, ποιές είναι οι 35 περιοχές
Οι παρατάσεις δεν θα συνεχιστούν
«Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η παράταση, να σπεύσουν οι πάντες να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν διότι οι παρατάσεις αυτές δεν θα συνεχιστούν για πάντα» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικό Κτηματολόγιο Δημήτρης Σταθάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο και σημείωσε ότι:
-«Στους περίπου 300 ΟΤΑ που οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές κανονικά στο τέλος του έτους έχει διαρκέσει η προθεσμία ήδη 15 χρόνια και κατά μέσο όρο ότι σε όλες τις περιπτώσεις πάνω από 10 χρόνια», προσθέτοντας σχετικά ότι:
-«Οφείλω να πω ότι παρόλο που το νομοσχέδιο δείχνει την πρέπουσα ευαισθησία στις συνθήκες της πανδημίας που έχουν δυσκολέψει τα πάντα στη ζωή μας και στην επιχειρηματικότητα, τεχνικός λόγος δεν υπάρχει για την οριστικοποίηση με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε στο κτηματολόγιο».
Ποια είναι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη
Αναφερόμενος στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ο κ Σταθάκης εξήγησε ότι:
-«Το ποσοστό ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη σε αυτές τις περιοχές είναι μικρό της τάξης του 6%, που αντιστοιχεί και στο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρυθμός εξάλειψης είναι πάρα πολύ χαμηλός είναι κοντά στο 2%. Επομένως δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα περίμενε κανείς αν όντως έβλεπε ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα. Εκτεταμένο πρόβλημα δεν υπάρχει. Τα αγνώστου ιδιοκτήτη είναι γενικά δύο κατηγορίες: Είναι γεωτεμάχια και ορίζοντες ιδιοκτησίες. Τα γεωτεμάχια σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ίσως 8 στα 10 είναι αδήλωτα γιατί τα γεωτεμάχια είναι του δημοσίου, που θα επιστρέψουν ούτως ή άλλως το δημόσιο με τη διαδικασία που προβλέπεται. Ως προς τους οριζόντιες ιδιοκτησίες που καταγράφονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη δεν είναι διαμερίσματα που ίσως θα περίμενε όποιος διαβάζει τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Είναι χιλιοστά πολλές φορές της αντιπαροχής που δεν έχουν υλοποιηθεί και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα».
Για τους 35 ΟΤΑ
Για τους παλιούς 35 ΟΤΑ που έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές, σημείωσε με τη σειρά του οκ Σταθάκης ότι «δεν τίθεται θέμα για άνοιγμα της προθεσμίας γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν περάσει τρία χρόνια από την οριστικοποίηση τους και δεν έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Αυτό είναι και απόδειξη ότι με την οριστικοποίηση των εγγράφων δεν πρόκειται να έχουμε κανένα πρόβλημα».
Ευρωπαϊκοί μέσοι όροι
Ο Δημήτρης Σταθάκης είπε ακόμη ότι από 39 εκατομμύρια εκτιμώμενα δικαιώματα, έχουν ήδη συλλεχτεί 32 εκατομμύρια. «Δηλαδή, έχουμε σήμερα 82% ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων, σε επίπεδο χώρας. Αυτό, στο τέλος του χρόνου, με ένα εκατομμύριο που πιστεύω ότι θα συλλεχτεί σίγουρα, θα φτάσει κοντά στο 85%. Θα έχουμε 33 εκατομμύρια από τα 39, στο τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό, εκτός ότι είναι καλό από μόνο του, αντιστοιχεί και με τα ποσοστά των άλλων χωρών στην Ευρώπη. Στην Αγγλία αγνοείται το ποσοστό. Στην Ισπανία είναι 5%-20% η αδήλωτη περιουσία, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι. Στο Βέλγιο τα αδήλωτα είναι κάτω από 10%. Στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι 5%», είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει ότι «γι’ αυτό τον λόγο είναι η κατάλληλη στιγμή για το μηχανισμό επιτάχυνσης που προβλέπει το νομοσχέδιο».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη και χρειάζεται ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα δώσει ώθηση στην κτηματομεσιτική αγορά της χώρας, θα προσελκύσει στη χώρα μας επενδύσεις, θα μας βοηθήσει να πάμε βήματα μπροστά στους δείκτες αξιολόγησης», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος στη Βουλή.
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα επιταχυνθεί κατά δύο τουλάχιστον χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου. Έτσι, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του. Πρόκειται για πραγματικά ένα πολύ μεγάλο έργο».
«Προχωρούμε πολύ γρήγορα και περνάμε στις εγγραφές, όσες δηλώσεις δικαιωμάτων είναι ορθές. Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφορία», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:
-Τριμελείς επιτροπές μέσα στο Κτηματολόγιο, «οι οποίες θα βλέπουν τις αιτήσεις διόρθωσης, τις ενστάσεις, τις προσφυγές των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν μέσα στο κτηματολόγιο να λύσουν οποιεσδήποτε διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν. Αυτό γίνεται για να μην χρειάζεται να προσφύγει ο κόσμος στη δικαιοσύνη», όπως είπε ο κ. Στύλιος.
-Εισάγεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση και θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών εμπειρογνωμόνων για το Κτηματολόγιο.
-Θεσμοθετείται ο Κτηματολογικός Εφέτης. «Θα γίνονται ειδικά σεμινάρια για τους πρωτοδίκες για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Την τεχνογνωσία που θα αποκτούν θα μπορούν να την εκμεταλλευτούν στον επόμενο βαθμό, στον εφέτη», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
-Προβλέπεται παράταση μέχρι τις 31/12/2022, ώστε όσοι έχουν ανακριβείς πρώτες εγγραφές να σπεύσουν να τις διορθώσουν. «Το λέμε τώρα εδώ για να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες όσοι έχουν προβλήματα με το Κτηματολόγιο. Πόσους αφορά η συγκεκριμένη διάταξη; Από ένα σύνολο 40 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αφορά σχεδόν τα 39.800.000. Δεν αφορά μόνο 114.000 δικαιώματα όπου έχει γίνει η οριστική εγγραφή το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Στύλιος.
-Θεσπίζεται διαπιστευμένος μηχανικός. «Όλες οι χώρες έχουν τον θεσμό του διαπιστευμένο μηχανικού, το θεσμοθετούμε και εμείς. Θα γίνει μία διόρθωση, για να διευκρινίσουμε ότι οι τοπογράφοι τεχνικής εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τα ΤΕΙ, θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους και δεν θα χάσουν ούτε ένα από τα δικαιώματά τους, όπως έπρατταν μέχρι σήμερα. Ο διαπιστευμένος μηχανικός είναι ελεγκτής», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
-Δίνεται δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με το Τεχνικό Επιμελητήριο και Δικηγορικούς Συλλόγους. «Η πρώτη προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης και προχωράει τις επόμενες μέρες η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: νομοθετική λύση διάσωσης περιουσιών-ποιοι εξαιρούνται
- Κτηματολόγιο: ποιοι ιδιοκτήτες και πώς χάνουν οριστικά τα ακίνητα τους
- Κτηματολόγιο: λύση δύο φάσεων για να μην χαθούν περιουσίες σε 313 περιοχές
- Κτηματολόγιο: οι «εκπλήξεις» για ιδιοκτησιακά, μεταβιβάσεις, οικοδομικές άδειες
- Κτηματολόγιο: οι «εκπλήξεις» για ιδιοκτησιακά, μεταβιβάσεις, οικοδομικές άδειες
- Κτηματολόγιο: στο τραπέζι οι λύσεις για δικαιώματα ιδιοκτησίας και μεταβιβάσεις